Αρχική > Infohealth > Γιατί ενώ η Ελλάδα είναι πλούσια σε ήλιο, πάσχουμε από έλλειψη βιταμίνης D; Ο ειδικός απαντά

Γιατί ενώ η Ελλάδα είναι πλούσια σε ήλιο, πάσχουμε από έλλειψη βιταμίνης D; Ο ειδικός απαντά

Παρά το γεγονός ότι ζούμε στην Ελλάδα, που τη λούζει ο ήλιος το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, τα επίπεδα της κατεξοχήν βιταμίνης , του ήλιου, της βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Όπως επισημαίνει ο δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Νάπολης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, τα επίπεδα είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα πληθυσμών που ζουν σε βόρειες χώρες.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ.Τσουκαλάς υπογραμμίζει ότι τα χαμηλά επίπεδα D3 αφορούν όλες τις μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Κύπρο, τη Γαλλία, το Ισραήλ, και άλλες.

Το φαινόμενο της έλλειψης βιταμίνης D σε ηλιόλουστες χώρες έχει περιγραφεί εκτενώς στην επιστημονική βιβλιογραφία τα τελευταία χρόνια και περιγράφεται με τον όρο “Μεσογειακό Παράδοξο”.

Οι λόγοι που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της βιταμίνης D3 και προκαλούν το «Μεσογειακό Παράδοξο», σύμφωνα με τον δρα Τσουκαλά είναι:

  • H αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και ο αυξημένος χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους.
  • Η ηλικία, καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η ικανότητα παραγωγής βιταμίνης D από τον οργανισμό μας.
  • Η παχυσαρκία.
  • Η χρώση του δέρματος, η σκουρόχρωμη επιδερμίδα, λόγω αυξημένης παρουσίας μελανίνης, μειώνει τη σύνθεση βιταμίνης D.
  • Η χρήση αντηλιακού.
  • Η χαμηλή περιεκτικότητα βιταμίνης D3 στις τροφές.

Σε μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε στη κλινική μας τα τελευταία 10 χρόνια, τα επίπεδα της βιταμίνης D [25 (OH) D3], σε δείγμα άνω των 8.000 ατόμων, αφορούν ανεπαρκή επίπεδα στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Είναι σπάνια η ανεύρεση τιμών άνω των 30 ng/mL, σε άτομα που δεν λαμβάνουν βιταμίνη D συμπληρωματικά.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D3 και επίπεδα χαμηλότερα από τα 30 ng/ml.