Αρχική > Featured > Γαμήλιες προετοιμασίες εν μέσω κορωνοϊού – Μια wedding planner λύνει τις απορίες κάθε μέλλουσας νύφης

Γαμήλιες προετοιμασίες εν μέσω κορωνοϊού – Μια wedding planner λύνει τις απορίες κάθε μέλλουσας νύφης

Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τα σχέδια πολλών ζευγαριών που είχαν οργανώσει τον γάμο τους για φέτος. Μαζί με το άγχος των μελλόνυμφων καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, την ίδια αγωνία βίωναν και οι επαγγελματίες στον χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων, οι οποίοι έπρεπε να διαχειριστούν τις ακυρώσεις, την απογοήτευση των πελατών τους και τη ζημία που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο, επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και πολλοί είναι οι… θαρραλέοι που αποφάσισαν να μην ακυρώσουν τον γάμο τους παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει ακόμα επίσημες οδηγίες για τις δεξιώσεις. Τελικά θα δούμε αντισηπτικά στα τραπέζια και χορούς με γάντια; Τι θα γίνει με τις υπηρεσίες buffet; Αναμένεται μείωση τιμών δεδομένης της κατάστασης; Και τι είναι οι Micro weddings που φαίνεται ότι θα επικρατήσουν από εδώ και στο εξής;

Το Infowoman.gr επικοινώνησε με την Δήμητρα Γρηγορέα, event planner της εταιρίας DeplanV, η οποία μάς έλυσε όλες τις απορίες γύρω από τη διοργάνωση των γάμων στην εποχή του κορωνοϊού.

Πώς επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού τον κλάδο της διοργάνωσης γάμων και βαπτίσεων;

Η διοργάνωση εκδηλώσεων συνολικά σαν κλάδος ήταν ο πρώτος -μαζί με την τουριστική βιομηχανία- που βίωσε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις είναι συνδεδεμένες με την ανθρώπινη επαφή και χαρά και η νέα κατάσταση εξαρχής απαιτούσε αποστάσεις και αυστηρά πρωτόκολλα. Αυτά μεταξύ τους δεν ταίριαζαν και για αυτό οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Επισήμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα μέχρι και σήμερα ο τρόπος διεξαγωγής των γάμων και βαπτίσεων και όσες οδηγίες ανακοινώθηκαν στα μέσα βασίζονται σε συνδυασμό των ανακοινώσεων που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των χώρων εστίασης και των εκκλησιών. Η ανασφάλεια που δημιούργησε η νέα συνθήκη, οδήγησε στην αναβολή των περισσότερων εκδηλώσεων για το 2021 και στην ακύρωση ορισμένων άλλων. Ελάχιστες περιπτώσεις πελατών με δεξιώσεις μετά το Δεκαπενταύγουστο, επέλεξαν να μην αλλάξουν τα σχέδια τους ακόμα και να λάβουν οριστικές αποφάσεις μέσα στον επόμενο μήνα ελπίζοντας ότι η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα θα λειτουργήσει προς όφελος τους.

Από την επαφή που έχετε με τα ζευγάρια που σχεδίαζαν να παντρευτούν φέτος, ποια στάση επικράτησε; Τα περισσότερα μετέθεσαν τον γάμο τους για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι ή προτίμησαν να τον κάνουν του χρόνου;

Αναφέρθηκα στο θέμα της στάσης που επέλεξαν να κρατήσουν τα ζευγάρια και στην προηγούμενη ερώτησή σας, ακριβώς γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία του αποτελέσματος της πανδημίας στον κλάδο μας.

Οι Ιταλίδες wedding planners που προηγήθηκαν χρονικά στο πρόβλημα, πολύ σύντομα μετά τα πρώτα κρούσματα στη χώρα τους εμφανίστηκαν στα social media με μια δυνατή καμπάνια που προέτρεπε τους πελάτες να μην ακυρώσουν αλλά να αναβάλλουν «Postpone. Do not cancel. Save events»‎. Με αυτό το motto κινηθήκαμε και εμείς στην Ελλάδα, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία και επιδιώκοντας να «σώσουμε» όσο περισσότερες εκδηλώσεις γίνονταν έστω και αν έπρεπε να τις αναβάλλουμε για το επόμενο καλοκαίρι ή για το χειμώνα. Η αίσθηση ότι δεν ακυρώναμε έδινε και σε εμάς τους επαγγελματίες, αλλά και στους τους πελάτες μια ελπίδα ότι αυτό που συμβαίνει είναι προσωρινό και ότι αργά ή γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Photo Credits: www.ak3fotografia.com

