Το πράσινο φως για την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και πολύ σύντομα ένα έντομο μπορεί να προσγειωθεί στα πιάτα των Ευρωπαίων.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί κατέληξαν πως ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, “είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης”, κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων Agronutris.
Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, “η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο”, επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει όμως να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις χώρες μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους. Ο τομέας ελπίζει ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.
Η EFSA, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση.
Σύμφωνα με το το ευρωπαϊκό συνδικάτο παραγωγών εντόμων, τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών. Υπολογίζεται ότι περίπου χίλια είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όμως στην ΕΕ, τα εκτροφεία εντόμων (παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους ετησίως) παράγουν αποκλειστικά ζωοτροφές, κατά κύριο λόγο για τα ψάρια.
Google News