Παρά το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουμε ένα 100% γνήσιο μέλι, το οποίο έχει παραχθεί μόνο από μέλισσες, δυστυχώς τα νοθευμένα μέλια συναντώνται πολύ συχνά στην αγορά. Προκύπτει λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα: Πώς ξεχωρίζουμε το γνήσιο μέλι;
Αν και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει οι συσκευασίες τροφίμων να έχουν πάντοτε ετικέτα με τα στοιχεία του παραγωγού, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όταν βλέπουμε μία ετικέτα σε μία συσκευασία μελιού, έχουμε στα χέρια μας ένα 100% γνήσιο μέλι.
Οι τρόποι για να ξεχωρίσετε το γνήσιο από το νοθευμένο μέλι
– Η δοκιμή με δάχτυλο
Μια γρήγορη και πολύ απλή τεχνική είναι να ρίξετε μια μικρή ποσότητα μελιού στον αντίχειρά σας, ελέγξτε αν χύνεται όπως οποιοδήποτε άλλο υγρό. Εάν το κάνει τότε το μέλι αυτό κατα πάσα πιθανότητα δεν είναι αυθεντικό. Το μέλι πρέπει να είναι παχύρευστο και να μην στάζει.
– Δοκιμή νερού
Σε ένα ποτήρι νερό, βάλτε ένα κουτάλι μέλι. Εάν το μέλι σας διαλύεται στο νερό αμέσως τότε είναι νοθευμένο. Είναι πιθανό να δημιουργεί και μια θολούρα μάλιστα στο νερό. Το γνήσιο μέλι έχει μια παχιά υφή και θα καθίσει στο κάτω μέρος ενός ποτηριού. Η διάλυσή του θα αργήσει αρκετά, ειδικά εάν το νερό δεν είναι ζεστό.
– Δοκιμή ξιδιού
Ανακατέψτε μερικές σταγόνες μέλι σε νερό με ξύδι. Εάν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει, τότε το μέλι σας είναι πιθανότατα νοθευμένο.
– Δοκιμή ιωδίου
Προσθέστε μερικές σταγόνες ιώδιο σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι. Αν το μέλι μπλεδίσει, τότε έχει νοθευτεί με άμυλο καλαμποκιού.
– Η δοκιμή φωτιάς
Το γνήσιο μέλι τελικά καίγεται αν και δεν είναι ένα εύφλεκτο υλικό. Για να δοκιμάσετε τη δοκιμή με φωτιά, βυθίστε ένα σπίρτο στο μέλι και ανάψτε το. Εάν δεν καεί, το μέλι σας είναι νοθευμένο. Λόγω του οτι περιέχει μεγάλη ποσότητα υγρασίας δεν καίγεται.
– Δοκιμή ψυγείου
Αν το μέλι το βάλουμε στο ψυγείο και δεν κρυσταλλώσει μετά από λίγο καιρό, τότε έχουμε μία καλή ένδειξη νοθείας. Το γνήσιο ανόθευτο μέλι θα κρυσταλλώσει αν τοποθετηθεί στο ψυγείο ή γενικότερα βρεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι μια φυσική διαδικασία.
– Δοκιμή απορροφητικού χαρτιού
Δοκιμάστε να ρίξετε λίγο μέλι σε ένα απορροφητικό χαρτί και διπλώστε το. Εάν ανοίγοντας το χαρτί μετά αφήσει σημάδια υγρασίας, σημαίνει πιθανότατα ότι δεν είναι γνήσιο το συγκεκριμένο μέλι.
Μια από τις καλύτερες δοκιμές βέβαια είναι να το δοκιμάσετε γευστικά. Κάτι που θα πρέπει να θυμάστε γενικά είναι, ότι το γνήσιο μέλι αφήνει ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα ή κάψιμο στο λαιμό το οποίο το συνοδεύει το ξεχωριστό γλυκό άρωμα του.
Διαβάστε επίσης:
Αυτά τα 4 φρούτα θα σας βοηθήσουν να κάψετε πιο γρήγορα λίπος
Αυτοί είναι οι 5+1 τρόποι για να διατηρήσετε τη φόρμα σας
Google News