Αρχική > Featured > Γλυκό του κουταλιού και λικέρ βύσσινο: Μία συνταγή που θα ζωντανέψει τις παιδικές σας αναμνήσεις

Γλυκό του κουταλιού και λικέρ βύσσινο: Μία συνταγή που θα ζωντανέψει τις παιδικές σας αναμνήσεις

Είναι δυσεύρετο, σχεδόν σπάνιο. Στις λαϊκές αγορές από αυτή τη βδομάδα κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του. Ο λόγος για το ακριβοθώρητο βύσσινο από το οποίο φτιάχνεται το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που συνδυάζεται υπέροχα με γιαούρτι, με παγωτό, αλλά και με κρεμώδη γλυκά. Εξίσου γευστικό και απολαυστικό είναι όμως και το λικέρ βύσσινο, αυτό που οι γιαγιάδες μας κερνούσαν τις φίλες τους και μας άφηναν να δοκιμάσουμε στα κρυφά!

Τip συνταγής:

Την ώρα που θα καθαρίζετε το βύσσινο φορέστε γάντια γιατί βάφει πολύ έντονα το δέρμα.

Συνταγή

1 κιλό βύσσινα

3/4 του κιλού ζάχαρη

½ λίτρο νερό

1 μικρό λεμόνι

Εκτέλεση

Αρχικά βγάζουμε προσεκτικά τα κουκούτσια από τα βύσσινα. Πλέον υπάρχουν και ειδικά εργαλεία που διευκολύνουν αυτήν την ενέργεια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι τους. Λϊγο πριν δέσει προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.  Όταν το γλυκό κρυώσει, βάζουμε τα βύσσινα σε γυάλινα βάζα και από πάνω ρίχνουμε όσο σιρόπι χρειάζεται. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπουκάλια για βυσσινάδα.

Για το λικέρ

Τρόπος νούμερο 1: 

Τοποθετήστε τα κουκούτσια και λίγους καρπούς από τα βύσσινα σε ένα μπουκάλι το οποίο γεμίστε με κονιάκ, προσθέστε τη ζάχαρη και ένα ξύλο κανέλας.  Αφήστε το βάζο στον ήλιο για περίπου είκοσι μέρες. Με αυτόν τον τρόπο είχαν ένα παραδοσιακό σπιτικό λικέρ βύσσινο.

Τρόπος νούμερο 2: 

Τοποθετήστε το βύσσινο και τη ζάχαρη σε αλλεπάλληλες στρώσεις στο γυάλινο βάζο. Αφήστε το στον ήλιο, χωρίς να παραλείψετε να το ανακινήσετε δυο-τρεις φορές σε αυτό το διάστημα. Στη συνέχεια, προστίθεται το κονιάκ και η κανέλα και μένει στον ήλιο για είκοσι μέρες ακόμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι, όταν πλέον τα βύσσινα έχουν αρχίσει να βγάζουν τα υγρά τους, να ανακινούμε το βάζο ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυτό το κάνετε τις πρώτες ημέρες, όσο τα βύσσινα αλλά και η ζάχαρη βγάζουν τα υγρά τους, τότε είναι που πρέπει να “βάλουμε το χεράκι μας” και να βοηθήσουμε να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και όσο περνούν οι ημέρες θα αραιώνουμε αυτές τις επεμβάσεις, για να τις σταματήσουμε μετά από τις πρώτες δύο εβδομάδες.