Αρχική > Featured > Γιάννης Στάνκογλου: «Έχω κοινά στοιχεία με τον Γιούγκερμαν. Είμαι τόσο καπάτσος όσο εκείνος»

Γιάννης Στάνκογλου: «Έχω κοινά στοιχεία με τον Γιούγκερμαν. Είμαι τόσο καπάτσος όσο εκείνος»

Μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της φετινής θεατρικής σεζόν είναι αδιαμφισβήτητα ο «Γιούγκερμαν». Το μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον συναρπαστικό του συγγραφέα Μ. Καραγάτση, παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Πορεία και σημειώνει τεράστια επιτυχία δεδομένης της προπώλησης του Φεβρουαρίου που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου ανέθεσε τη διασκευή του μυθιστορήματος του παππού του στον Στρατή Πασχάλη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον σπουδαίο Γιάννη Στάνκογλου, και το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικό. Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Φιλανδό Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, μίλησε αποκλειστικά στο Infowoman.gr για την ομάδα που κρύβεται πίσω από την επιτυχημένη παράσταση, τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Τάρλοου, αλλά και τη συνάντησή του επί σκηνής με τη Ζέτα Μακρυπούλια.

Έχετε κοινά στοιχεία με τον ρόλο του Γιούγκερμαν που υποδύεστε;

«Αρκετά. Έχω κι εγώ τυχοδιωκτικά στοιχεία, μου αρέσουν τα ταξίδια, ο έρωτας, το φως, έχω στόχους που θέλω να κατακτήσω. Νομίζω επίσης ότι είμαι τόσο καπάτσος όσο κι αυτός. Δεν έχω κάνει όμως τα εγκλήματα που έχει κάνει αυτός».

Πρόκειται για έναν αρκετά δύσκολο ρόλο. Θεωρείτε ότι σας έχει εξελίξει υποκριτικά;

«Υποκριτικά δεν σε εξελίσσουν μόνο οι ρόλοι, σε εξελίσσουν οι συνάδελφοι, ο εαυτός σου ως προς τον τρόπο που δουλεύεις και πώς προσπαθείς να αλλάξεις σε σχέση με αυτά που έχεις κάνει στο παρελθόν, σε εξελίσσει ο σκηνοθέτης σου… Σίγουρα παίζει ρόλο και το ότι αναλαμβάνεις να ενσαρκώσεις έναν δύσκολο χαρακτήρα, σίγουρα παίζουν ρόλο και τα πράγματα που ψυχανεμίζεται, τα πράγματα που περνάει ο ίδιος ο χαρακτήρας, αλλά αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας».

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Δημήτρη Τάρλοου;

«Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική, ουσιαστική, επαγγελματική. Ο Δημήτρης Τάρλοου μου έδωσε ελευθερία, κάτι το οποίο μου αρέσει στη δουλειά μου ως ηθοποιός. Περάσαμε τρεις μήνες στις πρόβες με πολλούς αυτοσχεδιασμούς και με χιούμορ, με πολλή δουλειά, με γέλια και με κλάματα, και γενικά ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία».

Πέρυσι κάνατε πολλές δουλειές ταυτόχρονα σε αντίθεση με φέτος. Θέλετε να επικεντρωθείτε στον Γιούγκερμαν;

«Ναι, ήταν κι ένας από τους λόγους που δέχτηκα να συμμετέχω σε αυτή τη δουλειά. Εκτός από το γεγονός ότι μου αρέσει πολύ αυτό το μυθιστόρημα, ήθελα να δουλέψω με τον Δημήτρη Τάρλοου και όλους τους συνεργάτες που έχω δίπλα μου. Ύστερα από 6 δουλειές που έκανα πέρυσι, ήθελα να κάνω μία και καλή φέτος και να είμαι λίγο πιο ήσυχος».

Στην παράσταση συμμετέχει και η Ζέτα Μακρυπούλια. Πώς είναι η χημεία μεταξύ σας;

«Η χημεία μεταξύ μας είναι πάρα πολύ καλή. Η Ζέτα είναι ένα πλάσμα που δουλεύει και ακούει πολύ, είναι επαγγελματίας και νομίζω ότι, σε συνδυασμό με τη χημεία που υπήρχε μεταξύ μας από τις πρώτες μέρες που συναντηθήκαμε -γιατί δεν γνωριζόμασταν, είχαμε βρεθεί μόνο 1-2 φορές τυχαία- καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό που φαίνεται και πάνω στη σκηνή».

