Είναι ασφαλής η κατανάλωση του καφέ χωρίς καφεΐνη;

Για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη, ο καφές χωρίς καφεΐνη φαίνεται σαν μια αβλαβής επιλογή. Ωστόσο, ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται πως ζητά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να απαγορεύσει μια βασική χημική ουσία που εμπλέκεται στη διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης, λόγω ανησυχιών για τον καρκίνο.

Αυτή η χημική ουσία είναι το χλωριούχο μεθυλένιο, ένα άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται σε ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, όπως η αφαίρεση χρωμάτων και η απολίπανση μετάλλων», σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Ενώ σύμφωνα με την Δρ Μαρία Ντόα, ανώτερη διευθύντρια χημικής πολιτικής, το χλωριούχο μεθυλένιο είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι καρκινογόνο, καθώς έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Εκτός από το ότι είναι καρκινογόνο, το χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί να προκαλέσει άλλες βλάβες για την υγεία, όπως ηπατική τοξικότητα και σε υψηλότερες εκθέσεις νευρολογικές επιπτώσεις, ενώ και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο», πρόσθεσε η Ντόα. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι στα πλαίσια της εξωτερικής οξείας έκθεσης σε υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας ή της κατάποσης της χημικής ουσίας από μόνη της, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η τοξικότητα της χημικής ουσίας οδήγησε την EPA να απαγορεύσει την πώλησή της ως καθαριστικό αφαίρεσης χρωμάτων το 2019. Το 2023 ο οργανισμός πρότεινε την απαγόρευση της πώλησής του για άλλες καταναλωτικές χρήσεις και πολλές βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις, είπε η Ντόα. Ωστόσο, οι χρήσεις τροφίμων που ρυθμίζονται από τον FDA βάσει του Ομοσπονδιακού νόμου για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά παραμένουν.

«Επομένως, αυτές οι χημικές ουσίες κατηγορηματικά δεν μπορούν και δεν πρέπει να θεωρηθούν ασφαλείς», είπε η Ντόα.

Ο FDA είπε ότι εξετάζει επί του παρόντος τις αναφορές, αλλά δεν τις σχολιάζει όσο βρίσκονται υπό εξέταση, δήλωσε εκπρόσωπος του FDA.

Τι γνωρίζουμε για το μεθυλενοχλωρίδιο

Ο FDA έχει έναν κανονισμό που επιτρέπει τη χρήση του χλωριούχου μεθυλενίου ως διαλύτη για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ, ο οποίος ορίζει ότι «τα υπολείμματα μεθυλενοχλωριδίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 0,001% στον καβουρδισμένο καφέ χωρίς καφεΐνη και στον στιγμιαίο καφές.”

«Οποιοδήποτε προϊόν διατροφής που περιέχει υπολείμματα χλωριούχου μεθυλενίου πάνω από τα καθορισμένα όρια δεν επιτρέπεται για πώληση ή κατανάλωση».

Αλλά η τελευταία απόφαση του FDA σχετικά με τη χρήση της χημικής ουσίας για τον καφέ «είναι δεκαετίες παλιά και ξεκάθαρα ξεπερασμένη», είπε η Ντόα.

«Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα του χλωριούχου μεθυλενίου και τα επίπεδα στα οποία προκαλεί αυτή την τοξικότητα», πρόσθεσε. «Αυτές οι πληροφορίες καθώς και πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του καφέ που πίνουμε – απλά λάβετε υπόψιν σαν τα διαφορετικά μεγέθη που διατίθενται στα coffee shops, για σχηματίσετε μία εικόνα των υπολειμμάτων χλωριούχου μεθυλένιου».

Αυτές τις μέρες, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μερίδες ποτών ή φαγητού μεγαλύτερες από τα μικρότερα τυπικά μεγέθη πριν από δεκαετίες, είπε η Monique Richard, διαιτολόγος/διατροφολόγος. Ενώ ένα τυπικό φλιτζάνι καφέ ήταν κάποτε 5 ή 8 oz, σημείωσε ότι το μικρότερο μέγεθος στο τοπικό καφέ σας σήμερα είναι πιθανότατα 12 oz.