Πάντως επί της σημερινής πραγματικότητας παραμένει άλυτο το ζήτημα της αναλογίας ατόμων και τετραγωνικών των χώρων εκδηλώσεων, καθώς αν ο πελάτης επιλέξει να αναβάλλει την εκδήλωση για λίγο αργότερα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, τότε μάλλον θα πρέπει να αποδεκτεί το ενδεχόμενο να πρέπει να μειώσει τους καλεσμένους του κατά πολύ. Γάμοι των 500 ατόμων είναι απίθανο να μπορέσουν φέτος να πραγματοποιηθούν. Όμως αν υπάρχει ευελιξία και το ζευγάρι μπορεί να συμβιβαστεί με μια μικρότερη λίστα καλεσμένων που να μην ξεπερνά τα 100 -150 άτομα, τότε θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να έχει κανένα δισταγμό στο να προχωρήσει με την εκδήλωσή του.

Η Αθήνα και τα νησιά μας αποτελούν ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινό γάμο για πολλούς τουρίστες. Τι θα γίνει με τους γάμους από το εξωτερικό που είχαν προγραμματιστεί για φέτος;

Πολύ σωστή η ερώτησή σας καθώς διαχωρίζει τους γάμους ακριβώς όπως τους χωρίζουμε και εμείς οι επαγγελματίες. Οι γάμοι των Ελλήνων πελατών, δηλαδή όσων είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας, των οποίων οι καλεσμένοι είναι επίσης γηγενείς, με τον ένα ή άλλο τρόπο παρόλες τις δυσκολίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν το ζευγάρι το επιθυμεί.

Η δυσκολία βρίσκεται όμως στην περίπτωση των “Destination Weddings”. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε σε γάμους πελατών από χώρες του εξωτερικού (ενδεικτικά Αμερική, Αυστραλία, Λίβανο, Αγγλία, Γερμανία, Κίνα, Ινδία κ.ά.) οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας μαζί με τους καλεσμένους τους για να συνδυάσουν τη διοργάνωση της εκδήλωσής τους με διακοπές. Αρκετοί από αυτούς είναι στην ουσία Έλληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς που έχουν όνειρο ζωής να γυρίσουν στη χώρα των γονέων ή παππούδων τους για τη σημαντική αυτή στιγμή της ζωής τους ή πρόκειται για Έλληνες που βρέθηκαν στο εξωτερικό σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής τους για σπουδές ή επαγγελματικούς λόγους.

Οι γάμοι αυτής της κατηγορίας πελατών είναι σε οριστική παύση ή στην καλύτερη περίπτωση σε αναβολή για το 2021, δημιουργώντας ένα ντόμινο οικονομικής καταστροφής σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως τις πτήσεις, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Εξαιτίας της διαμεσολάβησης διεθνών πτήσεων, που ακόμα είναι σε εκκρεμότητα, της ανάγκης έκδοσης τουριστικής βίζας για ορισμένες περιπτώσεις και της αγωνίας της μετατόπισης ευθύνης πιθανής ασθένειας στη χώρα φιλοξενίας, το αποτέλεσμα είναι οι γάμοι αυτοί να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν τη φετινή σεζόν.

Από πλευρά μας οι Έλληνες wedding planners (και όλοι οι σχετικοί επαγγελματίες του κλάδου όπως φωτογράφοι, βιντεογράφοι, κομμωτές, μακιγιέζ, διακοσμητές, ανθοπωλεία, χώροι εκδηλώσεων, σχεδιαστές νυφικών κτλ.) κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μην αισθανθούν οι πελάτες μας πιεσμένοι να λάβουν κάποια καθοδηγημένη απόφαση, τους ενημερώνουμε φυσικά ότι η χώρα μας παραμένει ασφαλής προορισμός και ελπίζουμε ότι ο επαγγελματισμός μας σε συνδυασμό με τις αξιέπαινες διεθνείς κριτικές που κυκλοφορούν για την Ελλάδα αυτή την περίοδο ότι θα λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον θετικά για όλους μας.

