Κολοκύθα: Πώς να διαλέξεις την “καλή”, πώς θα την καθαρίσεις και μια νόστιμη συνταγή

κολοκύθα-πώς-να-διαλέξεις-την-καλή

Είναι η εποχή τους και τις βλέπουμε να έχουν κατακλύσει τους όμορφους πάγκους σε μανάβικα και λαϊκές αγορές. Στην ελληνική αγορά βρίσκουμε κυρίως αυτά τα δύο είδη κολοκύθας: τη μεγάλη στρογγυλή κολοκύθα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα και η πιο μικρή με το πιο απαλό χρώμα, με πιο λεπτό λαιμό και πιο φαρδιά βάση. Το σχήμα της θυμίζει τεράστιο αχλάδι και είναι πιο γνωστή ως κολοκύθα βουτυράτη.

Τι προσέχουμε

Όταν φτάσουμε στον πάγκο του μανάβη, προσέχουμε ώστε η φλούδα να είναι σκληρή και η επιφάνεια της κολοκύθας να είναι καθαρή και ομοιόμορφη, χωρίς χτυπήματα και άλλα σημάδια.

Για τις μεγάλες χειμωνιάτικες κολοκύθες λαμβάνουμε υπόψη ότι οι πιο μικρές έχουν συνήθως πιο ωραία γεύση και καθαρίζονται πιο εύκολα.

Η κολοκύθα που θα επιλέξουμε είναι σημαντικό να έχει το κοτσάνι της, να διαθέτει σκληρό περίβλημα, να μην έχει χτυπήματα και γρατζουνιές και να έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα (λένε πως αυτό μπορεί να συνδέεται με την γλυκύτητά της, αν και ως επί τω πλείστω, η γλυκιά της γεύση εξαρτάται περισσότερο από την ποικιλία της, το έδαφος και το κλίμα στο οποίο μεγαλώνει).

Αν, πάλι, αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα κομμάτι κολοκύθας, ρίχνουμε μια προσεκτική στη σάρκα της. Θα πρέπει να δείχνει ζουμερή και «ζωντανή», σαν να έχει μόλις κοπεί! Στα σουπερμάρκετ μπορούμε να βρούμε ολόκληρα κομμάτια καθαρισμένης κολοκύθας ή κομμένα σε μικρούς κύβους. Είναι λίγο πιο ακριβή, αλλά γλιτώνουμε χρόνο από το κόψιμο και το καθάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση, προσέχουμε το χρώμα να είναι καθαρό και φωτεινό και τις ημερομηνίες στη συσκευασία.

Πού θα την αποθηκεύσεις

Μια ολόκληρη κολοκύθα μπορεί να αποθηκευτεί για μερικές εβδομάδες σε σκοτεινό μέρος, στους 10 έως 15°C. Κομμένη σε φέτες, χωρίς σπόρους και τυλιγμένη σε μεμβράνη, μπορεί να διατηρηθεί 4 με 5 ημέρες στο ψυγείο.

Πώς θα την καθαρίσεις

Οι κολοκύθες έχουν πολύ σκληρή φλούδα, είναι αυτό που λέμε «σκληρά καρύδια». Για να τις καθαρίσουμε χρειάζεται επιμονή, δύναμη και κοφτερό μαχαίρι. Θα χρειαστεί να την βάλουμε σε μια πολύ σταθερή επιφάνεια, να την κρατήσουμε δυνατά και να την κόψουμε στη μέση σταδιακά. Όταν την ανοίξουμε, θα καθαρίσουμε με ένα κουτάλι τους σπόρους και όλα τα ινώδη κομμάτια. Για να αφαιρέσουμε τη φλούδα, θα την κόψουμε σε πιο μικρές φέτες και θα χρησιμοποιήσουμε ένα καλό μαχαίρι για το ξεφλούδισμα. Το κόψιμο της κολοκύθας μοιάζει πολύ με το κόψιμο του καρπουζιού.

Διατροφικές πληροφορίες:

100 g  % RI
Ενέργεια (kcal) 13.8 1
Λιπαρά (g) 0.2 0
εκ των οποίων κορεσμένα (g) 0.1 1
Υδατάνθρακες (g) 2 1
εκ των οποίων σάκχαρα (g) 1.7 2
Φυτικές / Εδώδιμες Ίνες (g) 0.5 2
Πρωτεΐνες (g)​ 0.75 1
Αλάτι (g) 0 0

Συνταγή

Σούπα κολοκύθας με πορτοκάλι και θυμάρι

Υλικά για 4 άτομα

900 γραμμάρια κολοκύθας

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μικρά καρότα, ψιλοκομμένα

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 πορτοκάλι, τον χυμό και το ξύσμα

2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας βούτυρο

λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο

λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

100 ml κρέμα γάλακτος

λίγοι κολοκυθόσποροι

λίγα φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλους κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε διαδοχικά τα κομμάτια της κολοκύθας, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Σβήνουμε με τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε μέχρι να πάρουν βράση. Ξαφρίζουμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν σε μέτρια προς σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν η σούπα είναι έτοιμη, πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ. Αν θέλουμε καλύτερο αποτέλεσμα, σουρώνουμε σε ένα λεπτό σουρωτήρι ή στο ειδικό σινουά. Αλλάζουμε κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το πορτοκάλι, λίγο βούτυρο που θα δώσει ωραία υφή και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε μια κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο και γαρνίρουμε με τους σπόρους κολοκύθας και δυο-τρία φυλλαράκια μαϊντανού. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι θα αναδείξει τη γεύση και τα αρώματα του πιάτου.

Διαβάστε επίσης

Εντίθ Πιαφ: Ο έρωτας της για τον Δημήτρη Χορν και ο γάμος με Έλληνα κομμωτή

Squid Game: Αυτή είναι η συνταγή για τα «θανατηφόρα» μπισκοτάκια, Dalgona

Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε το εμβόλιο έξι μήνες μετά τη νόσησή της – “Δεν φοβήθηκα, δεν φοβάμαι”

Σχετικά Άρθρα
3 τροφές που πρέπει να κόψεις όταν έχεις περίοδο
3 τροφές που πρέπει να κόψεις όταν έχεις περίοδο
7 φθινοπωρινά superfoods που βοηθούν στην απώλεια βάρους
7 φθινοπωρινά superfoods που βοηθούν στην απώλεια βάρους
Αν θες να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά, άρχισε να προσθέτεις αυτό το υλικό στην διατροφή σου!
Αν θες να νικήσεις το λίπος στην κοιλιά, άρχισε να προσθέτεις αυτό το υλικό στην διατροφή σου!
Γκρανόλα: Μάθε τα πάντα για αυτό το θρεπτικό τρόφιμο - 4 super ιδέες για το πρωινό σου!
Γκρανόλα: Μάθε τα πάντα για αυτό το θρεπτικό τρόφιμο – 4 super ιδέες για το πρωινό σου!
ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: Παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη
ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ: Παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη
Αυγά: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης
Αυγά: Το «χάπι βιταμινών» της φύσης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του