Ετικέτες τροφίμων: Ποια είναι η σημασία τους; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τις Ετικέτες Τροφίμων ποια είναι η σημασία τους; Και τι πρέπει να προσέχουμε σε αυτές;

Η Τεχνολόγος Τροφίμων Νικολία Σαλίαϊ, στο πρόσφατο Live streaming, είχε ως θέμα τις Ετικέτες Τροφίμων, λύνοντας όλες τις απορίες.

Ποια είναι η σημασία της ετικέτας ενός τροφίμου;

 • Μας παρέχει πληροφορίες για τα συστατικά και τα διατροφικά στοιχεία ενός προϊόντος και μας βοηθά να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών τροφίμων.
 • Μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες και οδηγίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας του τροφίμου όπως είναι οδηγίες μαγειρέματος, οι συνθήκες αποθήκευσης ή χρήσης.
 • Μας ενημερώνει αν το τρόφιμο περιέχει ουσίες ή προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες, δίνοντας μας την ευκαιρία να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αν είμαστε αλλεργικοί ή έχουμε κάποια δυσανεξία.
 • Μας βοηθάει να μειώσουμε την σπατάλη των τροφίμων, καθώς η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης μας επιτρέπει να γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα ένα προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση και διαχείριση.
 • Μας ενημερώνει για την προέλευση των τροφίμων, δίνοντας μας την δυνατότητα να υποστηρίξουμε εάν το επιθυμούμε τους τοπικούς παραγωγούς.

Σε ποια γλώσσα θα πρέπει να αναγράφονται οι υποχρεωτικές πληροφορίες;

Οι υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα αναγράφονται σε γλώσσα που είναι εύκολα κατανοητή από τους καταναλωτές των κρατών μελών στα οποία πωλείται το τρόφιμο. Το οποίο σημαίνει ότι ένα τρόφιμο που πωλείται στην Ελλάδα θα πρέπει οι υποχρεωτικές πληροφορίες του που αναγράφονται στην ετικέτα να είναι στα ελληνικά.

Προσοχή! Η πολύγλωσση επισήμανση των ενδείξεων ΔΕΝ απαγορεύεται. Δηλαδή εκτός από τα ελληνικά μπορεί να υπάρχει σχετική επισήμανση και στα αγγλικά για παράδειγμα.

Ποιες είναι οι υποχρεωτικές πληροφορίες που θα πρέπει να συναντήσουμε σε μια ετικέτα τροφίμων;

 • Η ονομασία του τροφίμου.
 • Ο κατάλογος των συστατικών. κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα που προέρχεται από ουσία ή προϊόν το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή.
 • Η ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών.
 • Η καθαρή ποσότητα του τροφίμου.
 • Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και η τελική ημερομηνία ανάλωσης («ανάλωση έως»).
 • Τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και/ή συνθήκες χρήσης.
 • Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων.
 • Η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης.
 • Οδηγίες χρήσης, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου.
 • Για τα ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον, η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου.
 • Διατροφική δήλωση.

Παρουσίαση υποχρεωτικών ενδείξεων

Στο ίδιο κύριο οπτικό πεδίο αναγράφεται:

 • Η ονομασία του τροφίμου.
 • Η καθαρή ποσότητα του τροφίμου.
 • Για τα ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον, τότε θα πρέπει να αναγραφεί και ο η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος.

Κατάλογος συστατικών

Θα πρέπει να προηγείται κατάλληλος τίτλος ή ένδειξη που συνίσταται στη λέξη «συστατικά» ή περιέχει τη λέξη αυτή.

Ο κατάλογος των συστατικών περιλαμβάνει όλα τα συστατικά του τροφίμου, κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας ως προς το βάρος, όπως καταγράφηκαν κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησής τους στην παρασκευή του τροφίμου. Το συστατικό που αναγράφεται πρώτο είναι εκείνο που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στο τρόφιμο, ενώ εκείνο που αναγράφεται τελευταίο υπάρχει σε μικρότερη ποσότητα.

Στον κατάλογο των συστατικών θα βρούμε επίσης και τα πρόσθετα των τροφίμων. Τα πρόσθετα τροφίμων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

 • Φυσικές.
 • Συνθετικές.

Πρόκειται για ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες. Σύμφωνα μάλιστα με την νομοθεσία είναι κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι.

Τα πρόσθετα τροφίμων και τα ένζυμα τροφίμων σε μια ετικέτα τροφίμων πρέπει να προσδιορίζονται με την ονομασία της εν λόγω κατηγορίας, ακολουθούμενη από την ειδική ονομασία τους ή, ανάλογα με την περίπτωση, τον αριθμό Ε. Για παράδειγμα Συντηρητικό: σορβικό κάλιο ή Συντηρητικό: σορβικό κάλιο ή Ε202. Στην περίπτωση που ένα συστατικό ανήκει σε ΠΟΛΛΕΣ κατηγορίες, αναγράφεται εκείνη που αντιστοιχεί στην κύρια λειτουργία του μέσα στο συγκεκριμένο τρόφιμο.

Άρα αμέσως με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγω μια εταιρεία τροφίμων έχει προσθέσει ορισμένα συστατικά. Γιατί μας το λέει ξεκάθαρα!Και το κλασικό παράδειγμα, διαβάζουμε μια ετικέτα και βλέπουμε ότι αναγράφει ότι δεν περιέχει συντηρητικά μάλιστα μεγάλη και έντονη γραμματοσειρά τις περισσότερες φορές. Και λέμε τέλεια θα το αγοράσω!

Προσοχή! Αυτό ΔΕΝ σημαίνει σαφώς ότι το συγκεκριμένο τρόφιμο δεν περιέχει κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα πρόσθετα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Διαβάστε επίσης

Ταλαιπωρείσαι από υπερβολικό ιδρώτα; Δες την πιο αποτελεσματική λύση

Προσοχή: Αυτή η διατροφή οδηγεί σε απώλεια μνήμης

5 τροφές που σε ξυπνούν όπως και ο καφές

infowoman team

Recent Posts

5 λόγοι που ο εφηβικός έρωτας μπορεί να κρατήσει για πάντα, όπως του Jon Bon Jovi με τη σύζυγό του

«Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος…». Είναι ο όρκος που δίνεις στο γάμο. Όμως βλέποντας…

2 ώρες ago

Οι 5 κινήσεις για να προστατέψετε την επιδερμίδα σας και το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά και μαζί του έχουν έρθει και τα έντονα καιρικά…

2 ώρες ago

Η Ελένη Τσολάκη κάνει επιτέλους πρεμιέρα με το «Πρωινό Σουσού» στο Open

"Κάλλιο αργά, παρά ποτέ" λέει ο θυμόσοφος λαός κι εμείς κρατάμε αυτή την παροιμία για…

2 ώρες ago

Οι τάσεις του φθινοπώρου, μέσα από φανταχτερές streetstyle επιλογές

Φανταχτερά ρούχα με εντυπωσιακό χαρακτήρα επέλεξε για φέτος το φθινόπωρο, η Βασιλίνα Μαριόλη με το…

3 ώρες ago

Άννα Αδριανού: Μας μίλησε για το ρόλο της στον «Έρωτα φυγά»

Η Άννα Αδριανού είναι ένα από τα νέα πρόσωπα που βλέπουμε τη δεύτερη χρονιά του…

3 ώρες ago

«Η κοριτσιέρα των Βούρλων»: Η παράσταση για τα κορίτσια που αγαπήθηκαν πίσω από την Πορταρά, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στις περσινές παραστάσεις με τα συνεχόμενα sold out, συνεχίζεται για δεύτερη…

3 ώρες ago