Αρχική > Featured > GIVMED: Μην πετάτε τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε, δωρίστε τα

GIVMED: Μην πετάτε τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε, δωρίστε τα

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πολλά φάρμακα από αυτά που καταλήγουν στις χωματερές και στις αποχετεύσεις είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Στην Ελλάδα υφίσταται έλλειψη οργανωμένου συστήματος συλλογής και διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων. [Τεχνική έκθεση ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), Ιούλιος 2019]
2.300.000
Πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα
34.000.000
Κουτιά φαρμάκων, τουλάχιστον, λήγουν και πετιούνται κάθε χρόνο
Με αυτήν την λογική, δημιουργήθηκε το GIVMED, το οποίο υλοποιεί καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δωρεά φαρμάκων, με σύνθημα: «Δε θα λείπουν. Δε θα λείπουν τα φάρμακα που χρειάζονται, δε θα λείπουν οι στιγμές μας μαζί τους».
Mέσω της τηλεφωνικής γραμμής (210 300 7222) και του χάρτη με τα σημεία δωρεάς φαρμάκων μπορεί κανείς να βρει το κοντινότερο σημείο δωρεάς, να παραδώσει τα φάρμακα που δε χρειάζεται και να υποστηρίξει τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σε αυτή την τόσο ευάλωτη φάση της ζωής τους.

Η καμπάνια

Η καμπάνια υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τιμάμε. Υποστηρίζουμε. Ενισχύουμε. – Πρόγραμμα δωρεάς φαρμάκων για γηριατρικές μονάδες» κατά το οποίο, μέχρι σήμερα, έχουν δωρηθεί 7.030 κουτιά φαρμάκων, συνολικής αξίας 61.600 ευρώ σε 25 μη-κερδοσκοπικά γηροκομεία στην  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Λαμία, καλύπτοντας το 25% των αναγκών τους σε φάρμακα. Το πρόγραμμα του GIVMED χρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα.
Το GIVMED είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και αποτελεί το πρώτο ελληνικό δίκτυο για τη δωρεά φαρμάκων. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2016 με στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των 34.000.000 κουτιών φαρμάκων που πετιούνται κάθε χρόνο αναξιοποίητα και των αναγκών σε φάρμακα για σχεδόν 2.300.000 ανθρώπους στην Ελλάδα  που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μέχρι σήμερα, το δίκτυο έχει στηρίξει κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως άπορους, ηλικιωμένους, παιδιά, πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς κ.ά. και έχει προσφέρει συνολικά 50.183 κουτιά φαρμάκων, αξίας €478.690 μέσω ενός δικτύου 188 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς.

Για εσένα που έχεις φάρμακα και κοντεύουν να λήξουν

Για εσένα που τελείωσε η θεραπεία σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις με τα φάρμακα που περίσσεψαν.
Αλλά και για εσένα που θέλεις να βοηθήσεις ένα συνάνθρωπό σου, που δεν μπορεί να βρει τα φάρμακα που χρειάζεται.
Με τη βοήθεια του GIVMED μπορείς να κάνεις τη ζωή κάποιου καλύτερη! Δώρισε τα φάρμακα που δε χρειάζεσαι πια, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν και ανεξάρτητα από το αν το κουτί είναι ανοιχτό ή κλειστό.
Ακόμα και αν έχει περισσέψει μικρή ποσότητα, μην το αγνοήσεις, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πολύ γενναιόδωρη προσφορά. Σιγουρέψου όμως, πριν το δωρίσεις, ότι πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Ποια φάρμακα μπορείς να δώσεις

Δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου.
Δεν είναι φάρμακο που χρειάζεται ψυγείο.
Δεν είναι ανοιγμένο εφόσον, πρόκειται για σιρόπι, αλοιφή, σταγόνες ή εισπνεόμενο προϊόν.
Δεν ανήκει στην κατηγορία δίγραμμων φαρμάκων.
Έχει συντηρηθεί σε ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου 25 βαθμών και μακριά από κάθε είδους πηγή θερμότητας ή υγρασίας (κουζίνα, μπάνιο).
Έχει αφαιρεθεί το κουπόνι του φαρμάκου (δηλαδή το αυτοκόλλητο με τα barcodes).
 *Όλα τα φάρμακα που δωρίζονται μέσα από το δίκτυο του GIVMED, ελέγχονται από τους φαρμακοποιούς των επωφελούμενων κοινωφελών φορέων πριν χορηγηθούν στους ασθενείς. Το GIVMED δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ποιότητα των φαρμάκων πριν και μετά την παράδοσή τους.