Τα γιουβαρλάκια γίνονται με πολλούς τρόπους. Σούπα με αυγολέμονο, χωρίς αυγό ή κοκκινιστά. Τα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο είναι ίσως το πιο μαμαδίστικο φαγητό. Εδώ θα βρείτε την πιο νόστιμη σπιτική συνταγή για γιουβαρλάκια, μαζί με όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές της.

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 αυγό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο)
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σούπα:


4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο σε μικρά καρέ
1 μικρή σελινόριζα σε μικρά καρέ
1 πατάτα σε μικρά καρέ
1 πράσο ψιλοκομμένο
1½ λίτρο νερό ζεστό
2 αυγά
2 μέτρια λεμόνια
1 κ.σ. κορν φλάουρ
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα αφράτα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, προετοιμάζουμε το ρύζι βάζοντάς το σε ένα μπολ και καλύπτοντάς το με μπόλικο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά και πριν το χρησιμοποιήσουμε, το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το προετοιμασμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε δίσκο.

Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25-30 λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος του βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και περιμένουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.

Για το αυγολέμονο:

Σε ένα μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το φαγητό (πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά) είναι απαραίτητο το κορν φλάουρ, για να μην κόψει το αυγολέμονο. Αλλιώς κάνετε απλό αυγολέμονο.

Αραιώνουμε το μείγμα λεμόνι-κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1 ½ φλ.) του φαγητού. Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο γυρίζοντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά. Τέλος προσθέτουμε λίγο άνηθο, πολύ λεπτά ψιλοκομμένο.

Πηγή: www.argiro.gr

από Μαρία Ιωαννάτου