Δείτε σε ποια γειτονιά της Αθήνας δημιουργήθηκε το νέο “πάρκο τσέπης”

δείτε-σε-ποια-γειτονιά-της-αθήνας-δημι

Τον τελευταίο καιρό, οι πλέον πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας πρασινίζουν με μια σειρά από λιλιπούτεια αλλά πανέμορφα πάρκα που δίνουν χαρά και ανάσες ζωής στην πόλη και τη στολίζουν με τον πιο φυσικό τρόπο. Μιλάμε βέβαια για τα «Πάρκα Τσέπης» που αυξάνονται και πληθαίνουν. Είναι χώροι πρασίνου που λειτουργούν ως «πνεύµονες» καθαρού αέρα, συμβάλλουν θετικά στην αισθητική των γειτονιών, αλλά και στην ψυχολογία των πολιτών.

Στην Αθήνα, τα πάρκα τσέπης επεκτείνονται μαζί με τα οφέλη τους. Τώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος της P&G «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες», συμμετέχει η ΑΒ Βασιλόπουλος για τη δημιουργία του 6ου Πάρκου Τσέπης στα Πετράλωνα

Η ιδέα

Η ιδέα για τα «Πάρκα Τσέπης» δηµιουργήθηκε στο Northamptonshire της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας 1980. Πρόκειται για πάρκα γειτονιάς που δηµιουργούνται συνήθως σε κενά οικόπεδα μέσα στην πόλη και έχουν γίνει δεκτά με ενθουσιασμό από τους κατοίκους των περιοχών που τα φιλοξενούν.

Επιτακτική ανάγκη

Καθώς το φυσικό στοιχείο απουσιάζει από τις σύγχρονες πόλεις, η ενσωμάτωση χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον και να μειωθεί το αστικό αποτύπωμα. Αυτό ακριβώς κάνουν τα πάρκα τσέπης που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων εγκαταλελειμμένων χώρων στις πόλεις μας και μία πρόταση στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συμβάλλουν στη βελτίωση του μικροκλίματος και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα στα πυκνο-κατοικημένα αστικά κέντρα, δίνοντας πνοή και κάνοντας τις πόλεις μας πιο βιώσιμες.

%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b90

Είναι αειφόρο και βρίσκεται στα Πετράλωνα

Μέχρι σήμερα, η P&G σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και τοπικούς φορείς, έχει δημιουργήσει συνολικά 6 πάρκα τσέπης σε Παγκράτι, Μεταξουργείο, Σεπόλια, Πετρούπολη, Ασπρόπυργο και Πετράλωνα και η ανταπόκριση των πολιτών είναι πολύ θετική. Οι κάτοικοι στις γειτονιές αυτές τα έχουν «υιοθετήσει», τα φροντίζουν και τα απολαμβάνουν καθημερινά.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη, το πάρκο τσέπης στον πεζόδρομο Δημ. Παυλίδη στα Πετράλωνα, έκτασης 160 τ.μ., είναι το 6ο πάρκο τσέπης που δημιούργησε η P&G αυτή τη φορά μαζί με την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Η συμμετοχή της Οργάνωσης ΓΗ

Με την υλοποίηση από την Οργάνωση ΓΗ, μια ελληνική μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, το πάρκο αναβαθμίστηκε αισθητικά και οικολογικά. Περίπου 500 νέα δέντρα, φυτά και θάμνοι φυτεύτηκαν στο χώρο ενώ, με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, κατά μήκος του πεζόδρομου τοποθετήθηκαν ψηλά, αειθαλή δέντρα, κατάλληλα για τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες, τα οποία προσφέρουν φυσική σκίαση για πιο ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών στο πάρκο. Στο χώρο τοποθετήθηκαν κάδοι απορριμμάτων, κάδοι ανακύκλωσης ακόμα και ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση αποτσίγαρων.

Ο φωτισμός

Ο φωτισμός του πάρκου ενισχύθηκε με την τοποθέτηση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος, ενώ το νέο παγκάκι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα πλαστικά, θα θυμίζει στους επισκέπτες ότι τα πλαστικά απορρίμματα αντί να καταλήγουν στις θάλασσες και τις ακτές, μπορούν να αποκτήσουν ξανά ζωή και αξία.

Στην ολοκλήρωση του νέου πάρκου τσέπης, που βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα Πετραλώνων της ΑΒ Βασιλόπουλος, συνέβαλλαν έμπρακτα οι άνθρωποι της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος με την εθελοντική συμμετοχή τους στην τοποθέτηση των φυτών.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.epithimies.gr

#allazoumesinithies

Διαβάστε επίσης

Γυναικεία υπόθεση – Το crime μυθιστόρημα που θα συζητηθεί, από τη Λένα Μαντά

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: «Το παλεύω με την υγεία μου, είμαι καλύτερα»

Σχετικά Άρθρα
Γιάννης Μετζικώφ: Μνήμες που εναλλάσσονται με ενδύματα και διηγήματα
Γιάννης Μετζικώφ: Μνήμες που εναλλάσσονται με ενδύματα και διηγήματα
Hey Ladies Drop it Down: Ο χορός που έχει τρελάνει γυναίκες και άνδρες στο Tik Tok
Hey Ladies Drop it Down: Ο χορός που έχει τρελάνει γυναίκες και άνδρες στο Tik Tok
Η συμβολική συναυλία με τη Ρένα Μόρφη για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η συμβολική συναυλία με τη Ρένα Μόρφη για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
"Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στην οικονομία, οι κοινωνίες ευημερούν" - Η Ακαδημία για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας
“Όταν οι γυναίκες συμμετέχουν στην οικονομία, οι κοινωνίες ευημερούν”
Zώδια: Ποια είναι φωτιά στο κρεβάτι, ποια έχουν ανεβασμένη σεξουαλικότητα
Zώδια: Ποια είναι φωτιά στο κρεβάτι, ποια έχουν ανεβασμένη σεξουαλικότητα
Οι αρνητές της απογραφής και ο Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται
Οι αρνητές της απογραφής και ο …Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του