Photo Credits: www.ak3fotografia.com

Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις δεξιώσεις; Αναμένεται η κυβέρνηση να δώσει οδηγίες για τη διοργάνωση των γάμων/βαπτίσεων, εκτός από όσες αφορούν στην εκκλησία; Ισχύουν όσα ακούμε για αντισηπτικά στα τραπέζια και χορούς με γάντια;

Δεν είμαι σίγουρη αν είναι δυνατόν να δημοσιευθούν κρατικές οδηγίες για καθεμιά κατηγορία επαγγελματικής δραστηριότητας. Ούτως ή άλλως αν δεν κάνω λάθος και η δική μας χώρα πορεύεται βάσει οδηγιών που ανακοινώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οπότε συνδυαστικά αν κάποιος δει όλες τις πληροφορίες που ανακοινώθηκαν ήδη μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το τι ισχύει και για τον τρόπο διεξαγωγής των δεξιώσεων γενικότερα. Υπάρχουν περιορισμοί σχετικοί με το πόσα άτομα επιτρέπονται ανά πόσα τετραγωνικά, περιορισμοί σχετικοί με το πόσα άτομα μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και τι αποστάσεις πρέπει να έχουν τα τραπέζια μεταξύ τους. Και όλα τα παραπάνω αφορούν όπως σας είπα το χώρο της εστίασης, αλλά λογικά αν το σκεφτεί κάποιος μπορεί αναλογικά να μεταφερθούν οι οδηγίες και στους χώρους δεξιώσεων.

Τα αντισηπτικά και τα γάντια θεωρώ ότι είναι το λιγότερο πρόβλημα ή μάλλον δεν είναι καν πρόβλημα καθώς η παρουσία τους δεν εμποδίζει το κέφι και την καλή διάθεση. Δείτε το περισσότερο σαν μια προσθήκη στο «κουτί πρώτων βοηθείων» που ούτως ή άλλως οφείλουμε να έχουμε σε κάθε εκδήλωση.

Προσωπικά αισθάνομαι ότι ξέρουμε τι να κάνουμε και μάλλον θα πρέπει όπως όλα δείχνουν το πρώτο διάστημα να προτρέψουμε τους πελάτες μας να μειώσουν τους καλεσμένους τους στα 100-150 άτομα ώστε τα πρωτόκολλα ασφαλείας να μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αναστάτωση.

Τέλος έχω προσωπικά ακόμα ενά ερώτημα για το τι θα γίνει με το ζήτημα του buffet καθώς με την πρώτη ματιά φαίνεται να μην επιτρέπεται, αλλά από την άλλη σχεδόν όλα τα κτήματα γάμου «πουλάνε» το χώρο τους μαζί με το φαγητό προσφέροντας οικονομικές τιμές για buffet service. Το σερβιριστό menu με 3-4 ατομικά πιάτα φαίνεται να είναι μονόδρομος αν και το κόστος του είναι υψηλότερο και απαιτεί και επιπλέον σερβιτόρους και μάγειρες για να υλοποιηθεί. Λογικά εντός του επόμενου μήνα θα ξεκαθαριστεί και αυτό το ερωτηματικό ενώ ενδέχεται ακόμα τα catering να βρουν κάποια ευφάνταστη λύση, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και τιμές, απλά με ένα πιο ασφαλή τρόπο, αρά ουσιαστικά στο τέλος της ημέρας να μην έχουμε και μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής και κανένα λόγο να αναστατωθούμε.

Πιστεύετε ότι όλο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για τα ζευγάρια να αναθεωρήσουν μερικά πράγματα στον γάμο τους; Για παράδειγμα, να μειώσουν τον αριθμό των καλεσμένων και να στραφούν σε πιο κλειστούς γάμους; Είναι κάτι που θα δούμε να συμβαίνει;

Η λέξη αναθεώρηση αυτόματα για εμένα σημαίνει ότι ό,τι συνέβαινε πριν αναθεωρήσουμε ήταν λάθος. Το να μειώσουν τα ζευγάρια τον αριθμό καλεσμένων τους είναι μια τρέχουσα ανάγκη που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας. Δεν πιστεύω ότι θα είναι ένα δεδομένο που θα ισχύει για πάντα. Μην ξεχνάτε ότι ο γάμος έχει να κάνει και με στοιχεία κουλτούρας και παράδοσης. Είναι γνωστό ότι στην Κρήτη διοργανώνονται ανοικτοί γάμοι που φτάνουν ακόμα και τα 1.000 άτομα και σε χωριά της Ηπείρου οι γάμοι ντόπιων είναι ανοικτοί για όλη την τοπική κοινωνία. Πάντως είναι γεγονός ότι η διεθνής αρθογραφία εδώ και καιρό προέβαλε ως τάση τους λεγόμενους «Micro weddings».

