Αρχική > Infohealth > Φθινόπωρο: Ώρα για γυναικολόγο!

Φθινόπωρο: Ώρα για γυναικολόγο!

gynaikologikos_elegxos-2yki2w33zmqyjqtkqwd4hsΓιατί το φθινόπωρο είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να επισκεφθούμε τον γυναικολόγο μας; Ο Dr. Νικόλαος Ναούμ Μ.D. Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος δίνει την απάντηση:

Ο τυπικός γυναικολογικός έλεγχος

Απαραίτητος τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, εάν στο μεταξύ δεν παρουσιαστεί κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως φαγούρα ή ερυθρότητα στην περιοχή. Το φθινόπωρο αποτελεί μία από τις ιδανικές περιόδους για να κλείσετε το ετήσιο ραντεβού με τον γυναικολόγο, καθώς μία ενεργή μυκητίαση ή κολπίτιδα είναι πολύ πιθανή μετά το καλοκαίρι. Σε αυτό συμβάλλουν φυσικά τα βακτήρια της θάλασσας, οι μικροοργανισμοί της άμμου, τα στενά ρούχα και τα συνθετικά εσώρουχα που προκαλούν έντονη εφίδρωση κ.α. Άρα, είναι προτιμότερο να εντοπίσετε μία φλεγμονή στη γέννησή της, ακόμα και αν δεν έχει δείξει ακόμα τα «σημάδια» της.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Βάσει ερευνών το καλοκαίρι αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες μετάδοσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος για λόγους μάλλον προφανείς… Το καλοκαίρι, η ψυχολογία και η σεξουαλική διάθεση είναι στα ύψη, ενώ είμαστε πιο δεκτικοί σε εφήμερες σχέσεις και «έρωτες του καλοκαιριού». Δυστυχώς, όμως, η διάθεση μιας βραδιάς μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Ένας έλεγχος λοιπόν και μία συζήτηση με τον γυναικολόγο, όπου θα του αναφέρουμε εάν είχαμε επαφή χωρίς προφυλακτικό, είναι απαραίτητα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος ή για να αντιμετωπιστεί άμεσα σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Η εγκυμοσύνη

Το καλοκαίρι, οι εγκυμοσύνες (ανεπιθύμητες ή μη) αυξάνονται κατά 30%, γεγονός που οφείλεται και πάλι στην ανεβασμένη ψυχολογία μας. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε καθυστέρηση στην περίοδο ή ακόμα και ασυνήθιστα μικρή ροή, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο.

Το στήθος

Αρκετές γυναίκες πραγματοποιούν την ετήσια μαστογραφία κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Απαραίτητος πάντα και χωρίς καμία εξαίρεση, είναι ο κλινικός έλεγχος μαστών που θα πραγματοποιήσει ο γυναικολόγος σας, που δυστυχώς αρκετοί γυναικολόγοι στις ημέρες μας παραμελούν. Μη διστάσετε να τον ζητήσετε, για να είστε σίγουρες για την κατάσταση των μαστών σας.