Διατροφή

Καταναλώνετε συχνά λιπαρά ψάρια; Δείτε τι θα συμβεί στον οργανισμό σας!

Αν καταναλώνετε λιπαρά ψάρια και μάλιστα συχνά, τότε σας έχουμε καλά νέα.

Γιατί σύμφωνα με μία μεγάλη διεθνή επιστομινική έρευνα, η κατανάλωση μέσα στην εβδομάδα τουλάχιστον δύο μερίδων λιπαρών ψαριών όπως η ρέγγα, ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και με επιβράδυνση στη σταδιακή απώλεια της λειτουργίας των νεφρών. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που προστατεύουν τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων των νεφρών.

Από ΧΝΝ – μια λίγο πολύ «σιωπηλή» νόσο – σε διάφορα στάδια πάσχουν περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Σε προχωρημένο στάδιο η ΧΝΝ μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη αιμοκάθαρσης ή μεταμόσχευσης νεφρών και σε πρόωρο θάνατο. Είναι σημαντικό να πάρει κανείς έγκαιρα μέτρα – όπως η αλλαγή της διατροφής του- προκειμένου η έκπτωση των νεφρικών λειτουργιών να είναι πιο αργή.

Τι έδειξε η μελέτη!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζέισον Γου και Κ.Λ.Ονγκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), αξιολόγησαν 19 έρευνες από 12 χώρες, αναλύοντας στοιχεία συνολικά για 25.570 ανθρώπους ηλικίας 49 έως 77 ετών, από τους οποίους σχεδόν 5.000 εμφάνισαν ΧΝΝ στη διάρκεια 11 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ωμέγα-3 (από οποιαδήποτε πηγή) είχαν κατά μέσο όρο 8% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ. Ειδικότερα, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα λιπαρά ψάρια, είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο για ΧΝΝ, σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα. Ακόμη, η μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών ψαριών σχετιζόταν με βραδύτερη ετήσια απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Η ευεργετική δράση των ωμέγα-3 και ειδικότερα των λιπαρών ψαριών για τα νεφρά ίσχυε για όλες τις ηλικίες, ενώ αντίθετα δεν βρέθηκε να ωφελούν τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης.

Η μελέτη επισημαίνει ότι σε μικρότερο βαθμό θετική για τα νεφρά δράση έχουν επίσης τα θαλασσινά όπως τα στρείδια και τα μύδια. Δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα αντιστοιχούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε περίπου 250 μιλιγκράμ ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Μεσογειακή-κρητική διατροφή: Για ποιους λόγους αξίζει να έχει την πρώτη θέση στο τραπέζι σας

Νιώθεις φούσκωμα στην κοιλιά; 10 λόγοι που ευθύνονται γι’ αυτό

Διατροφικές διαταραχές σε νέους και στήριξη των οικογενειών τους: Δωρεάν εκδήλωση στον Πειραιά

infowoman team

Recent Posts

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

1 ώρα ago

Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»

Αποτελεί μία από τις παραστάσεις που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και για αυτό…

1 ώρα ago

Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!

Ο Δερματολόγος και ιδρυτής της LP Clinic με έδρα τη Γλυφάδα, Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου, σε…

1 ώρα ago

Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), αυτός δηλαδή που προκαλεί τα κονδυλώματα,…

2 ώρες ago

Μαίρη Χρονοπούλου: «Το νυχτικό που φορούσε όταν τραυματίστηκε δεν βρέθηκε ποτέ»

Στα «σκοτεινά» σημεία που υπάρχουν σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Μαίρης Χρονοπούλου αναφέρθηκε το…

3 ώρες ago

Δημήτρης Λάλος – Μαριλίτα Λαμπροπούλου: Φουντώνουν οι φήμες που τους θέλουν μαζί

Στο επίκεντρο των lifestyle συζητήσεων βρίσκονται ο Δημήτρης Λάλος και η Μαριλίτα Λαμπροπούλου καθώς πυκνώνει…

3 ώρες ago