Αρχική > Infohealth > Έπειτα από θεραπεία για καρκίνο μαστού η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος; Επηρεάζεται η υγεία της;

Έπειτα από θεραπεία για καρκίνο μαστού η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος; Επηρεάζεται η υγεία της;

1 στις 5 γυναίκες που θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Σήμερα, χάρις στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις ο καρκίνος του μαστού είναι κατά 90% ιάσιμος, ενώ οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά έχουν πλέον αυτήν τη δυνατότητα. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μόλις γίνει η διάγνωση η γυναίκα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο γυναικολόγο μαιευτήρα, ο οποίος έχοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία θα εξετάσει όλες τις δυνατές εναλλακτικές διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας αυτής, με στόχο μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Αυτό τονίζει ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Iδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life στη Μαιευτική Kλινική ΙΑΣΩ, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του εξειδικευμένου Κέντρου Woman Center Αthens- Care & Cure.

Είναι γεγονός ότι η συστηματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα της ασθενούς, όμως υπάρχουν πλέον εξειδικευμένες θεραπείες που μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της γονιμότητας σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, παρόλο που μέχρι σήμερα υπήρχε μια τάση να αποτρέπονται οι γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο να αποκτήσουν παιδί, τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί την τελευταία πενταετία αποδεικνύουν ότι μια εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο του μαστού μπορεί να είναι ασφαλής και χωρίς επιπτώσεις για την υγεία της γυναίκας.

«Η υγεία της γυναίκας που έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού δεν επηρεάζεται από την κύηση. Αν μια γυναίκα εμφανίσει υποτροπή, αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το αν έχει μείνει έγκυος ή όχι. Μάλιστα, υπάρχει το healthy mother effect, δηλ. τα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών φαίνεται να είναι μεγαλύτερα αν έχουν κυοφορήσει, προφανώς γιατί αυτές οι ασθενείς έχουν καλύτερη πρόγνωση και η μητρότητα έχει για αυτές μεγαλύτερη σημασία.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης. Παράλληλα, συμπληρώνει «δεν υπάρχει καμιά επίπτωση στο έμβρυο από τις προηγηθείσες θεραπείες, καθώς και για το θηλασμό. Αν υπάρξει υποτροπή της ασθένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε προχωρημένο μήνα δε, η γυναίκα μπορεί να λάβει θεραπεία χωρίς να επηρεαστεί το έμβρυο.»

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα πολλές γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού έχουν καταφέρει όχι μόνο να γίνουν μητέρες αλλά και να θηλάσουν τα παιδιά τους. Πρόσφατα μάλιστα, γυναίκα με ιστορικό καρκίνου μαστού έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της με φυσιολογικό τοκετό. Η γυναίκα διαγνώστηκε με καρκίνο μαστού στα 33 και προχώρησε άμεσα σε λήψη ωοθηκικού ιστού μετά την αφαίρεση του μαστού και πριν τη χημειοθεραπεία, λόγω επιθυμίας για την απόκτηση παιδιών μετά το τέλος της θεραπείας. Ωστόσο, η γυναίκα αυτή έμεινε έγκυος χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ο ιστός, γέννησε με φυσιολογικό τοκετό και τα δυο της παιδιά με διαφορά τριών ετών, τα οποία μάλιστα θήλασε χωρίς πρόβλημα.

Η υγεία της γυναίκας στο επίκεντρο

Στο Woman Center Αthens- Care & Cure, το εξειδικευμένο κέντρο για την υγεία της γυναίκας που ίδρυσε ο Δρ. Ζερβομανωλάκης μαζί με την εξειδικευμένη σε παθήσεις μαστού Παθολόγο-Ογκολόγο Φλώρα Σταυρίδη, η γυναικολογική υγεία, η γονιμότητα, η εγκυμοσύνη, οι παθήσεις του μαστού αποτελούν τους κύριους τομείς της ιατρικής φροντίδας. Eπιπλέον, δίνεται έμφαση σε εξίσου σημαντικές πλευρές της γυναικείας φύσης, όπως την ψυχολογία, τη διατροφή και τη σωματική ευεξία μέσω μαθημάτων yoga. Η φιλοσοφία του WomanCenter βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση της γυναίκας, ως σώμα και ψυχή, ενώ η ομάδα απαρτίζεται από εξειδικευμένους, έμπειρους επιστήμονες με μακροχρόνια παραμονή σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Παράλληλα προσφέρονται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι για τη διατήρηση της γονιμότητας σε όλες τις γυναίκες: είτε πρόκειται για γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο, είτε πρόκειται για γυναίκες που έχουν πρόβλημα γονιμότητας είτε για γυναίκες που είναι μεν σε αναπαραγωγική ηλικία αλλά για προσωπικούς λόγους επιθυμούν να αναβάλλουν την απόκτηση παιδιού. Σε συνεργασία μάλιστα με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη, το Ιnstitute of Life, που διαχειρίζεται πάνω από 3.000 ζευγάρια το χρόνο με θέματα γονιμότητας, ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες θεραπείες και μεθόδους προσφέροντας λύσεις γονιμότητας για κάθε ζευγάρι. «Οι εξελίξεις στην Επιστήμη την τελευταία δεκαετία επιτρέπουν πλέον σε κάθε γυναίκα μόνη της να προγραμματίζει τη ζωή της, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά. Πριν από δέκα χρόνια μιλούσαμε για κατάψυξη εμβρύων με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα είχε σύντροφο. Σήμερα, κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως αν έχει σύντροφο ή όχι μπορεί να αποφασίσει μόνη της για το μέλλον της, αφού με την κατάψυξη ωαρίων, κάθε γυναίκα μπορεί πλέον να σταματήσει το βιολογικό της ρολόι και να παρατείνει τη γονιμότητά της» επισημαίνει ο Δρ. Ζερβομανωλάκης.

Η πολυετής εμπειρία του Δρ. Ζερβομανωλάκη σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ευρώπη και στην Αμερική, όπου ασχολήθηκε και εξειδικεύθηκε σε όλο το φάσμα περίθαλψης ζευγαριών με υπογονιμότητα και σε όλες τις σύγχρονες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης τον καθιστούν έναν από τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μάλιστα, πολλά ζευγάρια από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες απευθύνονται στον Δρ. Ζερβομανωλάκη για επίλυση των προβλημάτων γονιμότητας που μπορεί να αντιμετωπίζουν.