Αλήθεια είχατε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα περισσότερα φαγητά και γλυκά μας ψήνονται στους 180 βαθμούς;

Κέικ, πίτες, μπισκότα, φαγητά όλα στην ίδια θερμοκρασία, αλλά γιατί;

Για όλα φταίει…ένας Γάλλος φαρμακοποιός και η χημική αντίδρασή του. Χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε τα ροδοψημένα κέικ ή τις γαλοπούλες που χρυσίζουν. Πρόκειται για τον Louis Camille Maillard και την χημική αντίδραση που ακούει στο όνομά του.

Η αντίδραση Maillard, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για το καφέ χρώμα της πρωτεΐνης και των σακχάρων, που αρχίζει να φαίνεται όταν κάτι ψήνεται περίπου στους 180 βαθμούς. Δίχως αυτήν οι λαχταριστές πίτες και τα ζουμερά κρεατικά μας θα ήταν άχρωμα και θα έμοιαζαν άψητα…

Μάλιστα, σκεφτείτε ότι παλιότερα οι φούρνοι δεν είχαν συγκεκριμένους αριθμούς στον θερμοστάτη, αλλά μικρή, μεσαία και υψηλή θερμοκρασία. Αν παρατηρήσετε, επίσης, οι 180 βαθμοί βρίσκονται συνήθως στο μέσο των διαθέσιμων θερμοκρασιών στους περισσότερους φούρνους. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί τη μέτρια θερμοκρασία και την πιο κατάλληλη για κάθε μας ψήσιμο…

 

από sstrempa