Αρχική > Featured > Γιατί οι κοντοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη;

Γιατί οι κοντοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη;

Είχες φανταστεί ποτέ ότι το ύψος σου μπορεί να σχετίζεται με τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη; Η άποψη αυτή είχε εξεταστεί από ερευνητές στο παρελθόν και οι συγκεκριμένες υποψίες επιβεβαιώθηκαν από μία νέα γερμανική έρευνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ με επικεφαλή τον καθηγητή Ματίας Σούλτσε, δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό “Diabetologia” της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια μελέτη που αφορούσε τον διαβήτη. Στην έρευνα αυτή ανέλυσαν τα στοιχεία περίπου 27.600 ατόμων ηλικίας 35 έως 65 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Για κάθε δέκα επιπλέον εκατοστά ένας άνδρας έχει 41% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει μελλοντικά διαβήτη τύπου 2, ενώ μια γυναίκα έχει 33% λιγότερες πιθανότητες να την προσβάλει η ασθένεια, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η έρευνα.

Αν έχεις κανονικό βάρος, κινδυνεύεις 86% λιγότερο να νοσήσεις αν είσαι άνδρας και 67% λιγότερο αν είσαι γυναίκα για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά. Όταν πρόκειται για υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο, ισχύει το 36% για τους άνδρες και 30% για τις γυναίκες αντίστοιχα.

Σε τι διαφέρουν οι ψηλοί άνθρωποι

Το γεγονός ότι οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να ασθενήσουν πιθανώς να οφείλεται στο ότι έχουν περισσότερο λίπος στο ήπαρ σε σύγκριση με τους πιο ψηλούς και χειρότερο «προφίλ» των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου (αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, φλεγμονή κ.ά.), άρα και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι ψηλοί εμφανίζουν συνήθως καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και πιο υγιή λειτουργία των β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα μελέτη απέδειξε ότι όσο μεγαλύτερο το μήκος των ποδιών τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανιστεί διαβήτης. Συνεπώς, το ύψος είναι ένας σοβαρός δείκτης για την υποψία εμφάνισης της ασθένειας σύμφωνα με τους ερευνητές.