Οι γάμοι αυτοί έχουν ως μέγιστο αριθμό καλεσμένων τα 50 άτομα και η αγορά τους προέβαλε ως αναγκαία μετεξέλιξη της social media εποχής των Millennials. Oι Micro weddings επιτρέπουν στα ζευγάρια να υλοποιήσουν ένα γάμο διαστάσεων instagram με εντυπωσιακή διακόσμηση, πανέμορφα λουλούδια, περίτεχνες κατασκευές, πυροτεχνήματα, ακριβά δώρα για τους καλεσμένους, νυφικά φορέματα διεθνών σχεδιαστών και διάσημους φωτογράφους για να πραγματοποιήσουν την πιο τέλεια λήψη. Μειώνοντας τον αριθμό καλεσμένων, μείωνουν αυτόματα και το κόστος ανά άτομο και έτσι με το διαθέσιμο budget τους μπορούν να πραγματοποιήσουν τον γάμο των ονείρων τους.

Photo Credits: cpsofikitis.com

Πλέον η τάση αυτή έγινε αναγκαία στη νέα εποχή που διανύουμε για άλλους λόγους φυσικά. Αν η ερώτηση με αφορά προσωπικά θα πρέπει να πω, πως δεν βρίσκω κάποιο μεγάλο κακό στην ανάγκη μείωσης των ατόμων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής, αλλά σαν επαγγελματίας σέβομαι και τις περιπτώσεις εκείνων που την ημέρα του γάμου τους θέλουν να μοιραστούν τη χαρά τους με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Περισσότερο πάντως με απασχολούν τάσεις που εντάσσουν την τεχνολογία στη διαδικασία π.χ. γάμοι μέσω zoom ή live streaming όσο με απασχολεί και η γενικότερη επιβολή της τεχνολογίας σε όλη μας τη ζωή από φαινόμενα όπως τα online conferences και η ύπαρξη applications που μας προτρέπουν να διασκεδάσουμε με την παρέα μας ως avatar σε ένα εικονικό bar (virtual spaces).

Αναμένεται να δούμε αύξηση ή μείωση τιμών στα μυστήρια από εδώ και στο εξής δεδομένης της κατάστασης με τον κορωνοϊό;

Νομίζω ότι το σωστό ερώτημα είναι αν θα προκύψει μείωση εξαιτίας της κατάστασης και όχι αύξηση. Ένα τόσο σοβαρό και επικίνδυνο για την υγεία μας γεγονός όπως η πανδημία δεν μπορεί να είναι αιτία να αυξηθούν οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Εκτός αν κάποιος πει ότι η κοινωνική απομόνωση αναγκάσει τους ανθρώπους να παντρευτούν για να αποφύγουν την επιβαλλόμενη μοναξιά. Σε πρώτη φάση έχει σίγουρα οδηγήσει σε μείωση. Σε δεύτερη φάση και καθώς η κανονικότητα θα επανέρχεται θεωρώ ότι η ανθρώπινη φύση θα βρει τον τρόπο να βρει και πάλι τις ισορροπίες της. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις ήταν πάντα μέρος της ζωής μας και η δημιουργία στιγμών χαράς είναι απαραίτητο συστατικό για μια ευτυχισμένη πορεία. Θα τις αναζητήσουμε και θα βρούμε τρόπο να τις υλοποιούμε καθώς εξυπηρετούν την ανάγκη μας για επαφή και κοινωνικότητα.

