Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν βάλετε τις μπανάνες στο ψυγείο μαυρίζουν απίστευτα γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλή θερμοκρασία διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα της μπανάνας, με αποτέλεσμα το ένζυμο πολυφαινολική οξειδάση να ενεργοποιείται και να αντιδρά με τα φαινολικά συστατικά της μπανάνας που της προσδίδουν το κίτρινο χρώμα.
Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Έφη Κολοβέρου με μια ανάρτηση στο Instagram λύνει κάθε απορία μας γύρω από το θέμα και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για να εμποδίσουμε το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα.
«Το ότι η μπανάνα μαύρισε απ’ έξω, δεν σημαίνει ότι παρα-ωρίμασε. Ίσα ίσα η εσωτερική ωρίμανση μπλοκάρεται στο ψυγείο καθώς οφείλεται σε άλλες αντιδράσεις! Άρα αν θέλετε να διατηρήσετε τη μπανάνα άγουρη βάλτε τη στο ψυγείο! Αν τη θέλετε κίτρινη εξωτερικά και σας χαλάει το μαύρο χρώμα σίγουρα κρατήστε σε πιο υψηλή θερμοκρασία και προφυλάξτε τη από χτυπήματα.
Για να εμποδίσετε τώρα το μαύρισμα των φρούτων και λαχανικών γενικότερα μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό (π.χ. πατάτες), να χρησιμοποιήσετε αλάτι (τα ιόντα χλωρίου αδρανοποιούν το ένζυμο) ή όπως πολλοί ξέρετε να στύψετε λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (το όξινο περιβάλλον μειώνει το χρόνο αντίδρασης).
Δείτε την ανάρτηση:
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News