Αρχική > Featured > Γεροτζιάφας, καθ. Αιματολογίας στη Σορβόνη: “Μη φτιάχνουμε ψευδείς ελπίδες, μετά το καλοκαίρι του ’21 το εμβόλιο”

Γεροτζιάφας, καθ. Αιματολογίας στη Σορβόνη: “Μη φτιάχνουμε ψευδείς ελπίδες, μετά το καλοκαίρι του ’21 το εμβόλιο”

Η έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού “παγώνει” την Ευρώπη και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα, τα σωστά μέτρα. Χρειάζεται επομένως μια πανστρατιά αυτή τη στιγμή, όλοι φορείς της κοινωνίας να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι Ελληνας καθηγητής αιματολογίας στην πανεπιστημιακή σχολή της Σορβόνης, υπεύθυνος τμήματος θρόμβωσης στο νοσοκομείο Τενόν και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και θρόμβωση Incerm u938 και δεν διαστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους;” Το εμβόλιο δεν θα εξαφανίσει τον κορωνοϊό σήμερα. Αυτό που προέχει είναι αυτή τη στιγμή να δοθεί έμφαση στις θεραπευτικές στρατηγικές που έχουν αποτέλεσμα και να αναπτυχθεί καλύτερη μεθοδολογία για να αντιμετωπιστούν οι ασθενείς που θα νοσήσουν με covid-19, με τις ευάλωτες ομάδες να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο”.

«Η πίεση στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Θα έχουμε πρόβλημα» προέβλεψε και συμπλήρωσε μιλώντας για τα δεδομένα που επικρατούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: «Πρέπει να κινητοποιηθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό στην Ευρώπη. Να περιθάλπονται νωρίς οι άνθρωποι, ώστε να μην καταλήγουν στην Εντατική… Δεν έχουμε χρόνο για να το μαζέψουμε. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα».

Ο καθηγητής κάνει επίσης λόγο για τη μεγάλη ανάγκη να επιχειρηθεί ξανά ένα γενικό lockdown, αλλά και να δημιουργηθούν κέντρα αποθεραπείας των ασθενών και διαγνωστικά κέντρα που θα μπορούν να διαγνώσουν τους ασθενείς εκείνους που θα νοσήσουν πιο βαριά. “Είναι αναγκαίο να γίνει αύξηση δαπανών, ώστε να φτιαχθούν πτέρυγες στα νοσοκομεία για τους ασθενείς covid. Από την άλλη, η πανδημία μάς διδάσκει και αυτό που έχουμε μάθει μέχρι τώρα, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν νέας μορφής κοινωνικές σχέσεις.”

Τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τώρα το εμβόλιο, ο κ. Γεροτζιάφας είπε πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα καταστεί εφικτός μετά το καλοκαίρι του 2021, σε έναν, ενάμισι χρόνο. Τέλος, αναφορικά με την ανοσία της αγέλης σημείωσε πως, αν επιλεγεί αυτή η διαδικασία, «θα καταδικάσουμε σε θάνατο χιλιάδες ανθρώπους», ενώ σχολίασε σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων: «Μεγάλο θέμα τα σχολεία, δεν μπορείς να τα κλείσεις, τα παιδιά θα μείνουν αμόρφωτα».