«Αλλά δεν υπάρχει ακόμη πολλή σαφής ή οριστική έρευνα ότι η πρόσληψη υπολειμματικών επιπέδων στον καφέ θα προκαλέσει καρκίνο ή άλλα προβλήματα», είπε η Richard.

Ωστόσο, «σίγουρα θέλουμε να είμαστε προφανώς προνοητικοί», πρόσθεσε η Richard. «Είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσα πολλά πράγματα τώρα που οτιδήποτε μπορούμε να ελέγξουμε και να μειώσουμε την έκθεση που μπορεί να είναι επιβλαβής θα είναι ωφέλιμο».

Η έρευνα για το τι μπορεί να χειριστεί το ανθρώπινο σώμα όσον αφορά το τοξικό φορτίο εξελίσσεται. Οι ερευνητές έχουν μάθει περισσότερα για τη γενετική διάθεση και την έκφραση γονιδίων, τα οποία μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το τι μπορούν να ανεχθούν τα κύτταρα όσον αφορά την επίθεση στο σώμα.

Το χλωριούχο μεθυλένιο χρησιμοποιείται από καιρό ευρέως στη βιομηχανία ντεκαφεϊνέ, αλλά ορισμένες εταιρείες έχουν προσθέσει εναλλακτικές μεθόδους στην εργαλειοθήκη τους ή ανέστειλαν εντελώς τη χρήση τους.

Τα Starbucks, για παράδειγμα, έχουν τρεις τρόπους για να αφαιρέσουν την καφεΐνη: τη φυσική διαδικασία αφαίρεσης καφεΐνης, η οποία χρησιμοποιεί υγρό διοξείδιο του άνθρακα σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα σε υψηλή πίεση, τραβώντας και διαλύοντας την καφεΐνη. Έπειτα, υπάρχει η Swiss Water Process, η οποία αφαιρεί την καφεΐνη μουλιάζοντάς τους κόκκους σε ζεστό νερό.

Η Starbucks λέει ότι η μέθοδος άμεσης επαφής είναι η πιο συχνή διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει έναν διαλύτη που, μαζί με άλλα υγρά που χρησιμοποιούνται, τελικά εξατμίζεται από τον ατμό. Το ψήσιμο των κόκκων γίνεται σε θερμοκρασίες πάνω από 400 βαθμούς Φαρενάιτ (204 βαθμούς Κελσίου).

Η Ντόα είπε ότι οι αναφέροντες πιστεύουν ότι «αν και τα επίπεδα χλωριούχου μεθυλενίου μπορεί γενικά να είναι ελάχιστα, είναι εντελώς περιττό επειδή είναι διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται ασφαλέστερες διαδικασίες για την αφαίρεση της καφεΐνης του καφέ».

Πρόσθεσε ότι εκτός από την έκθεση των καταναλωτών σε χαμηλά επίπεδα, οι εργαζόμενοι που εκτίθενται στο μεθυλενοχλωρίδιο στα εργοστάσια υπόκεινται σε μεγαλύτερους, περιττούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Έκακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων – SOS για την πολύπαθη Θεσσαλία

Μους τυριού με εσπρέσο: Ένα πανεύκολο και πεντανόστιμο γλυκό

Σχετικά Άρθρα
Ποιος είναι ο No1 υγιεινός σπόρος σύμφωνα με τους ειδικούς;
Ποιος είναι ο No1 υγιεινός σπόρος σύμφωνα με τους ειδικούς;
«Λόγω Διατροφής» σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ένα μοναδικό fitness event
«Λόγω Διατροφής» σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ένα μοναδικό fitness event
Προβιοτικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Προβιοτικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Κετογονική διατροφή: Προκαλεί πρόωρει γήρανση;
Κετογονική διατροφή: Προκαλεί γήρανση;
Επιζώντες από καρκίνο: Συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής και φυσικής δραστηριότητας
Επιζώντες από καρκίνο: Πώς τους βοήθησε η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα
Αυτό είναι το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους
Αυτό είναι το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του