Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι χωρίς να «χάσουμε» τη γεύση;

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά. Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δηλ. ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 5γ αλατιού συνολικά από όλες τις τροφές, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία των κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σχετικά άρθρα: Χρειάζεται αλήθεια να τρώμε λιγότερο αλάτι; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

H περίοδος 8-14 Μαρτίου ήταν η εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς το αλάτι είναι “Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι”.

Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου κοινωνικοποίησης και διατροφής μας. Λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μαγειρεύουμε περισσότερο αντί να καταναλώνουμε έτοιμο φαγητό σε χώρους μαζικής εστίασης. Αυτή η περίοδος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί στη κουζίνα με νέες συνταγές και γεύσεις.

Σχετικά άρθρα: Τι είναι το έλαιο αβοκάντο και γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μαγειρικά βότανα (μυρωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι;

Συγκεκριμένα σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το αλάτι (όλο ή μέρος αυτού) μπορεί να αντικατασταθεί τόσο με φρέσκα μαγειρικά βότανα από ντόπιους παραγωγούς όσο και με αποξηραμένα μυρωδικά, για ενίσχυση της γεύσης.

Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε ορυκτό π.χ. Ιμαλαΐων) θα μπορούσε να αντικατασταθεί για παράδειγμα:

  • στα λαδερά φαγητά με δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, κρόκο Κοζάνης ή ρίγανη
  • στα όσπρια όπως στις φακές με δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη ή κρόκο Κοζάνης.

Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές. Οι συνδυασμοί μυρωδικών και καρυκευμάτων στα φαγητά είναι πολλοί και οι καταναλωτές, εκτός από τις προτάσεις των Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μπορούν να πειραματιστούν και με άλλα αρτύματα όπως το πιπέρι, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο κτλ. Τα μαγειρικά βότανα της Χώρας μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.

Σχετικά Άρθρα
Είναι ασφαλής η κατανάλωση του καφές χωρίς καφεΐνη;
Είναι ασφαλής η κατανάλωση του καφέ χωρίς καφεΐνη;
Ανακάλυψε τους καφέδες που θα δώσουν ενέργεια στη μέρα σου
Ανακάλυψε τους καφέδες που θα δώσουν ενέργεια στη μέρα σου
Τι γάλα να προτιμήσω; Αγελαδινό ή Κατσικίσιο;
Τι γάλα να προτιμήσω; Αγελαδινό ή Κατσικίσιο;
Αυτό είναι το πιο υγιεινό τυρί που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα!
Αυτό είναι το πιο υγιεινό τυρί που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα!
9 τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά που είναι στην πραγματικότητα ανθυγιεινά
9 τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά που είναι στην πραγματικότητα ανθυγιεινά
Βρήκαμε τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη που θα απολαύσεις χωρίς ενοχές
Βρήκαμε τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη που θα απολαύσεις χωρίς ενοχές

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του