Αρχική > Food & Drink > Γιώργο Λαΐδη, τι σημαίνει το comfort food και πόσο μας «παρηγορεί»;

Γιώργο Λαΐδη, τι σημαίνει το comfort food και πόσο μας «παρηγορεί»;

Ο 29χρονος σεφ Γιώργος Λαΐδης πριν 10 περίπου χρόνια, πήρε απόφαση να ασχοληθεί με τη μαγειρική επαγγελματικά. Προσπάθησε πολύ και κατάφερε να είναι σήμερα ένας από τους πιο ανερχόμενους και δημιουργικούς Έλληνες σεφ. Έχει μαγειρέψει σε πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με το πιο πρόσφατο το “ILIADIS” στη Μόσχα, ενώ είναι και ο Head Chef του εστιατορίου ‘’STEAK ALIVE” στον Κορυδαλλό.

Στόχος του είναι να κάνει δημιουργικά, αλλά παράλληλα κατανοητά απ’ όλους και βαθιά νόστιμα πιάτα.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του τη δύσκολη αυτή για την εστίαση περίοδο και λίγο πριν αρχίσουν να αίρονται σταδιακά τα μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πάρουν οι κουζίνες των σεφ… φωτιά!

Πόσο σε επηρέασε η δύσκολη αυτή περίοδος του lockdown; Ποιες σκέψεις κυριάρχησαν στο μυαλό σου;

Η περίοδος του lockdown φυσικό ήταν να επηρεάσει και εμένα όπως όλους μας. Είχα την ευκαιρία να αναθεωρήσω πολλά πράγματα που τα είχα ως τότε δεδομένα. Βασική μου σκέψη ήταν και είναι η επόμενη ημέρα, όταν θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και φόβος για το πόσο εύκολα θα γίνει αυτό.

Πώς βλέπεις το σταδιακό άνοιγμα και τα μέτρα στον χώρο της εστίασης; Είσαι αισιόδοξος πως όλα θα επιστρέψουν σε μία κανονικότητα;

Είναι φανερό ότι ο εστιατορικός κλάδος έχει πληγεί. Τα απαραίτητα μετρά που έχουν αποφασιστεί είναι θετικά για την υγεία των πολιτών αλλά ταυτόχρονα βλάπτουν σοβαρά την «υγεία» της εστίασης. Φυσικά τα εστιατόρια δεν θα είναι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι χθες, αλλά είμαι βαθιά αισιόδοξος ότι θα ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας και ίσως γίνουμε και λίγο καλύτεροι.

Τι σε γοήτευσε τόσο στη μαγειρική και αποφάσισες να ασχοληθείς μαζί της;

Με γοήτευσε η ιδέα πως θα μπορώ να μετατρέψω απλά και ποιοτικά υλικά σε γευστικά πιάτα που θα μπορούν να κάνουν τον κόσμο χαρούμενο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη μαγειρική πρόκληση που έχεις αποδεχθεί;

Η μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα μαγειρικής μου πορείας ήταν, όταν για πρώτη φορά ανέλαβα προσωπικός Chef σε θαλαμηγό.

Ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα;

Η αγαπημένη μου κουζίνα είναι αδιαμφισβήτητα η μεσογειακή, βασιζόμενη κυρίως σε Ελληνικά τοπικά προϊόντα.

Ποιοι σεφ σε έχουν επηρεάσει περισσότερο και πώς τους έχει αφομοιώσει στις τεχνικές σου;

Αρχικά ο Chef Ηλίας Τσικρίκης, ο οποίος ήταν και καθηγητής μου και έπειτα η εργασία μου στο Funky Gourmet επηρέασαν τη μαγειρική μου ως προς την αντίληψη και το πάθος, που είναι θεωρώ πιο σημαντικά από τις τεχνικές.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για το comfort food. Τι ακριβώς σημαίνει και ποια ιδεολογία κρύβεται από πίσω;

Comfort Food σημαίνει φαγητό που «παρηγορεί», που σου δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας όταν το τρως. Είναι το φαγητό που έχει μια «νοσταλγική» επίδραση και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Ορίζονται τα φαγητά με συναισθηματική αξία, τα οποία είναι ξεχωριστά για τον καθένα μας. Τροφές πλούσιες και γευστικές που ικανοποιούν την ανάγκη μας για απόλαυση!

Γιατί πιστεύεις πως έχει γίνει τόσο της μόδας; Το έχουμε ανάγκη;

Πιστεύω ότι έχει γίνει τόσο της μόδας γιατί η ανάγκη μας για ένα φαγητό που θα μας ηρεμήσει μετά από μια δύσκολη μέρα και θα μας κάνει να νιώσουμε όμορφα είναι τεράστια! Το φαγητό δρα ως αγχολυτικό. Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από τέτοια πιάτα, όπως ο μουσακάς ή το παστίτσιο. Αν και το δικό μου Comfort food είναι ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά!

Πόσο το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας; Πόσο μπορεί να μας ξυπνήσει μνήμες;

Το καλό φαγητό σου δημιουργεί χαρά, σου γεννάει συναισθήματα και σου ξυπνάει αναμνήσεις . Όλα αυτά σε εμένα τα προκαλεί ένα καλοφτιαγμένο ρυζόγαλο! Γιατί θα μου θυμίσει την γιαγιά μου. Ένα μπολ ρυζόγαλο από τα χεράκια της, με περίμενε κάθε φορά που την επισκεπτόμουν στο χωριό, όταν ήμουν μικρός!

To ιδανικό μενού για ένα ερωτικό ραντεβού τι περιλαμβάνει για σένα;

Νομίζω δεν θα πρωτοτυπήσω! Προτείνω ένα ωραίο κομμάτι κρέατος που θα έχει μαγειρευτεί με αγάπη, συνοδευόμενο από ένα καλό κόκκινο κρασί.

Επαγγελματικά σχέδια;

Το αβέβαιο μέλλον του τουρισμού άλλαξε τα επαγγελματικά μου σχέδια και έτσι το φετινό καλοκαίρι θα με βρει σε ένα ιδιωτικό σκάφος ως προσωπικό μάγειρα. Ο χειμώνας όμως έρχεται με καινούργια σχέδια πολύ ενδιαφέροντα!

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας ένα μυστικό ψησίματος του κρέατος;

Ένα βασικό μυστικό λοιπόν είναι πριν ψήσετε μια μπριζόλα να την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Επίσης, στο τέλος του ψησίματος, όταν την αποσύρετε από τη φωτιά, να την αφήσετε να «ξεκουραστεί» 10-15 λεπτά πριν την κόψετε για να την απολαύσετε!