Πριν λίγο καιρό βρεθήκατε στις φυλακές Κορυδαλλού για τις ανάγκες ενός ρόλου. Θέλετε κάθε φορά να εμβαθύνετε στον χαρακτήρα που υποδύεστε;

«Είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνω αυτή τη δουλειά. Οτιδήποτε μου έχει δοθεί με κάποιο τρόπο, προσπαθώ όσο γίνεται είτε να βιώσω κομμάτια που έχουν βιώσει οι χαρακτήρες που πρέπει να υποδυθώ, είτε με κάποιο τρόπο να έρθω όσο γίνεται πιο κοντά για να κατανοήσω κάθε χαρακτήρα αναλόγως τη στιγμή. Νομίζω ότι είναι ένα από τα γοητευτικά σημεία της δουλειάς μου, που μου δίνει τροφή για να συνεχίσω να ζω λίγο πιο έντονα και να ψάχνομαι λίγο περισσότερο με το μέσα μου, αλλά και με τους ρόλους που πρέπει ανά πάσα στιγμή να υποδυθώ».

Ο κόσμος έχει στραφεί ξανά στο θέατρο; Ποια είναι η αίσθηση που έχετε;

«Ναι, αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ο κόσμος τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει στραφεί στο θέατρο και ψάχνει τις καλές παραστάσεις, ψάχνει να μπει σε έναν άλλο κόσμο και να βιώσει κάπως διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι είναι κάπως πιο εκπαιδευμένο το θεατρόφιλο κοινό τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη για εμάς. Από την άλλη, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν πέσει πάρα πολύ σε σχέση με πριν 10-15 χρόνια. Υπάρχει μια γενικότερη αλλαγή και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο το να βλέπεις τις καλές δουλειές να ακολουθούνται από ένα πολύ μεγάλο θεατρόφιλο κοινό».

Ο Γιάννης Στάνκογλου με τη σύζυγό του Αλίκη Δανέζη-Knutsen

Ποια είναι τα στοιχεία που θα προσελκύσουν τον κόσμο να έρθει να δει την παράσταση;

«Πέρα από το σπουδαίο κείμενο, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει μια καλοδουλεμένη ομάδα 20 ατόμων – ηθοποιών και μουσικών επί σκηνής – που πραγματικά επικοινωνεί ο ένας με τον άλλον, και νομίζω ότι ο ένας δίνει όσα περισσότερα μπορεί στον άλλον. Αυτό νομίζω ότι είναι το θετικό στοιχείο αυτής της παράστασης, πέραν κάποιων σκηνών που είναι πραγματικά όμορφες και μαγικές, αστείες και κάποιες συγκινητικές, περνάμε από όλα τα συναισθήματα μέσα από αυτή την παράσταηση».

Η σύζυγός σας είναι σκηνοθέτιδα. Τη συμβουλεύεστε για τους ρόλους που αναλαμβάνετε;

«Όχι, δεν συνηθίζω να συμβουλεύομαι κανέναν εκτός της παράστασης. Παίρνω κάποιες γνώμες ανά διαστήματα και αναλόγως τι έχω να κάνω, αλλά πάντα ακολουθώ τις οδηγίες του εκάστοτε σκηνοθέτη. Σίγουρα μου θέτει ερωτήματα κάποιες φορές, κάποιες άλλες με προτρέπει να ψάξω κάποια πράγματα και το επιζητώ κι εγώ ο ίδιος, αλλά αυτό είναι και μέρος της ζωής μας».

Είστε ένας πολύ στοργικός πατέρας. Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά σας;

«Με όσο περισσότερο παιχνίδι γίνεται. Ο λόγος που κάνω αυτή τη δουλειά είναι επειδή μπορείς να δεις την υποκριτική και σαν παιχνίδι – όχι μόνο βέβαια – αλλά εγώ θέλω να τη βλέπω όσο περισσότερο γίνεται σαν παιχνίδι. Οπότε όταν επιστρέφω στα παιδιά μου, αυτό που θέλω είναι να έχω έναν γόνιμο χρόνο μαζί τους, που θα παίξουμε, θα νιώσουμε ευτυχισμένοι και θα έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλον με τρόπους παιχνιδιού».

Δείτε περισσότερα για την παράσταση εδώ

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη στις 19:00

Πέμπτη & Παρασκευή στις 20:00

Σάββατο στις 16:00 και 20:30

Κυριακή στις 19:00

Θέατρο Πορεία

Τρικόρφων 3-5, Πλατεία Βικτωρίας

Τηλ: 210 8210991