Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτός είναι ο πιο ακριβός δρόμος στον πλανήτη

δεν-μπορούμε-να-πιστέψουμε-ότι-αυτός-ε

Όχι, δεν βρίσκεται ο ακριβότερος δρόμος του πλανήτη στη Νέα Υόρκη, ούτε στο Πεκίνο ή το Χογκ Κονγκ. Και σίγουρα όχι στην Ευρώπή. Θα σας πούμε και θα εκπλαγείτε κι εσείς όσο κι εμείς… Στην κορυφή της λίστας με τους ακριβότερους δρόμους του κόσμου φιγουράρει ένας αυτοκινητόδρομος που συνδέει δύο πόλεις στη μακρινή… Ουγκάντα.

Και τώρα θα σκεφτείτε, μα υπάρχουν δρόμοι στην Ουγκάντα; Κι αν ναι, ποια η ποιότητα του οδικού δικτύου της, ώστε να βρίσκεται εκεί και ο πιο ακριβοπληρωμένος δρόμος σε ολόκληρο τον πλανήτη;

Πρόκειται για αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει δύο πόλεις της Ουγκάντα και συγκεκριμένα την πρωτεύουσα Καμπάλα με το Διεθνές Αεροδρόμιο της Εντέμπε.

%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%88%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b50
Πηγή: Facebook

Κόστισε πολλά…

Μπορεί λοιπόν το μήκος του αυτοκινητόδρομου να μην υπερβαίνει τα 52 χιλιόμετρα, ωστόσο, το συνολικό κόστος κατασκευής του τον κατατάσσει στην κορυφή της λίστας με τους ακριβότερους δρόμους του πλανήτη.

Για του λόγου το αληθές, το Kampala-Entebbe Expressway κόστισε στην κυβέρνηση της Ουγκάντας 476 εκατομμύρια δολάρια ή αν προτιμάτε 9,2 εκατομμύρια δολάρια για κάθε χιλιόμετρο ασφάλτου.

%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%88%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b52

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αμέσως επόμενος δρόμος στη λίστα με τους ακριβότερους δρόμους του πλανήτη κόστισε 7,8 εκατομμύρια δολάρια/χιλιόμετρο, ενώ ο μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπερνά τα 2,84 εκατομμύρια δολάρια/χιλιόμετρο.

Ο αυτοκινητόδρομος Kampala-Entebbe Expressway διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και συνολικό μήκος 51,36 χιλιόμετρα. Τμήμα του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου αποτελεί και η μεγαλύτερη γέφυρα της Ουγκάντα με μήκος 1.400 μέτρα, ενώ συνολικά μετρά 19 υπέργεια τμήματα και γέφυρες με 2,77 χιλιόμετρα.

%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%88%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b54

Κινέζικη χρηματοδότηση

Την κατασκευή του Kampala-Entebbe Expressway ανέλαβε μια κινεζική κοινοπραξία εταιρειών, ενώ κινεζικά ήταν και τα κεφάλαια που εν μέρει τη χρηματοδότησε, με την κυβέρνηση της Ουγκάντα να αποπληρώνει το ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα 40 χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Δήμητρα Γαλάνη: “Σε μεγάλους έρωτες δεν έχεις μυαλό για τραγούδι, αλλά για τον έρωτα”

Σασμός: Γέννησε η Αργυρώ; Δεν γέννησε; – Ιδού η απορία και οι αστοχίες στο σενάριο που έκαναν μπαμ

Χριστίνα Χειλά Φαμέλη: ‘Έχω παρακολουθήσει σε βαθμό εμμονικό την υπόθεση της Πάτρας”

Σχετικά Άρθρα
Μια όμορφη πράξη των εργαζομένων της AbbVie στην Ελλάδα προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη
Μια όμορφη πράξη των εργαζομένων της AbbVie στην Ελλάδα προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη
Τρία μετάλλια πανηγύρισε η Ελλάδα στην κολύμβηση χθες Δευτέρα
Τρία μετάλλια πανηγύρισε η Ελλάδα στην κολύμβηση χθες Δευτέρα
Ξανθή Τζερεφού: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μοντέλο εμφανίζεται σε επίδειξη με την αντλία ινσουλίνης
Ξανθή Τζερεφού: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μοντέλο εμφανίζεται σε επίδειξη με τον μετρητή ζαχάρου
Εθνική πόλο: Χάλκινο μετάλλιο για την ομάδα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
Εθνική πόλο: Χάλκινο μετάλλιο για την ομάδα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
"Πέθανε ο καλύτερος ρόλος της τηλεόρασης" - Θρηνεί το Twitter τον θάνατο της Ντίνας Κώνστα
“Πέθανε ο καλύτερος ρόλος της τηλεόρασης” – Θρηνεί το Twitter τον θάνατο της Ντίνας Κώνστα
Βρετανική Ιατρική Ένωση: Ζητά δωρεάν αμβλώσεις για τις Αμερικανίδες στη Βρετανία
Βρετανική Ιατρική Ένωση: Ζητά δωρεάν αμβλώσεις για τις Αμερικανίδες στη Βρετανία

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του