Μια φωτογραφία και μερικά ουσιαστικά λόγια μπορούν να κινητοποιήσουν τον κόσμο μέσα από το διαδίκτυο και να κάνουν αισθητή διαφορά στην κοινωνία. Εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορεί μια φωτογραφία στο Facebook που έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι την κοινοποιούν με γοργούς ρυθμούς έχοντας καταφέρει να την κάνουν viral.Όσοι μετακινήστε με μετρό/ηλεκτρικό αφιερώστε λίγα λεπτά και διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Αν γνωρίζετε, ίσως κάποια στιγμή σώσετε μία ζωή. Αν παρατηρήσετε στις άκρες των αποβάθρων υπάρχει αυτό το πορτάκι, το οποίο αν ανοίξετε χτυπάει ο συναγερμός στην αποβάθρα και ειδοποιούνται οι υπεύθυνοι του σταθμού. Ίσως διακόπτεται και η τροφοδοσία ρεύματος, πάντως σίγουρα ειδοποιούνται οι διερχόμενοι συρμοί και σταματούν. Αν δείτε κάποιον άνθρωπο να πέφτει στις ράγες αφήστε τους λεονταρισμούς, μην πηδήξετε να τον σώσετε βάζοντας και τη δική σας ζωή σε κίνδυνο, αλλά τρέξτε να ανοίξετε το συγκεκριμένο πορτάκι.

Η φωτογραφία που έγινε viral

Ο χρήστης Νίκος Ι. Καρμοίρης που δημοσίευσε πρώτος τη φωτογραφία, περιγράφει ένα περιστατικό που συνέβη πριν από μερικές ημέρες στο Μετρό στο Πανεπιστήμιο:

Το αληθινό περιστατικό


«Σήμερα το απόγευμα, 6/4/2019 καθώς βρισκόμουν στο μετρό στο Πανεπιστήμιο, άκουσα πίσω μου έναν γδούπο κι ένας άνθρωπος μέσα από τις ράγες καλούσε σε βοήθεια. Ένας δεύτερος άνθρωπος πάνω στην αποβάθρα φώναζε κι εκείνος για βοήθεια για τον συνάνθρωπό μας που είχε πέσει στις ράγες, κουνώντας παράλληλα τα χέρια προς τις κάμερες.

Ένας νεαρός πήδηξε στις ράγες να βγάλει τον τραυματία με τη βοήθεια δύο ακόμα ανθρώπων που τον τραβούσαν πάνω από την αποβάθρα. Όλα αυτά 1 μόλις λεπτό πριν φτάσει το τρένο. Εν ώρα πανικού στον σταθμό -και καταστάσεων που αδυνατώ να περιγράψω- γνωρίζοντας σχετικά με το «πορτάκι» στην άκρη της αποβάθρας, σκεφτόμενος ψύχραιμα, έτρεξα και το άνοιξα. Αμέσως άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός, η ασφάλεια του σταθμού κινητοποιήθηκε και η διέλευση των συρμών διακόπηκε. Η ασφάλεια του σταθμού κάλεσε ιατρική βοήθεια, ενώ από τα μεγάφωνα ζήτησε αν υπήρχε ιατρός στον σταθμό να σπεύσει και να βοηθήσει τον τραυματία. Λίγα λεπτά αργότερα η διέλευση των συρμών εξομαλύνθηκε.

Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα για τη χρήση της συγκεκριμένης θύρας, για την οποία μου μίλησε ο φίλος μου ο Χριστόφορος σε μια τυχαία συζήτησή μας. Επειδή μέσα από τη γνώση, σήμερα όλοι μαζί σώσαμε μία ζωή, παρακαλώ ενημερώστε σχετικά γνωστούς και φίλους που χρησιμοποιούν τα εν λόγω μέσα. Και κάτι ακόμα, μην κάνετε άσκοπη χρήση της συγκεκριμένης θύρας. Δεν είναι παιχνίδι και επιπλέον διώκεται ποινικά».

από Μαρία Ιωαννάτου