Αρχική > Χωρίς κατηγορία > Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Υάκινθος: Ποιος ήταν ο ορθόδοξος άγιος των ερωτευμένων που πέθανε από ασιτία για την αγάπη

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Υάκινθος: Ποιος ήταν ο ορθόδοξος άγιος των ερωτευμένων που πέθανε από ασιτία για την αγάπη

Αν και ευρέως γνωστότερος άγιος των απανταχού ερωτευμένων είναι ο καθολικός Άγιος Βαλεντίνος, ο οποίος γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου, σήμερα 3 Ιουλίου τιμάται η μνήμη του αντίστοιχου ορθόδοξου, Αγίου Υακίνθου.

Ο Άγιος Υάκινθος, θεωρείται ο ορθόδοξος Άγιος των ερωτευμένων, ενώ η λατρεία του ξεκίνησε από τα Ανώγεια της Κρήτης. Ως Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας έχει προβληθεί ο Άγιος Υάκινθος, που εορτάζει σήμερα, 3 Ιουλίου.

Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό.

Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.

Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν.

Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του.

Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.

Πάντως, σήμερα, εκτός από τον Υάκινθο και την Υακίνθη γιορτάζουν οι Ανατόλιος και Ζουμπουλία