Το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού και των διακοπών μας είναι τα πολυαγαπημένα σε όλους μας κοκτέιλ. Ωστόσο, καλό θα ήταν πριν αποφασίσουμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα των διακοπών μας, να προσέξουμε τη θερμιδική τους αξία. Άλλωστε, τα περισσότερα κοκτέιλ υπερβαίνουν τις 300 θερμίδες ανά τεμάχιο.
Για να μην έχετε τύψεις κάθε φορά που πίνετε, η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου (MSc, MBA, SRD Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος), έχει ετοιμάσει κάποιες συνταγές με κοκτέιλ, που μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και μόνοι σας, με λιγότερες από 200 θερμίδες.
• Αλάτι κοσέρ
• 1 σφήνα γκρέιπφρουτ
• 1/4 κούπας χυμού γκρέιπφρουτ
• 1 κ.σ φρέσκο χυμό λάιμ
• 1 κ.γ ζάχαρη
• 1/4 κούπας μεσκάλ η τεκίλα
• 1/4 κούπας σόδα
Τοποθετούμε λίγο αλάτι σε ένα πιάτο και τρίβουμε το μισό χείλος του γυάλινου ποτηριού στην σφήνα του γκρέιπφρουτ και το άλλο μισό στο αλάτι. Συνδυάζουμε τον χυμό γκρέιπφρουτ, χυμό λάιμ, και την ζάχαρη στο ποτήρι.
• Βότκα
• Χυμός ροδιού χωρίς ζάχαρη
• Ανθρακούχο νερό,
• Φέτα πορτοκαλιού
• Σπόροι ροδιού για γαρνίρισμα
1. Σε ένα σέικερ γεμάτο με πάγο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη γαρνιτούρα. Ανακινούμε καλά για 5 δευτερόλεπτα.
2. Αδειάζουμε σε ένα ποτήρι μαρτίνι και γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού.
• 1/4 φλιτζάνι τζιν
• 1 κουταλιά της σούπας χυμός λάιμ τριαντάφυλλου ή για γεύση
• 1 φέτα λάιμ
Σε ένα ποτήρι κοκτέιλ γεμάτο με πάγο, ενώνουμε το τζιν και το χυμό λάιμ, ανακατεύουμε καλά το ρόφημα και το γαρνίρουμε με το λάιμ.
• 60 mL gin
• 60 mL tonic
• 120 mL σόδα
• 1 λάιμ σφήνα
• Πάγος
Γεμίζουμε ένα ποτήρι με πάγο. Προσθέτουμε το τζιν, το τόνικ και τη σόδα . Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με το λάιμ ή στρίβουμε. Απολαμβάνουμε!
• 1/2 φλιτζάνι σαμπάνια
• 1/2 φλιτζάνι χυμό καρπούζι
• Λίγο λάιμ
• Πάγος
1. Κόβουμε σε φέτες και πολτοποιούμε το καρπούζι σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Χρησιμοποιώντας ένα διχτυωτό σουρωτήρι σπρώχνουμε τον πουρέ του καρπουζιού με ένα κουτάλι και βεβαιωνόμαστε ότι έχουν αφαιρεθεί όλοι οι σπόροι.
2. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι στραγγισμένο χυμό καρπουζιού σε ένα ποτήρι κρασιού. Προσθέτουμε λίγο στυμμένο λάιμ. Συμπληρώνουμε με σαμπάνια (κάτι όχι πολύ γλυκό). Αφήνουμε την αφρώδες σαμπάνια να καθίσει και συμπληρώνουμε ξανά.
• 6 ή 7 φρέσκα βατόμουρα
• 4 φύλλα φρέσκιας μέντας
• 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ
• Παγάκια
• 3 κουταλιές της σούπας ρούμι
• 2/3 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
• 1 κουταλάκι του γλυκού χλιαρό νερό
1. Τοποθετούμε τα βατόμουρα , τα φύλλα μέντας και το χυμό λάιμ στον πάτο του ποτηριού μας.
2. Ανακατεύουμε έτσι ώστε όλα τα σμέουρα και τα φύλλα μέντας να θρυμματιστούν, προσθέτουμε πάγο και ρίχνουμε μέσα το ρούμι, το ανθρακούχο νερό και το μέλι (ανακατεύουμε πρώτα το μέλι με ζεστό νερό, ώστε το μέλι να μπορεί να αναμιχθεί εύκολα στο μοχίτο χωρίς να σβολιάσει).
3. Προσθέτουμε μερικά επιπλέον φύλλα μέντας και σμέουρα εάν θέλουμε. Γαρνίρουμε με τη φλούδα λαιμ και απολαμβάνουμε!
• Μια κάψουλα espresso κρύο
• 30 mL λικέρ με γεύση καφέ
• 30 mL βότκα
• Εκχύλισμα βανίλιας
• Απλό σιρόπι χωρίς ζάχαρη
1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ και ανακινούμε πολύ καλά. Περνάμε στην συνέχεια το ποτό πρώτα σε ένα λεπτό σουρωτήρι , αν είναι εύκολο.
2. Στην συνέχεια, τοποθετούμε το ποτό μας σε ένα ποτήρι ψηλό.
Είναι πολύ σημαντικό όταν προσέχουμε τη διατροφή μας να προτιμάμε ως είδος αλκοόλ τη βότκα, την τεκίλα, το ρούμι ή το gin και να χρησιμοποιούμε όσο μπορούμε υποκατάστατα ζάχαρης με λιγότερες θερμίδες. Αυτό ισχύει και για τυχόν σιρόπια ή χυμούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα πλαίσια της παρασκευής ενός κοκτέιλ.
Συμπερασματικά, ακόμη και όταν ακολουθούμε υποθερμιδική διατροφή μπορούμε να εντάσσουμε με μέτρο το αλκοόλ αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας. Το καλοκαίρι έρχεται, ας το απολαύσουμε πίνοντας κοκτέιλ στην παραλία, προσέχοντας ταυτόχρονα το βάρους μας!
4 λόγοι που ο παγωμένος καφές είναι το ρόφημα του καλοκαιριού
Με αυτές τις 5 τροφές θα πετύχεις το τέλειο φυσικό μαύρισμα
Γράφει η Ιφιγένεια Τσαντίλη Την Πέμπτη 28/3/2024 ανοίγει ο Φάκελος Υγείας στο webinar «Ύπνος &…
Λίγες ημέρες μετά τα τέσσερα Οσκαρ που απέσπασε το «Poor Things» στη φετινή τελετή απονομής…
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει…
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες…
Οι εργασίες του 2ου συνεδρίου ασθενών «O καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα», ολοκληρώθηκαν με…
Ήταν στις 27 Μαρτίου 1973, όταν ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο αρνήθηκε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού…