Αρχική > Featured > Γιατί οι ειδικοί επιμένουν να πλένουμε φρούτα και λαχανικά με ζεστό νερό και σαπούνι

Γιατί οι ειδικοί επιμένουν να πλένουμε φρούτα και λαχανικά με ζεστό νερό και σαπούνι

Όταν βγαίνουμε έξω για ψώνια, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης. Ο Αυστραλός ιολόγος Τίμοθι Νιούσαμ μάς συστήνει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με ζεστό νερό και σαπούνι πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να να τα βάζουμε στο ψυγείο και να τα καταναλώνουμε αν δεν πλυθούν με σαπουνάδα και ζεστό νερό.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» «κάθε επιφάνεια αποτελεί κίνδυνο και οι πελάτες των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν είναι συσκευασμένα.

Ο Τίμοθι Νιούσαμ προτείνει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με ζεστό νερό και σαπούνι.

«Μην περιμένετε δηλαδή να καταστραφούν όλοι οι ιοί όταν βράσετε τα τρόφιμα, καθώς, μέχρι τότε, θα τα έχετε ακουμπήσει ήδη πολλές φορές. Πλύνετέ τα με ζεστό σαπούνι και νερό και φυσικά τα χέρια σας», είπε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός γιατρός.

Επισημαίνει πως πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε επιφάνεια είναι πιθανόν μολυσμένη. Και, πως κάθε επιφάνεια, αποτελεί κίνδυνο.

ο Τίμοθι Νιούσαμ, βοηθός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ προσθέτει ότι δεν αρκούν μόνο τα γάντια για να προφυλαχθούμε από τους  ιούς:

«Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι φοράνε γάντια όταν ψωνίζουν από το σούπερ μάρκετ, πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή με τα φρούτα και τα λαχανικά. Δεν αρκούν τα γάντια για να προφυλαχθούμε από τους ιούς».

Αν και δεν υπάρχει λύση ώστε να γνωρίζουμε αν κάποιο προϊόν είναι μολυσμένο ή όχι από κορωνοϊό, καθετί που αγγίζουμε μπορεί να είναι μολυσμένο.

«Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί… Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως οτιδήποτε έχουν ακουμπήσει άνθρωποι πριν από εμάς είναι πιθανή εστία μόλυνσης», τόνισε ο Αυστραλός επιστήμονας.