Γιατί μαυρίζουν οι μπανάνες στο ψυγείο;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο μαυρίζουν απίστευτα γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλή θερμοκρασία διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα της μπανάνας, με αποτέλεσμα το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση να ενεργοποιείται και να αντιδρά με τα φαινολικά συστατικά της μπανάνας που της προσδίδουν το κίτρινο χρώμα.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου με μια ανάρτηση στο Instagram λύνει κάθε απορία μας γύρω από το θέμα και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για να εμποδίσουμε το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα.

«Το ότι η μπανάνα μαύρισε απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι παρα-ωρίμασε. Ίσα ίσα η εσωτερική ωρίμανση μπλοκάρεται στο ψυγείο καθώς οφείλεται σε άλλες αντιδράσεις! Άρα αν θέλετε να διατηρήσετε τη μπανάνα άγουρη βάλτε τη στο ψυγείο! Αν τη θέλετε κίτρινη εξωτερικά και σας χαλάει το μαύρο χρώμα σίγουρα κρατήστε σε πιο υψηλή θερμοκρασία και προφυλάξτε τη από χτυπήματα.

Για να εμποδίσετε τώρα το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό (π.χ. πατάτες), να χρησιμοποιήσετε αλάτι (τα ιόντα χλωρίου αδρανοποιούν το ένζυμο) ή όπως πολλοί ξέρετε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (το όξινο περιβάλλον μειώνει το χρόνο αντίδρασης).

Δείτε την ανάρτηση:

View this post on Instagram

Ελάτε να σας μάθω κάτι.. ? . Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο μαυρίζουν απίστευτα γρήγορα ?? . ?‍? E λοιπόν αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα της μπανάνας, με αποτέλεσμα το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση να ενεργοποιείται και να αντιδρά με τα φαινολικά συστατικά της μπανάνας (που της προσδίδουν και αυτό το ωραίο κίτρινο χρώμα), παράγοντες μελανίνες. (κλασικό παράδειγμα ενζυμικής αμαύρωσης στη Χημεία Τροφίμων). . ? Να θυμάστε ότι κάθε βλάβη των φυτικών ιστών (τραυματισμός, θέρμανση) προκαλεί το ίδιο..❗ . ? Ακριβώς στον ίδιο λόγο οφείλεται και το μαύρισμα των φρούτων όταν τα κόβουμε!! ? . Τι θέλω να σας μείνει από αυτή την επιστημονική εξήγηση… ?? . 1️⃣– Το ότι η μπανάνα μαύρισε απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι παρα-ωρίμασε. Ίσα ίσα η εσωτερική ωρίμανση μπλοκάρεται στο ψυγείο καθώς οφείλεται σε άλλες αντιδράσεις! Άρα αν θέλετε να διατηρήσετε τη μπανάνα άγουρη βάλτε τη στο ψυγείο! Αν τη θέλετε κίτρινη εξωτερικά και σας χαλάει το μαύρο χρώμα σίγουρα κρατήστε σε πιο υψηλή θερμοκρασία και προφυλάξτε τη από χτυπήματα!! . 2️⃣– Για να εμποδίσετε τώρα το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό (πχ πατάτες), να χρησιμοποιήσετε αλάτι (τα ιόντα χλωρίου αδρανοποιούν το ένζυμο) ή όπως πολλοί ξέρετε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (το όξινο περιβάλλον μειώνει το χρόνο αντίδρασης) . Αυτά για σήμερα…!! A.. και θυμίζω θέλουμε 3 μερίδες φρούτου τη μέρα ε; ? . Bye bye!! ? . #tadeEfi #banana #chemistry #ripening #nutritiontips #nutritionlessons #eatingsmart #greek #weight #gogreek #panhellenic #mediterraneandiet #fruits #snacks #healthysnacks #healthyfood #healthylifestyle #healthyrecipes #healthyliving #wellness #wellbeing #eatcleangetlean

A post shared by Dr Efi Koloverou (@efi_koloverou_dietitian) on

Σχετικά Άρθρα
Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα πατάκια του μπάνιου στο πλυντήριο
Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα πατάκια του μπάνιου στο πλυντήριο
Ένα απλό και έξυπνο κόλπο για να μυρίζει το μπάνιο σας υπέροχα (video)
Ένα απλό και έξυπνο κόλπο για να μυρίζει το μπάνιο σας υπέροχα (video)
Βάλτε κανέλλα στον κουβά σφουγγαρίσματος: Ένα hack με πολλαπλά οφέλη
Βάλτε κανέλλα στον κουβά σφουγγαρίσματος: Ένα hack με πολλαπλά οφέλη
Πώς να πλύνετε σωστά τις ξύλινες κουτάλες σας (video)
Πώς να πλύνετε σωστά τις ξύλινες κουτάλες σας (video)
3 tips για να κρατάει το άρωμά σου όλη μέρα
3 tips για να κρατάει το άρωμά σου όλη μέρα
Πώς να καθαρίσεις τα λευκά σου sneakers- Θα μοιάζουν ολοκαίνουρια!
Πώς να καθαρίσεις τα λευκά σου sneakers- Θα μοιάζουν ολοκαίνουρια!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του