Αρχική > Featured > Γιατί οι αστρολόγοι δεν προέβλεψαν τον κορωνοϊό;

Γιατί οι αστρολόγοι δεν προέβλεψαν τον κορωνοϊό;

Οι αστρολόγοι στην αρχή της χρονιάς έκαναν τις προβλέψεις τους για το 2020. Ωστόσο, πουθενά δε διαβάσαμε γι΄αυτό που μάς χτύπησε, για έναν φονικό ιό δηλαδή που θα άλλαζε άρδην τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Με αυτό το θέμα ασχολούνται οι New York Times, οι οποίοι σε άρθρο τους με τίτλο «Θα σκοτώσει ο κορωνοϊός την αστρολογία;» επιχειρούν να εξηγήσουν τι συνέβη, αλλά και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στους αστρολόγους.

Το 2020 θα ήταν… υπέροχη χρονιά με ευημερία

Όταν η αστρολόγος Σούζαν Μίλερ εμφανίστηκε τον Ιανουάριο στο CBS New York, και προέβλεψε ότι το 2020 θα ήταν μια «υπέροχη χρονιά με ευημερία» ο κόσμος την άκουσε.

Μάλιστα, την παρακολούθησαν να λέει πως ο Αιγόκερως θα ήταν ο ευνοούμενος της χρονιάς και πως ο Καρκίνος ήταν το πιο πιθανό ζώδιο να παντρευτεί. Ο Ζυγός θα σκόραρε φέτος στα ακίνητα και ο Ταύρος θα περίμενε μια χρονιά γεμάτη διεθνή ταξίδια.

Η αντίδραση των Social Media

Φυσικά, οι χρήστες του YouTube και του Instagram έσπευσαν να γεμίσουν με παράπονα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μίλερ. «Σούζαν, είσαι πολύ καλή συγγραφέας αλλά ξέχασες τον κορωνοϊό και τις απώλειες των θέσεων εργασίας» έγραψε κάποιος, με έναν άλλον να προσθέτει: «Γιατί δεν το πρόβλεψες Σούζαν; Ο κορωνοϊός ήταν αρκετά μεγάλος για να μην τον δεις να έρχεται!».

Η αστρολογία για τους ψυχολόγους

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν πως η επίκληση της αστρολογίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «προκατάληψη επιβεβαίωσης» – την ανθρώπινη τάση να αναζητούμε, να ανακαλούμε και να δεχόμαστε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουμε.

Σύμφωνα με τους επικριτές, οι αστρολόγοι γράφουν τα ωροσκόπια με έναν τόσο ευρύ, γενικό τρόπο που ο καθένας θα μπορούσε να βρει κάτι που να ισχύει για την περίπτωσή του, ειδικά εάν το ψάχνουν πραγματικά.

Αλλά μετά, ήρθε ο Μάρτιος του 2020 και μαζί του το ξημέρωμα μιας παγκόσμιας πανδημίας, το μέγεθος και η καθολικότητα της οποίας φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την αστρολογία αλλά και με την ίδια την ιδέα πως κάθε ζώδιο θα μπορούσε να έχει την δική του μοίρα (στο κάτω- κάτω της γραφής, όλοι είμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή και δεν χρειάζεται να πει κανείς πως οι περισσότεροι από εμάς – ανεξαρτήτως ζωδίου – περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι).

Ο κόσμος δεν πτοήθηκε…

Έτσι, θα περίμενε κανείς να έχουν τις αμφιβολίες τους. Ωστόσο, τα ζώδια φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Μέσα στην αναταραχή των ερωτήσεων που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή: Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Θα επιστρέψουν ποτέ τα πράγματα στο φυσιολογικό; Μπορούμε να εμπιστευτούμε τους υπεύθυνους; Την ίδια ώρα, αναδύονται ξανά και άλλα ερωτήματα που αφορούν περισσότερο τα άστρα: Είναι ανάδρομος ο Ερμής; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ο Κρόνος και ο Πλούτωνας ήταν σε συναστρία (όπως τον Ιανουάριο);

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η Λουτσίε Γκριν, αναλυτής πολιτιστικών τάσεων, οι ιστοσελίδες Dazed και Refinery29 ανέφεραν μια μεγάλη κίνηση στα θέματά τους που σχετίζονται με τα ζώδια.

Το Dazed Beauty σημείωσε αύξηση 22% στα θέματα που σχετίζονται με τα ζώδια αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο. Ένα άρθρο στο Refinery29 με τίτλο: «Η σούπερ ροζ πανσέληνος στον Ζυγό είναι καλά νέα για την σχέση σου» ήταν ένα από τα τοπ θέματα τον περασμένο μήνα.

Η Comscore, μια εταιρεία ανάλυσης μέσων, δείχνει ότι η επισκεψιμότητα σε μεγάλα sites αστρολογίας όπως τα Astro, CafeAstrology και ο ιστότοπος της Μίλερ, AstrologyZone, αυξήθηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.