Νηστεία: Ευκαιρία για αποτοξίνωση ή εγκράτεια;

νηστεία-ευκαιρία-για-αποτοξίνωση-ή-εγ

Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία». Αλλά, στην θρησκεία μας σημαίνει «αποχή από ορισμένες μόνο τροφές σε καθορισμένες μέρες ή εβδομάδες».

Σκοπός της νηστείας είναι οι πιστοί με την αποφυγή ορισμένων τροφών- που μπορούν να θεωρηθούν έως υλικές απολαύσεις, και που καθιστούν τον άνθρωπο «κοιλιόδουλο», να αφοσιωθούν πνευματικά σε Αυτόν που για χάρη Του γίνεται η νηστεία, τον Θεό.

Σε συνδυασμό με την εποχή της άνοιξης που διανύουμε, ίσως κάποιοι θεωρούν πως είναι ευκαιρία μαζί με τη νηστεία να ακολουθήσουν και μία δίαιτα αποτοξίνωσης και έτσι να έχουν διπλό όφελος. Είναι αυτό το σκεπτικό σωστό;

Η λέξη τοξίνη σημαίνει μία δηλητηριώδης ουσία που παράγεται κυρίως από παθογόνα μικρόβια και που, όταν εισχωρήσει στον οργανισμό ανθρώπου ή ζώου, προκαλεί διάφορες νοσηρές καταστάσεις. Στο περιβάλλον του ανθρώπου υπάρχουν πολλές τοξικές ουσίες, όπως για παράδειγμα οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, το μολυσμένο νερό, η κατανάλωση τροφίμων με συντηρητικά, φυτοφάρμακα ή φτωχά σε θρεπτικά, το στρες, το κάπνισμα και η δημιουργία των ελευθέρων ριζών σαν παράπλευρα προϊόντα του μεταβολισμού μας. Έτσι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ζούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον. Αν παρατηρήσετε όμως, τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν τοξικές πηγές και όχι τοξίνες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός: Ένα «εργαστήριο» αυτο-καθαρισμού

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα εξελιγμένο «εργαστήριο» αυτο-καθαρισμού. Το σώμα έχει φυσιολογικές αντιδράσεις, όπως ο ιδρώτας, η ούρηση και η εντερική δραστηριότητα και διαθέτει όργανα όπως το συκώτι, που μας βοηθάνε στη διαδικασία αυτή. Βέβαια, καλό θα ήταν όσο μπορούμε να μειώνουμε την έκθεσή μας ή την κατανάλωση βλαβερών για εμάς ουσιών. Θα μπορούσαμε δηλαδή, να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με συνήθειες πιο «φιλικές» για το σώμα μας.

Τι είναι οι δίαιτες «αποτοξίνωσης»;

Υπάρχουν πολλές δίαιτες  «αποτοξίνωσης»  και ανάλογα προγράμματα, που μπορεί να βρει κανείς στο εμπόριο σε βιβλία, στο Διαδίκτυο κ.λπ. Συνήθως στις δίαιτες αυτές συστήνεται η χρήση διαφόρων φυτικών σκευασμάτων, που διαρκούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα στο τι και πόσο πρέπει να φάει κανείς. Πολλές φορές μάλιστα, η αποτοξίνωση του οργανισμού βασίζεται στον αποκλεισμό ολόκληρων διατροφικών ομάδων, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά. Οι δίαιτες αυτές δεν προσφέρουν στον οργανισμό αυτό που υπόσχονται, αντιθέτως, είναι διατροφικά ελλιπείς.

Ποια η γνώμη της επιστημονικής κοινότητας για αυτές τις δίαιτες;

Η επιστημονική κοινότητα δεν αναγνωρίζει όλες αυτές τις μεθόδους ως απαραίτητες για την υγεία του οργανισμού μας. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει δίαιτα που να απαλάσσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις τοξίνες, δηλαδή τις δηλητηριώδεις ουσίες, που παράγονται από παθογόνα μικρόβια. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής είναι ο καλύτερος τρόπος που θα συμβάλλει στη γενικότερη υγεία, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος, θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της παχυσαρκίας και την πρόληψη νοσημάτων.

Για να βελτιώσουμε την υγεία μας και να ωφελήσουμε τον οργανισμό μας, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι απότομο και στερητικό, όπως αυτές οι υποτιθέμενες δίαιτες αποτοξίνωσης. Χρειάζεται απλά να ακολουθήσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με ποικιλία τροφίμων, με συνέπεια, εγκράτεια και μέτρο.

