Αρχική > Τι Νέα; > Ποιο είναι το μικρό νησί των Δωδεκανήσων που έγινε άρθρο στην Guardian, επειδή είναι το πρώτο “αυτόνομο” νησί;

Ποιο είναι το μικρό νησί των Δωδεκανήσων που έγινε άρθρο στην Guardian, επειδή είναι το πρώτο “αυτόνομο” νησί;

guardian_Τήλος

Η Τήλος, το μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται σε αφιέρωμα της εφημερίδας Guardian, χάρη στην αυτονομία της.

“Είναι πιθανότερο να συναντήσετε φιλικές πέρδικες, αετούς υπό εξαφάνιση και σπάνιες ορχιδέες στα σοκάκια της Τήλου παρά ανθρώπους”. Έτσι ξεκινά το άρθο της βρετανικής Guardian που είναι αφιερωμένο στην ενεργειακή αυτονομία της Τήλου.

«Αυτό το νησάκι των Δωδεκανήσων είναι ένας βιότοπος, ένα καταφύγιο της άγριας φύσης, με περισσότερα από 150 είδη ντόπιων και αποδημητικών πουλιών, περισσότερα από 650 είδη φυτών και έναν μόνιμο πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Η Τήλος οφείλει αυτή τη βιοποικιλότητά της σε ένα δίκτυο υπόγειων πηγών που δίνουν ζωή στους πέντε υδροβιότοπους του νησιού», αναφέρει συγκεκριμένα η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Χάουαρντ μετά την επισκεψή της στο νησί των Δωδεκανήσων.

Τα εύσημα για την κατάσταση στο νησί δίνονται στο δήμαρχο του, τον κ. Αλιφέρη, ο οποίος έχει απαγόρευσει το κυνήγι από το 1993. Μάλιστα, αναφέρει: «Ένας αφοσιωμένος οικολόγος και λάτρης του περιβάλλοντος που χάρισε στο νησί τη φήμη του ‘πράσινου νησιού’ της Ελλάδας».

Ο κος Τάσος Αλιφέρης δε βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά το έργο του συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία η κόρη του και νυν δήμαρχος του νησιού, κα. Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

Σύντομα, μάλιστα, η Τήλος θα γίνει ακόμη πιο πράσινη: «πρόκειται να γίνει το πρώτο νησί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο που ενεργειακά θα στηρίζεται στην ηλιακή και αιολική ενέργεια».

Προς το παρόν το νησί ηλεκτροδοτείται από τη γειτονική Κω μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο είναι ευάλωτο σε φθορές. Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εγκαθιστώντας μια ενιαία ανεμογεννήτρια και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο, η Τήλος δημιουργεί ένα υβριδικό μικρο-πλέγμα που θα παράγει και θα αποθηκεύει ενέργεια.

Ωστόσο, εγκαθιστώντας μια ενιαία ανεμογεννήτρια και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο, η Τήλος δημιουργεί ένα υβριδικό μικρο-πλέγμα που θα παράγει και θα αποθηκεύει ενέργεια.

Η ελπίδα είναι το παράδειγμα της ακριτικής Τήλου να ακολουθηθεί και από άλλα νησιά του Αιγαίου.

«Έπαθα εμμονή με τη Λέρο»: Δημοσιογράφος της Guardian εκθιάζει τα Μικρά Δωδεκάνησα και τη Λέρο!

Κριτική της Guardian στο νέο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος!

Ποια είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία της Ελλάδας σύμφωνα με τον Guardian;