Έχετε τενοντίτιδα; Έτσι, θα την αντιμετωπίσετε με τη διατροφή

έχετε-τενοντίτιδα-έτσι-θα-την-αντιμετ

Με τον όρο τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια αναφερόμαστε στις παθήσεις των τενόντων που κυμαίνονται από έναν οξύ τραυματισμό ή ρήξη εώς μία χρόνια καταπόνηση και φλεγμονή.

Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος μας ενώ οι πιο συχνές περιοχές είναι ο ώμος, ο καρπός, το γόνατο, ο αγκώνας, το ισχίο και η άρθρωση της ποδοκνημικής.

Το άρθρο επιμελήθηκαν ο ορθοπαιδικός χειρούργος Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο διαιτολόγος Πάρης Παπαχρήστος.

Διατροφική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας

Μέχρι σήμερα, ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την διατροφική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας είναι ελάχιστα. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπεία της.

Πιο συγκεκριμένα, μία κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση φαίνεται να είναι ευεργετική για τη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της τενοντίτιδας.

Παρακάτω, ακολουθούν τα βασικά θρεπτικά συστατικά που παρουσιάζουν τα περισσότερα οφέλη:

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των ιστών, καθώς και στη μείωση του αισθήματος του πόνου και της κόπωσης. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα.

Υπάρχουν 20 αμινοξέα στη φύση, εκ των οποίων τα 9 θεωρούνται απαραίτητα και πρέπει να τα λάβεις από τη διατροφή σου, καθώς δεν τα συνθέτει ο οργανισμός από μόνος του.

Η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν επίσης και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα — ωστόσο, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, τα περισσότερα προσφέρουν, συνήθως, μια περιορισμένη ποσότητα τουλάχιστον ενός από αυτά.

Ενδεικτικές πηγές πρωτεϊνών:

Κοτόπουλο

Κρέας

Ψάρι

Γαλακτοκομικά

Αυγά

Όσπρια

Ξηροί καρποί & σπόροι

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Συμμετέχει, επίσης, στη σύνθεση του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών. Και τα δύο αυτά είδη πρωτεϊνών βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ομαλής λειτουργία των αρθρώσεων, μειώνοντας τον κίνδυνο για σχηματισμό φλεγμονών.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται;

Φρούτα και κυρίως τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι, το ακτινίδιο, η φράουλα

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ντομάτα

Πιπεριά

Γλυκοπατάτα

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα μέταλλα που βοηθά στην ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών.

Σε ποια τρόφιμα τον συναντάμε;

Κρέας & κοτόπουλο

Οστρακοειδή

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Όσπρια

Ξηροί καρποί

Δημητριακά ολικής αλέσης

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αναφέρονται και ως «απαραίτητα», καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός στερείται των ενζύμων που απαιτούνται για την παραγωγή τους και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Έχουν συνδεθεί με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, μια εκ των οποίων είναι η μείωση της φλεγμονής.

Ποιες είναι οι πηγές τους;

Λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός)

Καρύδια

Λιναρόσπορος

Οστρακοειδή

Ιχθυέλαια

Σπόροι chia

Κουρκουμίνη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η κουρκουμίνη αποτελεί το βασικό συστατικό του κουρκουμά. Φαίνεται πως συμβάλλει στον περιορισμό της φλεγμονής και ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη και την απόπτωση.

Πώς θα την καταναλώσεις;

Για να αυξήσεις την κατανάλωση κουρκουμίνης πρόσθεσε κουρκουμά στη μαγειρική σου. Πέρα από τα οφέλη που θα λάβεις, με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσεις τη γεύση και το χρώμα των πιάτων σου.

Κάλιο & μαγνήσιο

Το κάλιο και το μαγνήσιο μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των μυών, να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να προάγουν τη χαλάρωση. Θα τα βρεις σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και ολικής άλεσης δημητριακά.

Τι χρειάζεται να αποφύγεις;

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σω΄μα. Είναι καλό να αποφεύγεις τροφές και ροφήματα με προφλεγμονώδη δράση, όπως:

Αλκοόλ & σακχαρούχα αναψυκτικά

Επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά

Κόκκινο & επεξεργασμένο κρέας

Τηγανιτά τρόφιμα

Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, γλυκά & αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα

Διαβάστε επίσης

Σέλερι: Το νόστιμο και θαυματουργό λαχανικό που πρέπει να καθιερώσουμε στο τραπέζι μας

Τροφές που κόβουν την όρεξη -και το μυστικό όσων δεν τρώνε πολύ!

Junk Food από σπίτι; 5 λόγοι για να μαγειρέψεις μόνη το αγαπημένο σου delivery φαγητό, αντί να παραγγείλεις

Σχετικά Άρθρα
Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Τα 5 μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής
Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Τα 5 μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής
Συμπλήρωμα διατροφής με ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης
Συμπλήρωμα διατροφής με ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία - Εσύ τις καταναλώνεις;
5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα για καλή υγεία – Εσύ τις καταναλώνεις;
%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%bf%cf%85%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b9-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%85%ce%b3%ce%b90
Για ποιο λόγο το ουίσκι είναι το πιο υγιεινό από όλα τα ποτά;
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας
Κι όμως, αυτός είναι ο μοναδικός και αποδεδειγμένος τρόπος να επιβραδύνετε τον ρυθμό της γήρανσής σας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του