Αρχική > Featured > Γιάννης Τσεκλένης: 10 επιβλητικές δημιουργίες που «σημάδεψαν» την ελληνική μόδα

Γιάννης Τσεκλένης: 10 επιβλητικές δημιουργίες που «σημάδεψαν» την ελληνική μόδα

Ο κόσμος της μόδας είναι πιο φτωχός από χθες, καθώς έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σχεδιαστής μοδας Γιάννης Τσεκλένης σε ηλικία 82 ετών. Μια σύνθετη για τα ελληνικά δεδομένα περίπτωση σχεδιαστή μόδας, επιχειρηματία, καλλιτέχνη, φωτογράφου, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και κυρίως οραματιστή – σημάδεψε με το πέρασμά του πάνω από πέντε δεκαετίες.

Διεκδίκησε τη δική του θέση στο παγκόσμιο δημιουργικό γίγνεσθαι, επηρέασε πολλούς δημιουργούς, αλλά και επηρεάστηκε από όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του και παλαιότερα. Η δημιουργική πορεία του Γιάννη Τσεκλένη ταυτίζεται με το πέρασμα της ίδιας της Ελλάδας από την «εποχή της αθωότητας» της δεκαετίας του ’60 με την ανάταση και το glamour της εποχής αυτής, σε μια σκληρή ενηλικίωση με το όνειρο μιας βιομηχανικής επανάστασης να συντρίβεται, και μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα να γίνει υπολογίσιμος παράγοντας στο διεθνή χώρο της μόδας.

Ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ο πρώτος δημιουργός που σχεδίασε αναγνωρίσιμα έτοιμα ενδύματα. Η έντονη ταυτότητα των δημιουργιών του οφείλεται στο ότι ο ίδιος σχεδίαζε τα υφάσματα σε μοντέρνες θεματικές συλλογές. Το όνομά του συνδέθηκε, επίσης, με την άνοδο και την πτώση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και της εγχώριας βιομηχανίας μόδας, αφού υπήρξε κυρίως σχεδιαστής υφασμάτων. Επιπλέον, κατά το πέρασμα από τις φυσικές στις συνθετικές ίνες, ο Γιάννης Τσεκλένης εισήγαγε στον ελληνικό χώρο τεχνογνωσία για την επεξεργασία των παραγόμενων υφασμάτων.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του, όπως παρουσιάστηκαν πριν από έναν χρόνο στη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο FOUGARO THE GALLERY Nafplion, η οποία εστίαζε στο έργο του σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του, ξεκινώντας από το 1965 – όταν λάνσαρε την πρώτη του συλλογή – και καταλήγοντας στο 1991 με την οριστική του αποχώρηση από τον κόσμο της μόδας.