Η πιο σκοτεινή πλευρά της μπανάνας – Η Έκθεση που ρίχνει φως σε μια άγνωστη ιστορία!

η-πιο-σκοτεινή-πλευρά-της-μπανάνας-η

Η μπανάνα είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα. Άλλωστε, σήμερα καταναλώνεται πιο πολύ σε όλον τον κόσμο, με μια βιομηχανία που αποφέρει 12 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο! Οι αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχούν στο 80% των καταναλωτών μπανάνας αν και το 75% των εξαγωγών προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Και μπορεί να έχουμε διαβάσει μάθει σχεδόν τα πάντα για τη μπανάνα, όμως, πίσω από το φρούτο αυτό κρύβεται μία άγνωστη ιστορία. Για την ακρίβεια, η μπανάνα έχει μια “σκοτεινή” πλευρά, στην οποία έρχεται να ρίξει φως μία εικονική έκθεση που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η πιο σκοτεινή πλευρά της μπανάνας

Όπως εξηγεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυριαρχία και η πανταχού παρουσία αυτής της καλλιέργειας έχει σοβαρές και εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιοχή, γεννώντας συστήματα εκμετάλλευσης της εργασίας, επιτείνοντας την κλιματική αλλαγή, οδηγώντας σε μετανάστευση.

Αυτή η πιο σκοτεινή πλευρά της μπανάνας είναι το θέμα της εικονικής έκθεσης «La Fiebre del Banano / Banana Craze» για την οποία οι επιμελητές της συγκέντρωσαν σχεδόν 100 έργα τέχνης που σχετίζονται με αυτό το φρούτο, από καλλιτέχνες από το 1960 έως τις μέρες μας.

Η έκθεση είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη η οποία εξετάζει τον ρόλο της μπανάνας στη διαμόρφωση της κουλτούρας, της φύσης και της πολιτικής στις περιοχές όπου καλλιεργείται. Την εικονική έκθεση και το ερευνητικό πρότζεκτ επιμελήθηκαν η δόκτωρ Blanca Serrano Ortiz de Solórzano, μάνατζερ του πρότζεκτ στο Institute for Studies on Latin American Art της Νέας Υόρκης και η δόκτωρ Juanita Solano, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο Universidad de los Andes στην Μπογκοτά της Κολομβίας.

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που συγκέντρωσαν οι Serrano και Solano και το «The Tears of Bananaman» (2009-2012) που δημιούργησε ο Jean-François Boclé για την Encuentro Bienal di Caribe, στην Αρούμπα στην Καραϊβική.

Η βάση δεδομένων είναι διαρθρωμένη σε τρεις θεματικές ενότητες – ταυτότητες, οικοσυστήματα και βιαιότητες – αλλά η διεπαφή του χρήστη επιτρέπει στον επισκέπτη να αναζητήσει τα έργα, αλφαβητικά, χρονολογικά και γεωγραφικά. Ο ιστότοπος προσφέρεται και στα αγγλικά και στα ισπανικά και θα συνεχίσουν να τον ενημερώνουν στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Δες τι θα συμβεί στο σώμα σου αν τρως κάθε μέρα μία μπανάνα!

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για μένα; Πώς θα το βρεις;

7 λόγοι για να εντάξεις τώρα τις σταφίδες στη διατροφή σου!

Σχετικά Άρθρα
Είναι το τακτικό ζύγισμα ο δρόμος για να πετύχουμε το βάρος που θέλουμε;
Είναι το τακτικό ζύγισμα ο δρόμος για να πετύχουμε το βάρος που θέλουμε;
Ελένη Πετρουλάκη: Αυτό είναι το απογευματινό της σνακ για να παραμένει σε φόρμα
Ελένη Πετρουλάκη: Αυτό είναι το απογευματινό της σνακ για να παραμένει σε φόρμα
Ετικέτες τροφίμων: Ποια είναι η σημασία τους; Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Ετικέτες τροφίμων: Ποια είναι η σημασία τους; Όσα πρέπει να γνωρίζεις
Όταν ξέρεις ότι η μέρα σου εκτός σπιτιού θα είναι μεγάλη, μη φεύγεις χωρίς ένα σνακ
“Όταν ξέρεις ότι η μέρα σου εκτός σπιτιού θα είναι μεγάλη, ετοίμασε αυτό το σνακ”
Προσοχή: Αυτή η διατροφή οδηγεί σε απώλεια μνήμης
Προσοχή: Αυτή η διατροφή οδηγεί σε απώλεια μνήμης
5 τροφές που σε ξυπνούν όπως και ο καφές
5 τροφές που σε ξυπνούν όπως και ο καφές

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του