Αρχική > Infohealth > Γιατί ο γυναικείος αυνανισμός θεωρείται ακόμη αξεπέραστο ταμπού; Αναλυτικά τα οφέλη του

Γιατί ο γυναικείος αυνανισμός θεωρείται ακόμη αξεπέραστο ταμπού; Αναλυτικά τα οφέλη του

Ο γυναικείος αυνανισμός, η ικανοποίηση δηλαδή που προσφέρει μία γυναίκα στον εαυτό της, θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα θέμα ταμπού, ένα θέμα που σπάνια θα συζητηθεί στις γυναικοπαρέες, αντίθετα με τον ανδρικό αυνανισμό.  

Άγνωστο γιατί, ο αυνανισμός ιστορικά περιβάλλεται από ένα περίεργο στίγμα κι εξακολουθεί να αποτελεί ένα επικίνδυνο και άβολο θέμα προς συζήτηση. Ίσως το γεγονός ότι δε συμβάλλει στην αναπαραγωγική διαδικασία και συνήθως συμβαίνει πιο… μοναχικά, έχει ως συνέπεια να θεωρείται κάτι το αφύσικο και πολλές φορές και… κακό. Κατά τον 18ο αιώνα μάλιστα, ο αυνανισμός θεωρούνταν μια ιατρική νόσος, που μπορούσε να οδηγήσει στην παραφροσύνη και να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Οι μύθοι σχετικά με τις καταστροφικές του επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία ήταν καλά εδραιωμένοι μέχρι και τις αρχές του 1900. 

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι ερευνητές και κυρίως οι ψυχολόγοι άρχισαν να αναθεωρούν τις απόψεις τους. Πόσο εύκολο είναι να αποτινάξει κάποιος ταμπού ολόκληρων αιώνων; Και πόσο εύκολο είναι αυτό όταν παντού γύρω σου ακούς πως ο οργασμός είναι αυθεντικός όταν συμβαίνει στη συνεύρεση με έναν άντρα;.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα περίπου μία στις πέντε γυναίκες ανέφεραν ότι δεν έχουν αυνανιστεί ποτέ στη ζωή τους. Αναλογιστείτε τώρα πόσο αυτή η σιωπή και η… απραξία γύρω από τον γυναικείο αυνανισμό μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική ανάπτυξη μιας νέας γυναίκας, η οποία νιώθει ενοχή να γνωρίσει το ίδιο της το σώμα.

Η συνεισφορά του Sex and the City

«Οι εικόνες που βλέπουν είτε στα πορνό είτε στις ταινίες, όπως το American Pie, αναφέρονται στην εφηβική αυτοϊκανοποίηση ως φυσιολογική συμπεριφορά για τα αρσενικά. Η γυναικεία όμως εξερεύνηση της σεξουαλικότητας κρύβεται στη σιωπή», σύμφωνα με τη Dr. Kleinplatz.

Κάποια βήματα για να βγει στο προσκήνιο η γυναικεία αυτοϊκανοποίηση έγιναν με τον δονητή Rabbit Pearl στη σειρά Sex and the City.

Γεγονός είναι πως πλέον οι ειδικοί τον συνιστούν ανεπιφύλακτα και ισχυρίζονται πως τα οφέλη του είναι πολλά.

Ιδού μερικά από αυτά τα οφέλη: 
Διώχνει τα… μικρόβια

Ο αυνανισμός μειώνει τις λοιμώξεις του τραχήλου και του ουροποιητικού συστήματος και αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη πράξη επιτρέπει την κυκλοφορία και την αποβολή των υγρών του τραχήλου που είναι γεμάτα βακτήρια.

Κοιμόμαστε καλύτερα:

Μέσω του αυνανισμού απελευθερώνεται μία ορμόνη, η προλακτίνη, η οποία συνδέεται με τον ύπνο. Έτσι μετά την αυτοϊκανοποίηση είναι πιο πιθανό να νιώθετε εξαντλημένες και να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

Αυξάνει τη λίμπιντο

Με τον αυνανισμό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ύστερα από χρόνιες σχετικές μελέτες, ανεβαίνει η ερωτική σου διάθεση και θέλεις να κάνεις σεξ.

Μειώνει και τους πόνους της περιόδου

Ο αυνανισμός μειώνει και τους πόνους που συνοδεύουν την εμμηνόρροια στις γυναίκες. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πράξης απελευθερώνονται οι ενδορφίνες που μειώνουν την αντίληψή μας για τον πόνο. 

Σου φτιάχνει τη διάθεση

Με τον οργασμό από τον αυνανισμό παράγονται αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, οπότε νιώθεις και περισσότερη ευτυχία. 

Αιματώνεται καλά ο εγκέφαλος

Σχετικά με τα παραπάνω, ο ερεθισμός στον κόλπο σου και η έντονη ροή αίματος κατά τη διάρκεια του αυνανισμού και του οργασμού, βοηθάει και στο να αιματωθεί σωστά ο εγκέφαλός σου και κατά συνέπεια να λειτουργεί σωστά, σαν μέτρο προστασίας απέναντι σε παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ.

Μήπως λοιπόν ήλθε η ώρα να αρχίσουμε εμείς οι γυναίκες να μιλάμε πιο ανοιχτά;