Διατροφή

Καταναλώνετε συχνά λιπαρά ψάρια; Δείτε τι θα συμβεί στον οργανισμό σας!

Αν καταναλώνετε λιπαρά ψάρια και μάλιστα συχνά, τότε σας έχουμε καλά νέα.

Γιατί σύμφωνα με μία μεγάλη διεθνή επιστομινική έρευνα, η κατανάλωση μέσα στην εβδομάδα τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρών ψαριών όπως η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και με επιβράδυνση στη σταδιακή απώλεια της λειτουργίας των νεφρών. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που προστατεύουν τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων των νεφρών.

Από ΧΝΝ – μια λίγο πολύ «σιωπηλή» νόσο – σε διάφορα στάδια πάσχουν περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Σε προχωρημένο στάδιο η ΧΝΝ μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρών και σε πρόωρο θάνατο. Είναι σημαντικό να πάρει κανείς έγκαιρα μέτρα – όπως η αλλαγή της διατροφής του- προκειμένου η έκπτωση των νεφρικών λειτουργιών να είναι πιο αργή.

Τι έδειξε η μελέτη!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζέισον Γου και Κ.Λ.Ονγκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν 19 έρευνες από 12 χώρες, αναλύοντας στοιχεία συνολικά για 25.570 ανθρώπους ηλικίας 49 έως 77 ετών, από τους οποίους σχεδόν 5.000 εμφάνισαν ΧΝΝ στη διάρκεια 11 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ωμέγα-3 (από οποιαδήποτε πηγή) είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ. Ειδικότερα, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα λιπαρά ψάρια, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Ακόμη, η μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών ψαριών σχετιζόταν με βραδύτερη ετήσια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Η ευεργετική δράση των ωμέγα-3 και ειδικότερα των λιπαρών ψαριών για τα νεφρά ίσχυε για όλες τις ηλικίες, ενώ αντίθετα δεν βρέθηκε να ωφελούν τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης.

Η μελέτη επισημαίνει ότι σε μικρότερο βαθμό θετική για τα νεφρά δράση έχουν επίσης τα θαλασσινά όπως τα στρείδια και τα μύδια. Δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα αντιστοιχούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε περίπου 250 μιλιγκράμ ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μεσογειακή-κρητική διατροφή: Για ποιους λόγους αξίζει να έχει την πρώτη θέση στο τραπέζι σας

Νιώθεις φούσκωμα στην κοιλιά; 10 λόγοι που ευθύνονται γι’ αυτό

Διατροφικές διαταραχές σε νέους και στήριξη των οικογενειών τους: Δωρεάν εκδήλωση στον Πειραιά

infowoman team

Recent Posts

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “TERROR” στο Θέατρο Βασιλάκου (21-22/10)

TERROR η μεγάλη θεατρική επιτυχία συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά κάθε Δευτέρα και Τρίτη  στο θέατρο…

8 ώρες ago

Εκδήλωση: Μύθοι και αλήθειες για τη σχέση του καρκίνου του στήθους και τα σουτιέν

Μία συζήτηση που ενδιαφέρει όλες τις γυναίκες: «Μύθοι και Αλήθειες για τη Σχέση του Καρκίνου…

8 ώρες ago

Το κοινό αποφάσισε: Η μεγάλη θεατρική επιτυχία “Θέλω να σου κρατάω το χέρι” συνεχίζεται

Το κοινό αποφάσισε: Το "Θέλω να σου κρατάω το χέρι" συνεχίζεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων…

9 ώρες ago

Μαρινέλλα: Τα νεότερα για την υγεία της – Ο λόγος που παραμένει στη ΜΕΘ

Η γιατρός Ματίνα Παγώνη μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην…

9 ώρες ago

Ιουλία Τσέτη: Παγκόσμια διάκριση ως «Γυναίκα της Χρονιάς 2024»

Μία σπουδαία παγκόσμια διάκριση, με συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, κατέκτησε η πρόεδρος και CEO του…

9 ώρες ago

Κόκκαλο: Επιστρέφει η ανατρεπτική παράσταση που καθήλωσε το κοινό της Νέας Υόρκης

Μετά από δύο σεζόν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (2021-22 & 2022-23) και πραγματοποιώντας 22…

9 ώρες ago