Αρχική > Featured > Γρίπη 1918: 100 χρόνια πριν οι άνθρωποι χρειάστηκε να ξαναφορέσουν μάσκες – Δείτε πώς ήταν τότε

Γρίπη 1918: 100 χρόνια πριν οι άνθρωποι χρειάστηκε να ξαναφορέσουν μάσκες – Δείτε πώς ήταν τότε

Ένας αιώνας έχει περάσει από την τελευταία παγκόσμια επιδημία γρίπης, αλλά όπως θα παρατηρήσετε στις παρακάτω φωτογραφίες, υπάρχουν μερικές εντυπωσιακές ομοιότητες με την πανδημία του κορωνοϊού που βιώνει ο πλανήτης αυτό το διάστημα.

Οι μάσκες προσώπου έγιναν απαραίτητο στοιχείο κατά τη διάρκεια της γρίπης του 1918 – είτε για όσους έβγαιναν για μία βόλτα στον δρόμο, για τις νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού ή για έναν εργαζόμενο που ψεκάζει την κορυφή ενός λεωφορείου στο Λονδίνο.

Οι νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού ετοιμάζουν τις μάσκες για τους ασθενείς

Ενώ πολλές μάσκες ήταν φτιαγμένες από βαμβάκι, μερικές άλλες καινοτόμες συνδέονταν με τις αναπνευστικές συσκευές, καθώς πολλοί πίστευαν ότι ο ίδιος ο αέρας ήταν τοξικός.

Αυτές οι φωτογραφίες «ζωντανεύουν» από την ιστοσελίδα MyHeritage, της οποίας η εφαρμογή χρωματισμού μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για να αναβιώσει τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του.

Η «ισπανική» γρίπη ξέσπασε προς το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, διήρκεσε από τον Ιανουάριο του 1918 έως τον Δεκέμβριο του 1920 και σκότωσε περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 1920. Ένας καθαριστής ψεκάζει λεωφορείο στο Λονδίνο, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται για το τέταρτο κύμα του ιού.

Ζευγάρι σε δρόμο του Λονδίνου το 1919. Οι μάσκες τους καλύπτουν μόνο το στόμα. Δεν είναι γνωστό γιατί τις φορούν έτσι.

Σε αντίθεση με τη σημερινή πανδημία, όπου οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η γρίπη του 1918 που μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα για τους νέους ενήλικες.

Μια δακτυλογράφος φοράει βαμβακερή μάσκα ενώ εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Το ζήτημα της μάσκας πήραν πιο σοβαρά οι ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν υποχρεωτική τη χρήση της το 1918. Στη φωτογραφία δύο μοντέρνες γυναίκες συνομιλούν από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ενώ και οι δύο φορούν βαμβακερές μάσκες.

Ένας οδηγός λεωφορείου στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον αρνείται να επιτρέψει σε έναν άνδρα χωρίς μάσκα να επιβιβαστεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