Πώς να διατηρήσετε το βάρος σας κατά την διάρκεια της νηστείας;

Με τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε και να “καθαρίσετε” τον οργανισμό σας, αλλά και να νηστέψετε, διατηρώντας το βάρος σας:

-Αντικαταστήστε το γάλα σας με γάλα σόγια (Soya milk) ή γάλα ρυζιού (rice – milk) στην αναλογία 1φλ. Soya milk προς 1 φλ. γάλα κανονικό. Στην αγορά το γάλα σόγιας το βρίσκουμε στην φυσική του μορφή ή με γεύση φράουλας, βανίλιας, ή σοκολάτας.  Προτιμάτε αυτό που είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο. Το ασβέστιο στο γάλα της σόγιας είναι λιγότερο από ότι στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

-Άλλες πηγές ασβεστίου είναι τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, τα αμύγδαλα, οι μολάσες, τα φιστίκια, ο σολωμός και οι σαρδέλες. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εσείς με ψηλή αρτηριακή πίεση και ουρική αρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγετε τα δύο αυτά ψάρια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά.

-Αντικαθιστάτε κάθε 30γρ. κρέας: με 1-2 κουτάλια φυστικοβούτυρο (peanut butter) ή 30γρ. ψάρι ή 1/3φλ. μαγειρεμένη σόγια ή 2/3 – 1φλ. όσπρια. Κάθε μια από τις πάνω ποσότητες προσφέρει 7γρ. πρωτεΐνης.

-Για συμπληρωμένη πρωτεΐνη χρησιμοποιείστε τους ακόλουθους συνδυασμούς από φυτικές τροφές: •φασόλια με πιτυρούχο ψωμί •φακές με ρύζι πιλάφι •μπιζέλια με πιτυρούχο ψωμί •φασόλια με ρύζι ψημένο στο φούρνο με λαχανικά και χυμό ντομάτας.

-Χρησιμοποιείτε τις ελιές, ταχίνι, και λάδι με μέτρο (όλα θεωρούνται πηγές λίπους). Εσείς που υποφέρετε με ψηλή αρτηριακή πίεση τρώτε τις ελιές περιοδικά και καλό είναι να τις φουσκώσετε σε νερό για τρεις μέρες, ξεπλένετε τις περιοδικά για να αφαιρεθεί κάποιο ποσοστό αλατιού.

-Τρώτε με μέτρο και ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφών.

Με πληροφορίες από το Mednutrition.

Διαβάστε ακόμα:

Γυμναστική και μακιγιάζ δεν πάνε μαζί: Δείτε γιατί να το αποφεύγετε!

Ο Μακρόν, ο Κυριάκος και ο μύθος του δασύτριχου στήθους που καλά κρατεί…

Άγιο Μύρο: Αρχίζει σήμερα στο Φανάρι η έψησης του καθαγιασμένου ελαίου – Γιατί παρασκευάζεται κάθε 10 χρόνια

Σχετικά Άρθρα
Αυτά είναι τα 6 μυστικά αδυνατίσματος της Gisele
Αυτά είναι τα 6 μυστικά αδυνατίσματος της Gisele
10 μύθοι για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ που μπορεί να βλάψουν τη διατροφή σου
10 μύθοι για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ που μπορεί να βλάψουν τη διατροφή σου
Το φαινόμενο «Salted Caramel»: Η αλατισμένη καραμέλα που έχει γίνει η νέα διατροφική εμμονή
Το φαινόμενο «Salted Caramel»: Η αλατισμένη καραμέλα που έχει γίνει η νέα διατροφική εμμονή
Αυτές είναι οι 5 δημοφιλείς τροφές που κανείς δεν περιμένει πως έχουν κρυμμένη ζάχαρη!
Αυτές είναι οι 5 δημοφιλείς τροφές που κανείς δεν περιμένει πως έχουν κρυμμένη ζάχαρη!
7 ιδέες με αλείμματα για πρωινό- Πόσες θερμίδες έχει το καθένα, τα υπέρ και τα κατά
7 ιδέες με αλείμματα για πρωινό- Πόσες θερμίδες έχει το καθένα, τα υπέρ και τα κατά
Δείτε τι ρόλο παίζει η διατροφή στους ασθενείς με μελάνωμα
Δείτε τι ρόλο παίζει η διατροφή στους ασθενείς με μελάνωμα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του