Αρχική > Θέατρο-Χορός > Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Ναι είμαι φοβισμένος! Η πανδημία δεν είναι αστεία υπόθεση»

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Ναι είμαι φοβισμένος! Η πανδημία δεν είναι αστεία υπόθεση»

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης παίζει μία παρτίδα Τάβλι με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Λευτέρη Γιοβανίδη. Μια κωμωδία χαρακτήρων, που αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».

Το “Τάβλι”, είναι έργο προφητικό και γι’ αυτό πάντα επίκαιρο ανέβηκε για πρώτη φορά, στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν.

Εμείς μιλήσαμε με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση με αφορμή την παράσταση αυτή…

Φοβάστε το φετινό καλοκαίρι; Σας έχει φοβήσει όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία;

Ναι είμαι φοβισμένος! Όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για τον χειμώνα που έρχεται. Η πανδημία δεν είναι αστεια υποθεση. Το θέατρο τα τελευταία χρόνια περνάει μια μάλλον δύσκολη φάση, ίσως λόγω οικονομικής κρίσης, ίσως γιατί πληρώνει κι άλλες παθογένειες. Επομένως αυτή η κατάσταση το βρίσκει ευάλωτο και όχι στα καλύτερά του. Φοβάμαι λοιπόν και για το κοντινό μέλλον, άλλα και για την εξέλιξή που θα έχει αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό και τις συνέπειές του.

Θεωρείτε ρίσκο το γεγονός πως περιοδεύετε φέτος με μία παράσταση;

Σίγουρα με αυτές τις συνθήκες είναι λίγο ρίσκο! Βέβαια προσπαθήσαμε όσο γίνεται να μειώσουμε τις πιθανότητες αποτυχίας επιλέγοντας προσεκτικά τις κινήσεις μας, αλλά μεταξύ μας κάθε δουλειά στο θέατρο πια είναι ρίσκο! Μάθαμε να ζούμε με αυτό!

Ποια πιστεύετε πως είναι η ψυχολογία του κοινού πλέον;

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος… Από τη μια υπάρχει σίγουρα μια δίψα για ζωντανό θέαμα, μας έχει λείψει. Θέλουμε και λίγο να ξορκίσουμε τον φόβο μας! Από την άλλη υπάρχει σίγουρα κι ένα μάγκωμα, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο… Μην ξεχνάτε ότι καθημερινά αλλάζουν και τα δεδομένα που επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου.

Τι θα δούμε σ΄αυτήν την παρτίδα τάβλι; Γιατί επιστρέφετε σ΄αυτήν;

Το Τάβλι είναι ένα λατρεμένο έργο που παίζεται σχεδόν αδιάκοπα από το πρώτο ανέβασμα του το 1973 ως σήμερα. Καταπληκτική σκιαγράφηση δύο χαρακτήρων τρομακτικά γνώριμων και ανατριχιαστικά επίκαιρων. Έχει δύναμη μεγάλη αυτό το κείμενο που δεν σε αφήνει να το αφήσεις!

Ψυχογραφείστε μας τους ήρωές της…

Οι ήρωες στο έργο αποτελούν δύο πόλους που δεν μπορούν να υπάρξουν χωριστά. Ο έξυπνος και ο αφελής. Ο δαιμόνιος Φώντας που καταστρώνει συνεχώς σχέδια και ο αφελής Κόλιας πιστός ακόλουθος και ακροατής αυτών των σχεδίων. Κατά βάση, όμως, δύο αφελή κακόμοιρα ανθρωπάκια που ονειρεύονται να πιάσουν την καλή, καταβάλλοντας τον λιγότερο δυνατό κόπο!

Πόσο αντικατοπτρίζεται η ψυχολογία του νεοέλληνα στο έργο αυτό του Κεχαϊδη;

Χαρακτηριστικό της φυλής μας ήταν και θα είναι και το όνειρο και η προσπάθεια να τα κονομήσουμε χωρίς να δουλέψουμε! Ένα άλλο δικό μας στοιχείο είναι επίσης αυτή η εφευρετικότητα! Η πεποίθηση ότι τα σχέδιά μας είναι τα καλύτερα του κόσμου και αν είχαμε λίγη τύχη θα ήμασταν μεγιστάνες! Για δουλειά ούτε κουβέντα! Η δουλειά ήταν πάντα για τους άμυαλους! Εμείς που έχουμε μυαλό δεν χρειάζεται να δουλέψουμε, έχουμε σχέδια!!!!!!

Τι θα θέλατε να αφήσει στους θεατές;

Μια ώρα χαράς κυρίως κι από κει και πέρα ο καθένας ας πάρει αυτό που νομίζει και μπορεί! Η παράσταση έχει πολλά να δώσει και για σκέψη και για διασκέδαση. Το τι θα πάρουν οι θεατές είναι δικό τους θέμα. Εμείς κάνουμε το καλύτερο που πιστεύουμε.

Φέτος επιστρέψατε στο Καφέ της Χαράς. Ποια τα συναισθήματά σας;

Ευχάριστα! Ξαναέσμιξα με ανθρώπους που αγαπώ και με έναν ρόλο που με σημάδεψε. Ως εκεί όμως!

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός τι θα είχατε γίνει; Υπάρχουν στιγμές που το έχετε μετανιώσει;

Όχι δεν το έχω μετανιώσει! Έχω πάρει πολλές χαρές και πολλή αγάπη σ’ αυτήν τη δουλειά! Και μου αρέσει πολύ, όπως όταν τελείωνα τη σχολή! Αλλά από την άλλη, υποθετικά θα μπορούσα να κάνω κι άλλα πράγματα στη ζωή μου. Κυρίως ασχολίες που έχουν να κάνουν με τη φύση, που τις αγαπω πολύ, κηπουρική κ.ά.

Ο μεγαλύτερος φόβος σας ποιος είναι;

Νομίζω ότι έχει να κάνει με θέματα υγείας των ανθρώπων που αγαπώ. Εκεί νιώθω τελείως αδύναμος και αυτό είναι που με φοβίζει πιο πολύ.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια;

Τίποτα το τρομερό… Να είμαι καλά και κυρίως να είναι καλά οι άνθρωποί μου, η οικογένειά μου. Να μπορώ να δουλεύω στη δουλειά που αγαπώ …αυτά! Απλά πράγματα!!!

Μελλοντικά σχέδια;

Με όλα αυτά που μας έτυχαν τον τελευταίο χρόνο μαθαμε να αποφεύγουμε να απαντάμε σε τέτοιες ερωτήσεις!!! Η ζωή ανατρέπει τα πάντα πολλές φορές! Οπότε μόνο βραχυπρόθεσμα σχέδια κι αυτά δειλά δειλά!!!Για την ώρα έχουμε την περιοδεία με το Τάβλι και τα γυρίσματα του Καφέ της Χαράς που συνεχίζονται Καλά είναι!

Info:

Κείμενο : Δημήτρης Κεχαΐδης

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα

Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Bοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Σκιαδαρέση

Με τους : Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση

Τιμές εισιτηρίων : 12 € και 10 € (φοιτητικό-άνεργοι – ΑΜΕΑ)

Ώρα έναρξης : 9.15 μμ

Πρόγραμμα περιοδείας

Τετάρτη 29 Ιουλίου Αίγινα Αυλή του 2ου Δημοτικού σχολείου

Πέμπτη 30 Ιουλίου Σαρωνίδα CINEMAX ΤΡΙΑΝΟΝ

Σάββατο 1 Αυγούστου Ρόδος Μεσαιωνική τάφρος

Τρίτη 25 Αυγούστου Ρέθυμνο ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ (ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΟΡΤΕΤΖΑΣ)

Τετάρτη 26 Αύγουστος Χανιά – ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

Δευτέρα 31 Αυγούστου και Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου Θεσσαλονίκη Θέατρο Κήπου

Πέμπτη 27 και 28 Αύγουστος Ηράκλειο – Τεχνόπολις park

Δευτέρα 31 Αυγούστου και Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου Θεσσαλονίκη Θέατρο Κήπου

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου Βέροια – ΘΕΡΙΝΟ Κινηματοθέατρο Σταρ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου Βόλος – CINEΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΗ

Κυριακή 6/9 Πειραιάς – ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΕΙΟ