Αρχική > Featured > Γνωρίζεις ποιους κινδύνους διατρέχεις αν λαμβάνεις αντιβιοτικά χωρίς μέτρο και συνταγογράφηση;
%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%87%ce%b50

Γνωρίζεις ποιους κινδύνους διατρέχεις αν λαμβάνεις αντιβιοτικά χωρίς μέτρο και συνταγογράφηση;

Οι Έλληνες είναι επιρρεπείς στη λήψη φαρμάκων και μάλιστα με ιδία πρωτοβουλία. Πιστεύουν ότι γνωρίζουν τι ακριβώς έχουν “Μα, αν δεν ξέρω εγώ τον εαυτό μου, ποιος τον ξέρει καλύτερα;” και με τη συνδρομή του γείτονα ή του συναδέλφου μπορούν να λάβουν την πιο αποτελεσματική αγωγή. Ακόμα και σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά. Τα οποία θα λάβουν με το πρώτο σύμπτωμα. Δεν γνωρίζουν όμως ότι με αυτή την τακτική, δίνουν χώρο στα μικρόβια να… στήσουν γλέντι.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ.

Το Σχέδιο Δράσης, για την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την προστασία της Δημόσιας υγείας από τα ανθεκτικά μικρόβια ήταν το θέμα της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ και νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, με την Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και τη Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με τη συνεργασία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος της Εκστρατείας είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών καθώς και η ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού και της πρόληψης.

Στοχευμένες δράσεις στα σχολεία

Μάλιστα, με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τη σχολική ηλικία έχουν σχεδιαστεί στοχευμένες δράσεις, στα σχολεία της χώρας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Περιφέρεια Αττικής ,σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αναλαμβάνουν δράση για άλλη μια χρονιά, για να καταπολεμήσουμε μια σύγχρονη και μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία: την ανθεκτικότητα από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Στον αγώνα αυτό πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε μερίδιο συμμετοχής και ευθύνης. Είναι χρέος και καθήκον μας, η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού και η διασφάλιση ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ωστόσο μεγάλη είναι η ευθύνη και της πολιτείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έδειξε εγκληματική αμέλεια. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα αντιληφθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα και θα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, για την προστασία της Δημόσιας υγείας.»

a

%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%87%ce%b50 %ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%87%ce%b52

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%87%ce%b54