Αρχική > Featured > Γιατί οι ψηλοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο;

Γιατί οι ψηλοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο;

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι οι ψηλοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τους πιο κοντούς, επειδή έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, που θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Συγκεκριμένα, για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ύψους, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 9% στους άνδρες και 12% στις γυναίκες.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of Royal Society B της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, συμπεραίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν έχει να κάνει τόσο με τις ορμόνες της ανάπτυξης ή με περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, αλλά με το ότι σε ένα μεγαλύτερο σώμα είναι πιθανότερο να συμβούν καρκινικές μεταλλάξεις.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε υπολογισμούς για τον αριθμό των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναμενόμενο να κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλοί άνθρωποι, εξαιτίας των περισσότερων κυττάρων τους. Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου λόγω ύψους, αφορά τους 18 από τους 23 συχνότερους καρκίνους. Σε μερικά είδη καρκίνου το ύψος δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.

Από την άλλη, οι επιστήμονες καθησύχασαν τους ψηλούς ανθρώπους ότι η αύξηση του κινδύνου είναι μικρή και ότι, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να πάρουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης προσέχοντας τη διατροφή τους, κάνοντας τακτική άσκηση, κόβοντας το κάπνισμα κ.ά.