Αρχική > Infohealth > Γιαμαρέλλου: “Από εμάς εξαρτάται το πότε θα βγούμε – Να προσέχουμε, δεν θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός αμέσως”

Γιαμαρέλλου: “Από εμάς εξαρτάται το πότε θα βγούμε – Να προσέχουμε, δεν θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός αμέσως”

Ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα νούμερα στα κρούσματα, ιδίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και οι ειδικοί, κυρίως δε οι γιατροί από τις ΜΕΘ, απευθύνουν έκκληση στους πολίτες.

Πριν λίγη ώρα, η καθηγήτρια παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη, αλλά και αυστηρή μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ1. Η καθηγήτρια, μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του και ότι από όλους εμάς μαζί αλλά και ξεχωριστά θα εξαρτηθεί το πότε θα υπάρξει χαλάρωση ων μέτρων και ουσιαστικά θα μπορέσουμε ξανά να κυκλοφορήσουμε έξω.

Διαβάστε επίσης: Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο ψυχής τους – 10 νοσηλεύτριες από τα Νοσοκομεία της Κρήτης εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι ναι μεν έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που φορούν πλέον μάσκα, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα δεν τη φορούν σωστά. “Όχι κάτω από τη μύτη τη μάσκα, ενώ δεν την τραβάμε πιάνοντάς τη από τη μέση της εξωτερικής επιφάνειας. Την ανασηκώνουμε τραβώντας τη από την πάνω άκρη της. Επίσης, αν φοράμε γυαλιά, τη στερεώνουμε με τα γυαλιά μας για να μην πέφτει”, αναφέρει η καθηγήτρια.

Δεν μπορεί όμως να μην εκφραστεί με πικρία για όσους ακόμη δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού ή για εκείνους που έχουν την εντύπωση ότι είναι άτρωτοι λόγω του νεαρού της ηλικίας. Για όλους αυτούς το μόνο που έχει να πει είναι ότι αυτή τη στιγμη ο μέσος όρος των ανθρώπων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι τα 52 έτη.

Αναφορικά με το πότε θα αποδώσουν τα lockdown, η κ. Γιαμαρέλλου είπε ότι “στην Αθήνα υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ κρίσιμη θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα, που θα έχουμε κλείσει 15 μέρες απομόνωσης, στη Θεσσαλονίκη, όμως, η κατάσταση εξακολουθεί να δείχνει κρίσιμη. Το ιικό φορτίο στα λύματα, κατά τους ειδικούς, δείχνουν μια μικρή τάση πτώσης, αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό. Επίσης,ούτε μπορούμε, στηρίζοντας όλες τις ελπίδες μας στο εμβόλιο, να μην είμαστε προσεχτικοί, καθώς δεν θα μπορέσει να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός αμέσως”, καταλήγει.