5 τρομακτικά πράγματα που προκαλεί η ζάχαρη στο σώμα μας!

Ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντισταθούν στους γλυκούς πειρασμούς; Μπορείτε να φάτε μια ολόκληρη σοκολάτα στην καθισιά κι αμέσως μετά να δοκιμάσετε ένα κομμάτι από το σοκολατένιο κέικ που μόλις βγήκε από τον φούρνο;

Έχουμε περάσει κι εμείς από αυτή τη φάση και σας καταλαβαίνουμε. Ίσως όμως χρειαστεί να αλλάξετε τις συνήθειες σας, όταν ακούσετε τι μπορεί να προκαλέσει η ζάχαρη στον οργανισμό σας.

1. Μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι οι καραμέλες και τα αναψυκτικά δεν είναι αρκετά υγιεινά, αλλά ίσως δεν ξέρετε πώς ακριβώς η ζάχαρη που περιέχουν επηρεάζει τον οργανισμό σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού σε καθημερινή βάση ισοδυναμεί με 4,6 έτη γήρανσης των κυττάρων, η οποία γήρανση έχει προηγουμένως συνδεθεί με μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

2. Μπορεί να προκαλέσει διαβήτη

Αν υπάρχει κάποια σαφή ένδειξη ότι έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ίσως υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη απαιτεί από το πάγκρεας να παράγει περισσότερη, καθώς οι ιστοί δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι σε αυτή. Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας μπορεί να κουραστεί από αυτή τη διαδικασία και να σταματήσει να εκκρίνει επαρκή ινσουλίνη. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αναπτυχθεί ο διαβήτης τύπου 2.

3. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη συνδέεται με υψηλή χοληστερόλη και μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή πρόσληψη σακχάρων έχει συσχετιστεί με την αύξηση ενός τύπου λιπιδίου του αίματος που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη πολύ χαμηλής πυκνότητας και έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει υπέρταση λόγω των επιδράσεών της στα νεφρά, στη δομή και λειτουργία των αρτηριών και πιθανώς στα κέντρα του εγκεφάλου που συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

4. Προκαλεί μεγαλύτερη πείνα

Επειδή δεν παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε όταν τρώτε ζάχαρη, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε χορτάσει εντελώς. Μια αυστραλιανή μελέτη αποκάλυψε ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με την αδυναμία σας να καταλάβετε ότι είστε χορτασμένοι. Επιπλέον, δεν είστε σε θέση να υπολογίσετε ακριβώς τις θερμίδες που καταναλώνετε σε υγρή μορφή, ώστε να μειώσετε τις υπόλοιπες στα επόμενα γεύματα. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο συνολικά.

5. Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Μεταξύ των κορυφαίων τροφών που θα μπορούσαν να κάνουν την κατάθλιψη χειρότερη είναι η ζάχαρη. Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης με τη μορφή απλών υδατανθράκων οδηγούν σε μεταβολές των επιπέδων γλυκόζης, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία, να αυξήσουν την ευερεθιστότητα, τον ακανόνιστο ύπνο και να αυξήσουν τις φλεγμονές.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του προστάτη: «Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, σύμμαχοι στη θεραπεία σου»

Υγιής καρδιά και διατροφή: Η ειδικός απαντά στις πιο συχνές απορίες που έχουμε

Το στρες στη δουλειά είναι υπεύθυνο για τα παραπάνω μας κιλά;

Σχετικά Άρθρα
%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%85%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%840
Ο θαυματουργός χυμός που θα σε προστατεύσει από τις ουρολοιμώξεις
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%81%ce%bf0
Αναιμία: Αιμικός και μη αιμικός σίδηρος – Ποιος απορροφάται καλύτερα;
%ce%b1%ce%bd-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af0
Αν ακολουθείτε διαλειμματική νηστεία οκτώ ωρών, διατρέχετε αυτόν τον κίνδυνο
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία;
Μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά: Ποια είναι και ποια τα οφέλη τους για την υγεία
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Διατροφή του Ατλαντικού vs Μεσογειακή: Ποια αξίζει να ακολουθούμε;
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας
Καφεΐνη: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και οστεοαρθρίτιδας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του