Ιαπωνική έρευνα δίνει την απάντηση στο “Γιατί ένα πατατάκι δεν είναι ποτέ αρκετό;”

Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας η υπερβολική κατανάλωση τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας που είναι πλούσιες σε λίπος, λάδι ή ζάχαρη. Ποιος είναι όμως ο μηχανισμός που μας ωθεί να υπερκαταναλώνουμε τέτοιου είδους τροφές; Την εξήγηση τελικά γιατί δεν μπορούμε να φάμε μόνο ένα πατατάκι, δίνει νέα μελέτη στην Ιαπωνία.

Eπιστήμονες του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι το γονίδιο CREB-Regulated Transcription Coactivator 1 (CRTC1) σχετίζεται με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν το CRTC1 διαγράφεται σε ποντίκια, αυτά γίνονται παχύσαρκα, με άλλα λόγια, η λειτουργία του καταστέλλει την νόσο. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι νευρώνες που ευθύνονται για την καταστολή της παχυσαρκίας και ο μηχανισμός τους, παρέμεναν άγνωστοι.

Συγκεκριμένα, το CREB-regulated transcription coactivator 1 (CRTC1), γνωστό και ως TORC1 (Transducer Of Regulated CREB activity 1), είναι μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο CRTC1 στον άνθρωπο. Βρίσκεται σε μικρό αριθμό ιστών, συμπεριλαμβανομένου του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του ήπατος, καθώς και στην καρδιά των ενηλίκων, στους σκελετικούς μυς, στο ήπαρ, στους σιελογόνους αδένες και σε πολυάριθμα μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Να σημειωθεί πως ο Καθηγητής Σιγκενόμπου Ματσουμούρα από το Graduate School of Human Life and Ecology και η ερευνητική του ομάδα, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο το CRTC1 καταστέλλει τον μηχανισμό της παχυσαρκίας και επικεντρώθηκαν σε νευρώνες που εκφράζουν τον υποδοχέα μελανοκορτίνης-4 (MC4R).

Τι έδειξαν οι έρευνες

Εν προκειμένω οι ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στα οποία εκφράζεται κανονικά το γονίδιο CRTC1, εκτός από τους νευρώνες του εγκεφάλου που εκφράζουν τον MC4R. Με αυτόν τον τρόπο, ήλπιζαν να εξετάσουν την επίδραση που έχει η απώλεια του λειτουργικού CRTC1 σε αυτά τα κύτταρα, στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Υπέθεσαν επίσης, ότι επειδή οι μεταλλάξεις στο γονίδιο MC4R είναι γνωστό ότι προκαλούν παχυσαρκία, η έκφραση του CRTC1 σε αυτούς τους νευρώνες που εκφράζουν τον MC4R, θα την κατέστειλε.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σωματικό βάρος των ποντικιών που δεν έφεραν το CRTC1 στους νευρώνες που εκφράζουν τον MC4R, δεν διέφερε από αυτό των ποντικιών ελέγχου. Τα ζώα με ανεπάρκεια CRTC1 που έτρωγαν υπερβολικά, ήταν αισθητά πιο παχύσαρκα από τα ποντίκια ελέγχου και τελικά εμφάνισαν διαβήτη όταν τους χορηγήθηκε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Ματσουμούρα «η μελέτη αυτή αποκάλυψε τον ρόλο που παίζει το γονίδιο CRTC1 στον εγκέφαλο και μέρος του μηχανισμού που μας εμποδίζει να υπερκαταναλώνουμε τροφές με πολλές θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη». Και κατέληξε: «Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των αιτιών της υπερκατανάλωσης τροφής».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «FASEB Journal».

Με πληροφορίες από Interesting Engineering

Διαβάστε επίσης

Η Πενέλοπε Κρουζ ποζάρει με σορτσάκι και στα 48 της μοιάζει με κοριτσάκι – Το απίστευτο εξώφυλλο της σταρ

5+1 συναρπαστικά βιβλία για να κάνετε δώρο την Πρωτοχρονιά στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Σχετικά Άρθρα
%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%85%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%840
Ο θαυματουργός χυμός που θα σε προστατεύσει από τις ουρολοιμώξεις
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf0
Αναιμία: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος – Ποιος απορροφάται καλύτερα;
%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af0
Αν ακολουθείτε διαλειμματική νηστεία οκτώ ωρών, διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία;
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του