Η κατανάλωση ξηρών καρπών προσφέρει σημαντικά μεταβολικά οφέλη, ενώ συνδέεται και με μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τις μελέτες, συνίσταται να τρώτε 1 με 2 χούφτες ανάλατους ξηρούς καρπούς την ημέρα ως σνακ, αν θέλετε μαζί με γιαούρτι ή φρούτα για ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα.
Όλοι οι ξηροί καρποί είναι θρεπτικοί και έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία, ωστόσο, σύμφωνα με διατροφολόγους, τα αμύγδαλα αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Δείτε παρακάτω το γιατί.
Γιατί να τρώμε αμύγδαλα
Μειώνουν το κοιλιακό λίπος
Το λίπος στην κοιλιά περιβάλλει τα όργανά σου και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Penn State σε 52 ενήλικες με αυξημένη LDL (κακή) χοληστερόλη, διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν 40gr αμύγδαλα ημερησίως για έξι εβδομάδες, μείωσαν το λίπος της κοιλιάς και την περιφέρεια της μέσης τους περισσότερο από εκείνους που είχαν μια διατροφή με άλλα σνακ ανάλογης θερμιδικής αξίας.
Βοηθούν στην απώλεια του βάρους
Οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στα αμύγδαλα, τα κάνουν πολύ καλή τροφή για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην απώλεια κιλών.
Μειώνουν τη χοληστερίνη
Συγκεκριμένα χαμηλότερο επίπεδο κακής χοληστερόλης (LDL). Όσοι τρώνε αμύγδαλα είναι 44% λιγότερο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Λουιζιάνα επάνω σε 24.808 ενήλικες.
Προστατεύουν την καρδιά
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος. Αυτή η προσφορά του με τη σειρά της ενισχύει την αρτηριακή πίεση και, εν τέλει, την υγεία της καρδιάς. Τα αμύγδαλα ακόμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι υγιή για την καρδιά, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη
Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία
Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης.
Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
Οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων καταπολεμούν, με τη σειρά τους, και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και τα λοιπά εντερικά προβλήματα. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ανακουφίζουν από τις καούρες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, τα οποία απαλύνουν και ουδετεροποιούν το οξύ του στομάχου.
Διαβάστε επίσης:
Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να βάλουμε το ρόδι στη διατροφή μας
6 υγιεινά σνακ για τις βραδιές με ταινία στο σπίτι
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News