Η μεγάλη μέρα έφτασε κι αν δεν έχετε σχέδια για κάποιο ταβερνάκι αλλά σκοπεύετε να… τσικνίσετε στο σπίτι παρέα με την οικογένεια και καλούς φίλους, αυτές οι σπιτικές πίτες δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σας!

Είτε τις φτιάξετε για να τυλίξετε τα σπιτικά σουβλάκια σας είτε απλά για να συνοδεύσετε το κρέας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας! Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείτε να τις κόψετε στα τέσσερα και να τις σερβίρετε με τζατζίκι ή ταραμοσαλάτα ανάλογα με τα διατροφικά γούστα σας.

Υλικά

160 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
80 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. μαγιά ξερή
320 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κ.γ. ανθό αλατιού
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
αλάτι-πιπέρι

Για τo σερβίρισμα:
λίγο ελαιόλαδο
φρέσκο θυμάρι
τζατζίκι ή ταραμοσαλάτα

Εκτέλεση


Βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το θυμάρι. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο λάδι και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλάσια σε μέγεθος. Μπορεί να πάρει απο 30 λεπτά έως 1½ ώρα ανάλογα με την θερμοκρασία του σπιτιού μας.

Μόλις το ζυμάρι διπλασιαστεί, το κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια το κάθε ζυμαράκι με τον πλάστη (20 εκ. διάμετρος). Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ψήνουμε την κάθε πίτα για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα. Κόβουμε τις πίτες σε τέσσερα κομμάτια και σερβίρουμε με φρεσκοκομμένο θυμάρι και ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλατοπίπερο αν χρειαστεί και συνοδεύουμε με τζατζίκι ή ταραμοσαλάτα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: akispetretzikis.com

από Μαρία Ιωαννάτου