Έχεις σιδηροπενική αναιμία; Αυτή η διατροφή θα είναι το “όπλο” σου για να την αντιμετωπίσεις

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο συχνότερος τύπος αναιμίας και επέρχεται μετά από παρατεταμένη έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Η γενική εξέταση αίματος δείχνει μία σειρά μειωμένων τιμών σε ό,τι αφορά τα επίπεδα σιδήρου, φερριτίνης και αιμοσφαιρίνης.

Μία καλά σχεδιασμένη διατροφή, έρχεται να συμπληρώσει τα ιατρικά μέσα αντιμετώπισης της σιδηροπενικής αναιμίας, με στόχο πάντα την αποκατάσταση της υγείας σου. Όπως αναφέρει το diaitologos.com, υπάρχει πλήθος τροφών στις οποίες μπορείς να βρεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου, για να επιτύχει και να διατηρήσει μακροπρόθεσμα υγιή επίπεδα σιδήρου.

Πάρης Παπαχρήστος,

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Ιδρυτής του medNutrition 

Πώς συνδέεται η διατροφή με τη Σιδηροπενική Αναιμία;

Μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο, καθώς και σε θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την απορρόφηση του, όπως θα σου εξηγήσω στη συνέχεια, είναι ο καλύτερος σύμμαχος σου. Είτε θέλεις να τρέφεσαι υγιεινά για να προστατέψεις τον οργανισμό σου έναντι της αναιμίας και όχι μόνο, είτε έχεις διαγνωστεί με αναιμία και ξεκινάς την προσπάθεια σου να την αντιμετωπίσεις, μία διατροφή πλούσια σε πηγές σιδήρου, αποτελεί ένα πολύ δυνατό όπλο στη φαρέτρα σου.

Ποια τρόφιμα αποτελούν τις καλύτερες Πηγές Σιδήρου;

Οι πηγές σιδήρου συνδυάζονται με όλους τους ουρανίσκους. Ό,τι προτιμήσεις ή αποστροφές κι αν έχεις, σίγουρα θα βρεις επιλογές που σου ταιριάζουν. Στον παρακάτω πίνακα, θα δεις ανά ομάδες τροφίμων, ποια αποτελούν τις καλύτερες πηγές σιδήρου.

%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b10

Πώς να αυξήσεις την Απορρόφηση Σιδήρου από τα τρόφιμα;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν διαφορετικές μορφές σιδήρου. Ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφώνται στον ίδιο βαθμό. Η πραγματική απορρόφηση εξαρτάται αφενός από το είδος του σιδήρου και αφετέρου από τις αποθήκες σιδήρου που ήδη διαθέτει ο οργανισμός σου. Δηλαδή, εάν τα αποθέματα σιδήρου μειώνονται, ο οργανισμός σου θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει την απορρόφηση του σιδήρου, για να αναπληρώσει τις ανάγκες σου.

Δες παρακάτω μερικούς έξυπνους συνδυασμούς τροφών που μπορείς να επιλέγεις για τα γεύματα σου, καθώς μερικές τροφές ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου και άλλες την εμποδίζουν.

Τροφές που προωθούν την Απορρόφηση του Σιδήρου

Αυτές οι τροφές μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ καλό σου σύμμαχο, για να αυξήσεις την απορρόφηση από τον μη αιμικό σίδηρο που προσλαμβάνεις. Η βιταμίνη C λειτουργεί μετατρέποντας τον μη αιμικό σίδηρο, που προέρχεται από τις φυτικές πηγές, σε μορφή εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα σου.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C

Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, που σου προτείνω να εντάξεις στα γεύματα σου, είναι τα εξής:

%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b12

Μήπως έχεις ακούσει πως τα λαχανικά ‘’χάνουν’’ βιταμίνες κατά το μαγείρεμα;

Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, στο βράσιμο για παράδειγμα, η ντομάτα μπορεί να χάσει έως 60% της βιταμίνης C.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά tips για να κρατήσεις όλες τις βιταμίνες στη θέση τους!

  • Βράσε τα λαχανικά σου για λιγότερο από 15 λεπτά.
  • Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό.
  • Κάνε το ξεφλούδισμα αφού μαγειρευτούν τα λαχανικά σου, για να συγκρατήσεις τις βιταμίνες.
  • Κράτα το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό.
  • Μην κόβεις τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια πριν τα μαγειρέψεις.

Χρήσιμο Tip

Μπορείς πάντα να καταναλώσεις τα λαχανικά σου ωμά. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα αποτελέσουν ένα δροσιστικό σνακ!

Νοστίμισε τα φαγητά σου με κρεμμύδι και σκόρδο!

Περίμενες ότι θα σε βοηθήσουν και στην απορρόφηση του φυτικού σιδήρου; Κι όμως, η προσθήκη κρεμμυδιού σε ένα γεύμα με φυτικό σίδηρο, αυξάνει την απορρόφηση κατά 27%, ενώ η προσθήκη σκόρδου κατά 16%. Ίσως να αναρωτιέσαι που οφείλεται αυτό το γεγονός. Ο υπεύθυνος λοιπόν, ακούει στο όνομα θειούχα αμινοξέα, τα οποία είναι παρόντα και στο κρεμμύδι και στο σκόρδο.

Κρέας, ψάρι και πουλερικά

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το κρέας το ψάρι και τα πουλερικά αποτελούν από μόνα τους τις ιδανικές πηγές σιδήρου για τη διατροφή σου.

Διαβάστε επίσης

Γλυκόριζα: Το βότανο με τα πολλά οφέλη στην υγεία και τι πρέπει να προσέξετε

Παχυσαρκία: Οι λανθασμένες αντιλήψεις που εμποδίζουν τους ασθενείς να αδυνατίσουν – Το webinar που θα λύσει τις απορίες σας

Νηστεύετε; Πολύτιμες ιδέες για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας τη Σαρακοστή

Σχετικά Άρθρα
%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%85%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%840
Ο θαυματουργός χυμός που θα σε προστατεύσει από τις ουρολοιμώξεις
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf0
Αναιμία: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος – Ποιος απορροφάται καλύτερα;
%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af0
Αν ακολουθείτε διαλειμματική νηστεία οκτώ ωρών, διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία;
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του