Πότε θα συμβουλεύατε τα ζευγάρια που ακύρωσαν τον γάμο τους να τον κάνουν τελικά; Ένας χειμωνιάτικος γάμος θα ήταν εξίσου καλή ιδέα;

Τόσο εγώ όσο και αρκετοί συνάδελφοι επιλέξαμε συνειδητά από την αρχή της ιστορίας αυτής να σταθούμε στους πελάτες μας σε ανθρώπινο επίπεδο και να σεβόμαστε τις ανησυχίες τους χωρίς όμως να προσπαθούμε να επιβάλλουμε την γνώμη μας. Οπότε αποφύγαμε να δώσουμε συμβουλές σε μια τόσο ρευστή κατάσταση που οι οδηγίες πρέπει να δίνονται αυστηρά από τους επιστήμονες και μόνο. Για παράδειγμα ακόμα και αν προτρέψω μέσα από το χώρο που μου δίνει το InfoWoman για την επιλογή ενός χειμερινού γάμου – που εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ σαν ιδέα – δεν μπορώ να παραβλέψω τις πιθανότητες που δίνουν οι ιατροί για αύξηση των κρουσμάτων στη διάρκεια του χειμώνα ειδικά μάλιστα εάν δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο ακόμα. Οπότε δυστυχώς δεν μπορώ να δώσω μια συγκεκριμένη απάντηση για να βοηθήσω τα ζευγάρια να λάβουν αποφάσεις.

Ως wedding planner πάντως δεν σας κρύβω ότι έχω μεγάλη αγάπη στους γάμους που λαμβάνουν χώρα λίγο πριν ή λίγο μετά την εορτή των Χριστουγέννων και διακοσμητικά μου δίνουν πολύ μεγάλη έμπνευση να δημιουργήσω ξεχωριστά concepts. Ο κόσμος έχει ούτως ή άλλως εξαιτίας των Χριστουγέννων θετική διάθεση και αυτό σε συνδυασμό με τη χαρά που προκαλεί μια κοινωνική εκδήλωση σαν το γάμο και τη βάπτιση, μας κάνουν όλους διοργανωτές, πελάτες και καλεσμένους να λειτουργούμε με ακόμα μεγαλύτερη δημιουργικότητα.

Τι θα συμβουλεύατε τα ζευγάρια που πρόκειται τελικά να παντρευτούν φέτος εν μέσω κορωνοϊού;

Επιλέγω συνειδητά και στις δύο ιδιότητες μου ως event planner και ως διδάσκουσα στο Μητροπολιτικό κολλέγιο να μην συμβουλεύω άμεσα. Στη δική μας δουλειά δεν κυκλοφορούν εγχειρίδια ή αναγνωρισμένη βιβλιογραφία με οδηγίες. Υπάρχουν μόνο διαπιστώσεις που σχετίζονται με την εμπειρία που προκαλεί η μακροχρόνια επαγγελματική απασχόληση με το αντικείμενο. Άρα μιλάμε καθαρά για προσωπική γνώμη και όχι για διαπιστώσεις που επιθυμώ να τις ακολουθήσει κάποιος τρίτος.

Συμπερασματικά λοιπόν μου αρέσει να βλέπω το κάθε ζευγάρι σαν μια ξεχωριστή περίπτωση. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ανάλογα με τις συναισθηματικές και πρακτικές ανάγκες του κάθε ζευγαριού. Εάν λοιπόν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν το γάμο τους τη φετινή σεζόν όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για να διαχειριστούμε την εκδήλωση με βάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν. Η επιτυχία της εκδήλωσης έχει να κάνει με την καλή διάθεση του ζευγαριού και των καλεσμένων του και η δική μας επαγγελματική αρμοδιότητα είναι μέσα από την δουλειά μας να διασφαλίσουμε αυτή την καλή διάθεση.

Προσωπικά για ένα ζευγάρι που λάμπει από έρωτα και επιθυμία επισφράγισης της κοινής τους ζωής, θα έβαζα το 100% των δυνάμεών μου για να κάνω το όνειρό του πραγματικότητα σε όποια χρονική στιγμή και αν επέλεγε να παντρευτεί, με όποια κοινωνική δυσκολία μπορεί να συνέβαινε γύρω μου. Η ευτυχισμένη ζωή είναι αποτέλεσμα πολλών όμορφων αναμνήσεων και η ημέρα του γάμου τους θα πρέπει να είναι μια από αυτές τις αναμνήσεις που θα καταγραφεί ιδανικά ως η καλύτερη. Δικό μας χρέος ως επαγγελματίες είναι να βάλουμε τα δυνατά μας για να συμβεί αυτό ακόμα και αν τελικά για τη φετινή σεζόν θα πρέπει να τους προτρέψουμε να είναι πιο επιλεκτικοί με την τελική λίστα καλεσμένων τους.

Photo credits κεντρικής φωτογραφίας: Σταύρος Εμμανουήλ