Αρχική > Συνταγές > Φτιάξαμε την κιμαδόπιτα του Άκη Πετρετζίκη με το σούπερ τραγανό φύλλο (συνταγή)

Φτιάξαμε την κιμαδόπιτα του Άκη Πετρετζίκη με το σούπερ τραγανό φύλλο (συνταγή)

Η περίοδος της καραντίνας έχει δώσει σε πολλούς την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, γι’ αυτό κι εμείς μπήκαμε στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε την περίφημη κιμαδόπιτα του Άκη Πετρετζίκη και να διαπιστώσουμε αν το φύλλο είναι όντως τόσο τραγανό όσο υπόσχεται ο διάσημος σεφ στη συνταγή του.

Πολλοί κατατάσσουν τις πίτες στα σνακ αλλά η συγκεκριμένη είναι τόσο χορταστική που μπορεί να σταθεί μόνη της και ως κυρίως γεύμα. Η ζουμερή και αρωματική γέμιση σε συνδυασμό με το τραγανό φύλλο απογείωσαν το τελικό αποτέλεσμα!

Υλικά

1 κρεμμύδι, μεγάλο

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 καρότα

2 σέλερι

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

150-200 γρ. πελτέ ντομάτας

1 κιλό κιμά χοιρινό

1 κύβο κότας

330 ml μπίρα, μαύρη

4 κλ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

4 κλ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

200 γρ. κασέρι, τριμμένο

1 αβγό

αλάτι, λίγο πιπέρι

450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες

150 ml ελαιόλαδο, για τα φύλλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Χοντροκόβουμε τα καρότα και το σέλερι και τα προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να καραμελώσουν για 4-5 λεπτά και να πάρουν τα λαχανικά ωραίο χρώμα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Με το που πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για να μην πικρίσει. Τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και τη μπίρα.

Αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Αυτό μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το δεντρολίβανο με το θυμάρι για γεύση και άρωμα. Προσθέτουμε ακόμα το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Το τυρί θα δέσει όλη τη γέμιση. Τέλος, μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αυγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι 25×35 εκ. και στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί). Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μισά φύλλα της συσκευασίας για το κάτω μέρος της πίτας.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά. Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα. Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού.

Χαράσσουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά. Τοποθετούμε την πίτα στην ψηλή σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα. Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψουμε.