Αρχική > Τι Νέα; > Γεραπετρίτης: Μέσα στον Δεκέμβριο οι πρώτες παρτίδες εμβολίου – Θα παίρνουν βεβαίωση όσοι το κάνουν
%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%cf%800

Γεραπετρίτης: Μέσα στον Δεκέμβριο οι πρώτες παρτίδες εμβολίου – Θα παίρνουν βεβαίωση όσοι το κάνουν

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε πως οι κατηγορίες πολιτών που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι εκείνοι που θα καταστεί απολύτως αναγκαίος ο εμβολιασμός τους και όπως εκτίμησε αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου.

Ο κ.Γεραπετρίτης διευκρίνισε, ότι σύμφωνα με το σχέδιο, οι υγειονομικοί και οι ευάλωτες κατηγορίες θα προταχθούν. Το σχέδιο έχει μεγάλες διαχειριστικές δυσκολίες «αλλά είμαστε αισιόδοξοι πως με την παρτίδα του Ιανουαρίου, πολύ σύντομα θα έχουμε εμβολιάσει ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού που είναι αναγκαίο για την αναχαίτιση του ιού»

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, κάθε πολίτης που θα εμβολιάζεται θα παίρνει βεβαίωση ότι έχει ήδη κάνει το εμβόλιο. Το πιστοποιητικό θα βοηθά να αποφευχθούν οι διπλοεμβολιασμοί και κάθε πολίτης θα μπορεί να το αξιοποιεί για δική του χρήση. «Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί η ίδια η αγορά να ρυθμίσει τα ζητήματα με την προστασία, ήδη υπάρχει ευρύτατη συζήτηση – όχι ακόμα σε επίπεδο κανόνων δικαίου, περισσότερο σε επιστημονικό επίπεδο – για το αν θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μεταφορών με την βεβαίωση», σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όσοι εμβολιάζονται δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ στα σύνορα και θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, πρόσθεσε.

Κατόπιν ραντεβού

Το εμβόλιο θα γίνεται με ραντεβού και όπως είπε υπουργός, ο εμβολιασμός δεν θα είναι μεν υποχρεωτικός, αλλά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει το κοινό τη σημασία του.

«Θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού που θα είναι οικειοθελής. Να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας το εμβόλιο, αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να πάμε στο εμβόλιο, όλα τα εμβόλια που είναι στο στάδιο προέγκρισης, έχουν υψηλό στάδιο αποτελεσματικότητας και δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξ΄αυτού», ανέφερε.

Διευκρίνισε δε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι από τα πρώτα που θα εμβολιαστούν.

«Είναι αυτονόητο ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του κράτους να διασφαλίζεται η υγεία εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις, αλλά και επιπλέον διότι θα πρέπει να δοθεί ένα υπόδειγμα προς τους πολίτες […] Ελπίδα μας είναι όλο το πολιτικό προσωπικό και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και οι βουλευτές να εμβολιαστούν, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες», σημείωσε.

Στις δυσκολίες περιλαμβάνεται η μεταφορά του εμβολίου, αφού το σκεύασμα της Pfizer πρέπει να βρίσκεται σε ξηρό πάγο σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεύτερη πρόκληση θεωρείται ο ίδιος ο εμβολιασμός – ποια θα είναι τα σημεία του εμβολιασμού και πώς θα καλούνται οι πολίτες, αφού το σκεύασμα μπορεί να παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα εκτός χαμηλής θερμοκρασίας

%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%cf%800 %ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%cf%802

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%cf%804