Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας ότι τα λαχανικά όταν καταναλώνονται ωμά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν ωστόσο κάποια λαχανικά, τα οποία γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρευτούν.
Η διατροφολόγος Μαρία Παρίση, εξηγεί μέσα από ανάρτηση στον λογαριασμό της στο instagram, ποια είναι και για ποιο λόγο, τα 6 λαχανικά που γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται.
Τα 6 λαχανικά που γίνονται πιο θρεπτικά όταν μαγειρευτούν
-Το σπανάκι περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Επίσης περιέχει οξαλικό οξύ που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου. Όταν όμως αυτό θερμανθεί απελευθερώνει τις δεσμευμένες αυτές ουσίες , καθιστώντας τες διαθέσιμες για απορρόφηση.
-Η ντομάτα όταν μαγειρευτεί απελευθερώνει λυκοπένη (ή λυκοπένιο), μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία.
-Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν φυτοχημικά τα οποία το σώμα μπορεί να τα μετατρέψει σε ενώσεις που βοηθούν τον οργανισμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ένα ένζυμο ( μυροσινάση ) να είναι ενεργό. Το μαγείρεμα ( κυρίως στον ατμό ) βοηθά σημαντικά.
-Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες της αντιοξειδωτικής εργοθειονίνης, η οποία απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα.
-Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερη β-καροτίνη από τα ωμά, η οποία είναι η ουσία που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
-Το μαγείρεμα των σπαραγγιών καταστρέφει τα κυτταρικά τοιχώματα, καθιστώντας τις βιταμίνες πιο διαθέσιμες για απορρόφηση.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News