Γιατί γίνεται χαμός με τη φριτέζα αέρος και πόσο υγιεινό είναι, τελικά, το μαγείρεμα σε αυτήν;

γιατί-γίνεται-χαμός-με-τη-φριτέζα-αέρο

Θα έχεις ακούσει κι εσύ τελευταία για τη φριτέζα αέρος που αν και δεν είναι καινούρια στο εμπόριο, έχει επανέλθει στο προσκήνιο και πολλοί μιλούν για τη συσκευή που κάνει υγιεινό τηγάνισμα. Όμως πώς έχουν τα πράγματα, τι είναι η φριτέζα αέρος και τι θέση έχει σε μία υγιεινή διατροφή.

Στο mednutrition.gr, βρήκαμε απάντησες σε αρκετές από τις απορίες που είχαμε κι εμείς. Ας  τις δούμε παρακάτω:

Τι είναι η φριτέζα αέρος;

Έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά το 2010 με την ιδιότητα να μπορεί να παράξει τηγανιτά προϊόντα με μικρή ποσότητα λαδιού ή ακόμα και χωρίς λάδι. Πρόκειται για μία συσκευή, όπου το φαγητό μαγειρεύεται με τη χρήση ζεστού αέρα. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται τόσο από την θερμοκρασία του αέρα όσο και από το είδος του φαγητού που μαγειρεύεται, ώστε να επιτύχουμε το τέλειο ψήσιμο και μέσα και έξω.

Το δεύτερο συνθετικό της συσκευής («fryer» ή «φριτέζα») οφείλεται στο ότι παραδοσιακά αύτη η συσκευή χρησιμοποιήθηκε για τα φαγητά που χρειαζόντουσαν τηγάνισμα όπως πατάτες τηγανιτές και κοτομπουκιές, με σκοπό να βελτιωθεί η ποιότητα αυτών των φαγητών. Αν και μπορεί να προστεθεί λάδι για τραγανιστό αποτέλεσμα, συγκριτικά με μια κλασική φριτέζα χρησιμοποιείται πολύ μικρότερη ποσότητα.

Η ιδιαιτερότητα του ψησίματος οφείλεται στην λεγόμενη τεχνολογία ταχέως μεταφοράς αέρα στην οποία το θερμαντικό σώμα που βρίσκεται στην κορυφή της φριτέζας ακτινοβολεί θερμότητα και μια σειρά ανεμιστήρων μεταφέρει αυτό το θερμό ρεύμα γύρω και μέσα στο τρόφιμο ώστε να θερμανθεί από όλες τις πλευρές. Η κατασκευή είναι τέτοια -συμπαγής- που αποτρέπει τον καυτό αέρα να φύγει στο περιβάλλον αλλά να διαχέεται μέσω ανεμιστήρων σε όλη την μάζα του προϊόντος.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της συσκευής;

Χρησιμοποιείς από καθόλου έως ελάχιστο ελαιόλαδο.

Η μαγειρική τους έχει εξελιχθεί και πλέον σε έναν air-fryer μπορείς να φτιάξεις μέχρι και γλυκά, όπως μάφιν και κέικ. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφεύγεις το ψήσιμο και το λιώσιμο τυριών όπως fondue.

Ποια είναι τα βασικά μειονεκτήματα;

Ορισμένες φριτέζες αέρος είναι κατασκευασμένες από επιβλαβείς πλαστικές ουσίες, που μπορεί να διαρρεύσουν στο φαγητό. Πριν καταλήξεις ποια φριτέζα αέρος θα αγοράσεις, διάβασε τις κριτικές και τα χαρακτηριστικά της συσκευής και επίλεξε μία που δεν περιέχει πλαστικά μέρη να έρχονται σε επαφή με το φαγητό.

Παραγωγή ακρυλαμιδίου: Είναι μια πιθανή καρκινογόνος ουσία, η οποία παράγεται όταν αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. πατάτες) μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε έναν air-fryer ο σχηματισμός αυτής της ουσίας μειώνεται από 70% έως και 90 % σε σχέση με μια συμβατική φριτέζα και μειώνεται κι άλλο εάν νωρίτερα τοποθετήσεις το τρόφιμο για τριάντα λεπτά σε νερό και ύστερα το στραγγίξεις με πετσέτα. Να θυμάσαι να μην παρατηγανίζεις τα τρόφιμα, καθώς σε εκείνη τη φάση δημιουργείται όλο και περισσότερο η ουσία αυτή.

Στην πραγματικότητα όμως είναι έτσι τα πράγματα όπως τα διαφημίζουν;

Γενικά δεν υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες για αυτού του τύπου το ψήσιμο. Σε μια από αυτές όπου γίνεται η σύγκριση σε τηγανισμένες πατάτες και με τις δυο μεθόδους πράγματι επιβεβαιώνεται ότι οι πατάτες στην φριτέζα αέρα είχαν απορροφήσει 80% λιγότερο λαδί σε σχέση με τις αντίστοιχες με το κλασσικό τηγάνισμα ( deep fat frying) αλλά η μεγάλη διαφορά στην μελέτη είχε σχέση με τον χρόνο ψησίματος όπου σε αντίθεση με τα λεγόμενα των κατασκευαστών είχαμε περισσότερο χρόνο ψησίματος (22 min air frying με 9 min deep frying) μέχρι να αποκτήσουν οι πατάτες το αντίστοιχο χρώμα του κλασσικού τηγανίσματος αλλά και σημαντικά διαφορετικές δομές προϊόντων.

Διαβάστε επίσης

Νηστεία: Ωφέλιμη ή επικίνδυνη; Τι λένε τα ποσοστά για όσους νηστεύουν στην Ελλάδα;

Τι διατροφή να ακολουθήσεις για να έχεις υγιή ούλα

Νέα μελέτη δείχνει αυξημένα ποσοστά αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας μετά τη νόσηση με COVID-19

Σχετικά Άρθρα
Συμπλήρωμα διατροφής με ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης
Συμπλήρωμα διατροφής με ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία - Εσύ τις καταναλώνεις;
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία – Εσύ τις καταναλώνεις;
%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%bf%cf%85%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%85%ce%b3%ce%b90
Για ποιο λόγο το ουίσκι είναι το πιο υγιεινό από όλα τα ποτά;
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας
Διατροφή με Ω-3: Τα 5 ψάρια που κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα
Διατροφή με Ω-3: Τα 5 ψάρια που κάνουν καλό στο μυαλό ενός μεσήλικα

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του