Σέλερι: Το νόστιμο και θαυματουργό λαχανικό που πρέπει να καθιερώσουμε στο τραπέζι μας

σέλερι-το-νόστιμο-και-θαυματουργό-λαχ

Μια μεγάλη έρευνα έλαβε χώρα τους τελευαίους μήνες, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα ενός νευροπροστατευτικού φαρμάκου που προέρχεται από σπόρους σέλινου, για χρήση σε περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο που ονομάζεται βουτυλοφθαλίδη είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες για βελτιωμένα νευρολογικά και γενικά αποτελέσματα 90 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα εύρημα που προέκυψε σε λίγο πάνω από 1.000 περιπτώσεις.

Το βουτυλοφθαλίδιο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση στη θεραπεία εγκεφαλικών στην Κίνα. Επί του παρόντος, ωστόσο, ο FDA δεν το έχει εγκρίνει για οποιαδήποτε χρήση.

Το πώς λειτουργεί το βουτυλοφθαλίδιο δεν είναι σαφές, με μελέτες σε ζώα να προτείνουν διάφορους πιθανούς μηχανισμούς. Μπορεί, πάντως, να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφαλικού ιστού από βλάβη όταν διακόπτεται η παροχή οξυγονωμένου αίματος και λειτουργεί παράλληλα με υπάρχοντα φάρμακα ή διαδικασίες για την αφαίρεση θρόμβων αίματος σε καταστάσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το σέλερι (ή σέλινο), λοιπόν, πέρα από ένα εξαιρετικά εύγευστο λαχανικό, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε ωμό ή μαγειρεμένο, υπόσχεται και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Τα σημαντικά οφέλη του σέλερι

Το σέλερι (celery, Apium graveolens L.), γνωστό στην Ελλάδα ως σέλινο, είναι ένα ποώδες φυτό διετές ή πολυετές με μικρά λευκά λουλούδια και χαρακτηριστικό άρωμα. Σε αυτό συναντάμε πολλά φλαβονοειδή (απιγενίνη, απιΐνη, ισοκερκιτρίνη, κ.α.) και διάφορες φουρανοκουμαρίνες. Επίσης περιέχει διάφορα αιθέρια έλαια ενώ στα διάφορα μίγματα φθαλεΐδης όπως στη 3-n-βούτυλο φθαλεΐδη και τη σεντανενολίνη, οφείλεται το χαρακτηριστικό άρωμα του ελαίου.

Το σέλινο όπως συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Σε ένα μίσχο περιέχονται περίπου 0,1 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ.

Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C.

Με μόλις 10 περίπου θερμίδες ανά μίσχο το σέλινο αποτελεί αναμφισβήτητα έναν σημαντικό μας σύμμαχο όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε/πετύχουμε ένα υγιές βάρος.

Το σέλινο στην υγεία μας

Αντιοξειδωτικό Περιεχόμενο

Το σέλινο όπως ήδη αναφέραμε περιέχει μία μεγάλη ποικιλία φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως τα φλαβονοειδή, β καροτίνη αλλά και βιταμίνη C. Τα συστατικά αυτά προσδίδουν στο σέλινο ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και έτσι προστατεύει τα κύτταρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα από οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Αντιφλεγμονώδη Δράση

Λόγω των φυτοθρεπτικών συστατικών του το σέλινο φαίνεται επίσης να ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και να μειώνει την φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα.

Υπολιπιδαιμική Δράση

Τα αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε μία μελέτη σε τρωκτικά φάνηκε ότι το εκχύλισμα σέλινου μείωσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη.

Μείωση Αρτηριακής Πίεσης

Σε μία μελέτη σε ποντίκια το εκχύλισμα από τον καρπό του σέλινου φάνηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ποντίκια με υπέρταση, ενώ δεν είχε κάποια επίδραση σε ποντίκια με φυσιολογική πίεση. Φυσικά πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η αντιυπερτασική δράση και στους ανθρώπους.

