Το στρούντελ είναι ένα δημοφιλές γλυκό γερμανικής και αυστριακής προέλευσης με βάση το χειροποίητο φύλλο και τη γέμιση. Η πιο διαδεδομένη γέμιση είναι με μήλα, καρύδια και κανέλα. Το φύλλο τυλίγεται σε ρολό με τη γέμιση, ψήνεται και κόβεται σε φέτες για το σερβίρισμα.



Υλικά

8 φύλλα κρούστας
σησαμέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
4 μήλα κόκκινα, καθαρισμένα σε κύβους
125γρ. κουβερτούρα ψιλοτριμμένη
100γρ. χαλβά, σε κυβάκια
4-5 κ.σ. γλυκό κουταλιού μανταρίνι ή πορτοκάλι σε κομματάκια, ή αντίστοιχη ποσότητα μαρμελάδα της επιλογής σας
4 κ.σ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
2 κ.σ. μαργαρίνη
1 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
ζάχαρη άχνη και κακάο ή κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει και προσθέτετε τη μαργαρίνη και τα μήλα. Τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτετε λίγο από το σιρόπι του γλυκού (μανταρίνι ή πορτοκάλι). Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζετε με το σιμιγδάλι κι ανακατεύετε. Αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν.

Προσθέτετε τα κομματάκια από το γλυκό του κουταλιού, τα αμύγδαλα και το χαλβά και ανακατεύετε τη γέμιση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε έναν πάγκο τοποθετείτε το πρώτο φύλλο κρούστας με τη μεγάλη πλευρά οριζόντια μπροστά σας. Με τη βοήθεια πινέλου το αλείφετε με σησαμέλαιο. Συνεχίζετε με άλλα τρία φύλλα. Απλώνετε το μισό μείγμα των μήλων περίπου μέχρι τη μέση, αφήνοντας περιθώριο αριστερά και δεξιά και πασπαλίζετε με τη μισή ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Φέρνετε τα φύλλα αριστερά και δεξιά προς τα μέσα και τυλίγετε το γλυκό σε ρολό.


Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα επίπεδο ταψί και τοποθετείτε μέσα το ρολό. Συνεχίζετε να φτιάχνετε με τα υπόλοιπα υλικά ένα δεύτερο ρολό, το οποίο τοποθετείτε στο ταψί δίπλα στο πρώτο ρολό. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Τα ξεφουρνίζετε και, αφού κρυώσουν λίγο, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα ή κακάο. Το σερβίρετε χλιαρό ή κρύο, κόβοντας σε φέτες.

από Μαρία Ιωαννάτου