Το σαββατοκύριακο πλησιάζει και θέλουμε να σας γλυκάνουμε! Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να μπούμε από σήμερα στην κουζίνα και να φτιάξουμε ένα κέικ για να συνοδεύσουμε τον πρωινό καφέ του Σαββάτου. Τι καλύτερο από ένα υγρό κέικ σοκολάτας με επικάλυψη καραμέλας, που συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες μας;

Yλικά:

200 γρ. βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
½ φλιτζάνι κακάο
2 φλιτζάνια αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
3 αυγά
2 βανίλιες

Για την κρέμα καραμέλας

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. βούτυρο
κουβερτούρα σε σταγόνες

Εκτέλεση:


Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κακάο και το νερό και ανακατεύετε καλά. Παράλληλα, χτυπάτε στο μίξερ τις βανίλιες με τα αυγά και όταν αφρατέψουν τα προσθέτετε στο μείγμα με το βούτυρο και το κακάο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Ρίχνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Όταν κρυώσει καλά ρίχνετε από πάνω την κρέμα καραμέλας και πασπαλίζετε με κουβερτούρα. Καλό θα είναι να φτιάξετε την κρέμα καραμέλας από την προηγούμενη μέρα. Όταν ετοιμάσετε το κέικ με την κρέμα το βάζετε στο ψυγείο για να σφίξει.

Για την κρέμα καραμέλας

Τοποθετείτε το ζαχαρούχο γάλα, κλειστό (χωρίς την ετικέτα της συσκευασίας) σε μια κατσαρόλα και τη γεμίζετε με νερό. Βράζετε για 2 ώρες την κονσέρβα και φροντίζετε ενδιάμεσα, αν κατέβει η στάθμη του νερού, να προσθέσετε κι άλλο ζεστό νερό. Βγάζετε με προσοχή την κονσέρβα από το νερό και την αφήνετε να κρυώσει τελείως και μετά την ανοίγετε. Προσοχή γιατί αν δεν έχει κρυώσει τελείως και την ανοίξετε, μπορεί να πεταχτεί το καυτό γάλα και να καείτε. Χτυπάτε στο μίξερ το κρύο γάλα μαζί με το βούτυρο μέχρι να γίνουν μία ομοιογενής κρέμα.

από Μαρία Ιωαννάτου