Αντιβακτηριδιακή Δράση

Υπάρχουν έρευνες που δείχνου ότι το εκχύλισμα του σέλινου έχει επίσης αντιβακτηριδιακή δράση συμβάλλοντας στην πρόληψη και στη μείωση των συμπτωμάτων λοιμώξεων του ουροποιητικού στους άνδρες.

Ενισχύει την Ανδρική Γονιμότητα

Μια ανασκόπηση του 2017 σε 16 μελέτες αναφορικά με το σέλινο και τη γονιμότητα έδειξε ότι το σέλινο μπορεί να παίζει προστατευτικό ρόλο έναντι ουσιών που μπορούν να βλάψουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Ομοίως, μια μελέτη του 2015 σχετικά με τις επιπτώσεις του σέλινου στη γονιμότητα σε αρουραίους διαπίστωσε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος φύλλων σέλινου για 30 ημέρες θα μπορούσε δυνητικά να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αυτή η δράση του σέλινου πιθανόν οφείλεται στην αντιοξειδωτική του δράση έναντι ελευθέρων ριζών που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι η ποσότητα εκείνη που πρέπει να καταναλωθεί ώστε να έχουμε αυτά τα οφέλη.

Πώς να το απολαύσουμε

%cf%83%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c-%ce%bb%ce%b1%cf%870

Το σέλινο μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη διατροφή μας και να επωφεληθούμε έτσι από αυτό το θρεπτικό λαχανικά. Εμείς σας προτείνουμε μερικούς τρόπους να το καταναλώσετε:

-Ο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να καταναλωθεί ωμό ή βρασμένο στον ατμό.

-Προσθέστε το σε smoothie και χυμούς. Εκτός από ωραίο χρώμα θα δώσει επιπλέον βιταμίνες στο ρόφημά σας.

-Χρησιμοποιήστε το για τις σούπες σας.

-Συνοδεύστε το γεύμα σας με ωμό σέλινο και άλλα λαχανικά μαζί με ένα ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού.

-Ταιριάζει άψογα στη σαλάτα σας. Είτε μιλάμε για πράσινη σαλάτα, για σαλάτα λάχανο-καρότο (την γνωστή μας πολίτικη σαλάτα όπου το σέλινο πρωταγωνιστεί και δίνει εκείνη την χαρακτηριστική γεύση στη σαλάτα αυτή), είτε για ντομάτα και αγγούρι, το σέλινο έρχεται να δέσει άψογα γευστικά!

-Αρωματίστε το ριζότο ή τη μακαρονοσαλάτα σας με σέλινο, είμαι σίγουρη ότι θα το επαναλάβετε ξανά και ξανά.

Με πληροφορίες από το goodnewsnetwork.org και το mednutrition.gr.

Διαβάστε ακόμα:

Πάμελα Άντερσον: Στα 55 της ποζάρει χωρίς μακιγιάζ σε εξώφυλλο περιοδικού – Αυτή την εικόνα την αποθέωσαν όλοι!

Για να μη σπας το κεφάλι σου – 5 δώρα για τον… Βαλεντίνο της καρδιάς σου!

Η Ριάνα εμφανίστηκε στο Super Bowl έπειτα από χρόνια και αποκάλυψε γιατί θα κάνει πάλι χρόνια να ξαναεμφανιστεί! (video)

Σχετικά Άρθρα
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία - Εσύ τις καταναλώνεις;
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία – Εσύ τις καταναλώνεις;
%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%bf%cf%85%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%85%ce%b3%ce%b90
Για ποιο λόγο το ουίσκι είναι το πιο υγιεινό από όλα τα ποτά;
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας
Διατροφή με Ω-3: Τα 5 ψάρια που κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα
Διατροφή με Ω-3: Τα 5 ψάρια που κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα
Γιατί γίνεται χαμός με τη φριτέζα αέρος και πόσο υγιεινό είναι, τελικά, το μαγείρεμα σε αυτήν;
Γιατί γίνεται χαμός με τη φριτέζα αέρος και πόσο υγιεινό είναι, τελικά, το μαγείρεμα σε αυτήν;

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του